USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Engelliler için spor ve tesisleşmeye örnek belediyeler

03-05-2020

Vatandaşa götürülecek hizmetlerde önemli bir yere sahip yerel yönetimler. 

Yönetimlerin bu hizmetlerin neresinde olduklarını gerek tesisleşme, gerekse sunulan organizasyonda görmek mümkün. 

Kurumsal yapıya sahip idarelerin, engelli vatandaşlar başta olmak üzere, bireylerin sosyal hayata katılımlarını sağlayan bu süreç, hizmetlerin çeşitliliği ve önemini ortaya koymaktadır. 

Bu hizmetler, engelli bireylerin danışmanlık, bilgilendirmenin beraberinde rehabilitasyon, istihdam ve eğitim konularında adeta nakış nakış işledikten sonra, onların günlük hayata katılımında önemli rol oynamaktadır. 

Vatandaşın hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için, hareket ve egzersiz büyük önem taşımaktadır. 

Bunun gerçekleşmesi için bilinçli politikalar üretmek gerekmektedir. 

Bir yandan, sporun (hareket ve egzersiz) insan sağlığı için önemli olduğu dillendirilirken, tesisleşme başta olmak üzere, vatandaşın yararına olabilecek yatırımların yapılması, bu anlayışın değerini artıracaktır…

Sosyal belediyeciliğin gereği, vatandaşın yararına olacak şekilde planlama ve düzenleme yapmak. 

Anayasanın 127. maddesine dayandırılarak, 5393 ve 5216 sayılı kanunlar çerçevesinde kurulan ve faaliyet gösteren belediyelerin engelli veya engelsiz, her vatandaşa götürülecek hizmetlerin kapsamını ayrıntılarıyla (madde madde) görmek mümkün.

Uygulamalarda vatandaşın yararına olabilecek tesisleşme, eğitim, yardım, barınma gibi birçok sosyal içerikli hizmet yetkileriyle donatılmış. 

Burada önem taşıyan, bu yetkilerin kişisel tercihten daha çok, vatandaşın yararına olacak şekilde hayata geçirilmesi. 

Peki, bu uygulamaları hangi belediye-belediyeler yerine getiriyor?

Bir yandan öneri sunarken, diğer yandan uygulayıcılarını da gündeme taşımak ve alkışlamak gerekiyor…

Vatandaşlarına sunulacak hizmetler madem ilgili kanun - yasalarla belirtilmiş, öyleyse bu süreçte üretilen politikalar önem taşıyacaktır.

Engelli vatandaşa sunulan hizmetler, önem sırasına göre yer almaktadır. 

Nasıl ki ev olmadan barınma imkânımız olmayacağı gibi, tesis olmadan da bu hizmetlerin birçoğundan vatandaşın yararlanması mümkün olmayacaktır. 

Sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif başlıklar altında faaliyetlerin sunulduğu merkezleri, diğer yönetimlere örnek olması için zaman zaman gündeme taşımakta yarar var.

İşte o örnekler; 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ait “Engelsiz Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi”, Üsküdar Belediyesi’ne ait “Engelsiz Yaşam Merkezi”, Bağcılar Belediyesi’ne ait “Engelliler Sarayı” ve Selçuklu Belediyesi’ne ait “Selçuklu Otizm Bireyleri Eğitim Vakfı (SOBE) Projesi”. 

Yine, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından engelliler için hayata geçirilen “Mavi Işıklar Engelliler Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi”…

Belediyelerin bünyesindeki her bir tesis, çok sayıda ve alanlarda engellilere hizmet verilmesi demek. 

İnsan düşünmüyor değil; “Bu tür tesisler belli sayıda (tek rakamı geçmiyor) diyemeyeceğimiz kadarken, ülkemizde bin küsur belediye, bu anlamlı hizmetleri nasıl görmemezlikten gelebilir!..”

Burada devreye girmesi gereken kanunlar/yönetmeliklerde yer alan yapabilir - hayata geçirebilir gibi, kişinin keyfine-tercihine bırakan ibarenin yerine, ilgili kanun maddelerine dayanılarak hayata geçirilme, yapma zorunluluğu kılan ifadelerin yer alması. 

Böylelikle tesisleşme ve yardımların çoğalmasına bağlı olarak, daha fazla vatandaş hizmetlerden yararlanma imkânına sahip olacaktır. 

Yazımızı, 15 Temmuz darbe girişiminde, hainlere karşı destan yazan “Kahramankazan” ilçemizin, Belediye Başkanı Sayın Serhat Oğuz’un, hatırlattığı Fatih Sultan Mehmet Han’ın şehir, insan ve medeniyet bağlantısındaki ölçüye dair sözüyle tamamlayalım; “Asıl marifet bir şehir kurmak, şehir imar etmekle birlikte; o şehirde yaşayanların gönüllerini kazanmak, onları mutlu etmektir”..  

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

Kahramankazan, Serhat, Oğuz,Gaziantep, Büyükşehir Belediyesi’ne, ait, “Engelsiz, Yaşam, Özel, Eğitim, ve, Rehabilitasyon, Merkezi”, Üsküdar, Belediyesi’ne ,ait, “Engelsiz, Yaşam, Merkezi”, Bağcılar, Belediyesi’ne, ait,Engelliler, Sarayı, ve,Selçuklu, Belediyesi,’ne, ait, “Selçuklu, Otizm, Bireyleri, Eğitim, Vakfı, (SOBE), Projesi”. Yine, Samsun, Büyükşehir, Belediyesi, Engelliler, için, spor, ve, tesisleşmeye, örnek, belediyeler,Ahmet, Gülümseyen, @ahmetgulumseyen, yazdı, #EngelsizSpor, @serhatoguz06, @Kazanbeltr, @GaziantepBeld, @uskudarbld, @BagcilarBld, @SelcukluBel, @SamsunBSB,

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?