USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Engelli sporcularda iletişim

15-11-2020

İnsanoğlu toplum halinde yaşayan bir varlık olduğu için, düşüncelerini karşı tarafa aktarma, diğer bir ifadeyle etkili bir iletişime ihtiyaç duymaktadır. 

Hayatın ayrılmaz bir parçası olan bu süreç, sosyal ilişkiler, eğitim ve iyileştirme (rehabilitasyon) gibi hayatın her alanında kendini göstermektedir. 

Temel amaç, kişinin diğer bireylerle sağlıklı ve etkili iletişime girmesi ve bu sayede sosyalleşmesini sağlamak. 

Araştırmalarda, iletişim sürecinin zihinde oluşması (kodlanması) ve kurallı bir şekilde karşı tarafa aktarılmasıyla başladığını görmekteyiz. 

Kişiler arasında etkili iletişim aracı dil ve konuşmadır. 

Sözel iletişim” olarak isimlendirilen sürecin aracı olan dil ve konuşma, diğer bir ifadeyle işitsel sözel dil olarak isimlendirilmektedir. 

İşaret, konuşarak, yazarak, tercüman vasıtayla ancak iletişim kuran işitme engeli bulunan bireylerle birlikte, diğer bireylerin çevre ile ilişkilerini düzenlemede duygu ve düşüncelerini, karşı tarafa aktarma ve ifade etmek önem taşımaktadır. 

İçerisinde yer alan zaman diliminde ayrıcalıklı (engelli) bireylerin günlük hayatta karşılaşacakları problemler erişim şartları, eğitim, iş imkânları, sosyal hayatları önem taşısa da bu ayrıntılar içerisinde iletişim de ayrı bir önem taşımaktadır.

Etkili bir iletişim gerçekleştirmek kolay olmadığı gibi, üzerinde durulması gereken önemli de bir konu! 

Hoşgörü ve barışın sembolü Mevlana Celaleddin-i Rûmî’nin; “Sen ne söylersen söyle, söylediğin karşındakinin anladığı kadardır” sözüyle, işin ehemmiyetini daha iyi anlamaktayız. 

Madem iletişim konusu bu denli önemli, bu konuda kimlerin görev üstlenmesi gerektiği de aynı derecede önem taşımaktadır. 

Siz sıradan veya üstün başarı elde etmiş bir vatandaş olabilirsiniz.

Elde ettiğiniz anlamlı çalışmaları topluma aktarmak istiyorsunuz, fakat duygu ve düşüncelerinizi izah etmekte zorlanıyorsunuz! 

Her işin olduğu gibi, sportif başarılarıyla adlarından söz ettiren ayrıcalıklı (engelli) bireylerin de etkili konuşma, çevreleriyle sağlıklı iletişime geçmeleri gerekmektedir.

Bağcılar Belediyesi’nin bu hususta önemli adımlar atması, bu yazımıza da konu oldu. 

Belediyenin, şampiyon sporcularına verilen bu görevi nasıl gerçekleştireceğini, Radyo ve Televizyon programcısı değerli Niyazi Gedik kardeşimiz üstlenmiş.

Nesillerin kendi kültür ve medeniyetlerinin gelişmesinin ancak doğru konuşup yazmakla mümkün olacağı gerçeğiyle hareket edildiğinde, yüklenilen bu görevin önemi daha da artmaktadır. Bireyler için etkili konuşmanın taşıdığı değeri Niyazi Gedik kardeşimiz şöyle sıralıyor;

1- Türkçemizin doğru ve temiz kullanılması. 

2- Sporcuların uluslararası müsabakalarda kendilerini Radyo. Televizyon gibi yayın organlarında kendilerini ifade edebilmeleri. 

3- Kendilerini ifade etmedeki becerileri güçlendirerek bedensel engellerini hissetmemeleri.

4- Bedensel engellilerin uzaktan eğitim ile bir araya getirilerek, birbirleriyle dayanışma ve kaynaşmalarının sağlanması. 

5- Bedensel engelli olup, antrenörlük yapanların iletişim yönlerinin güçlü olması. 

6- Engelli olup Radyo ve TV programcılığı düşünenlerin eğitimi gibi konularda engelli milli sporcu ve antrenörlerimizin meslek ve sosyal hayattaki başarılarını desteklemek.

BAŞARININ İLK ADIMI DOĞRU İLETİŞİM

Bağcılar Belediyesi atletizm, okçuluk ve basketbol branşlarındaki etkinlikler, engelli sporcularına yönelik online olarak haftada 2 gün ve dört saat gerçekleşiyor. 

Eğitimlerle, her biri kendi branşında büyük başarılara imza atan sporcuların katıldıkları platformlarda kendilerini daha iyi anlatmaları amaçlanmaktadır. 

Etkili konuşma için diksiyon eğitiminde “Diksiyon, fonetik, beden dili, telaffuz, doğru nefes teknikleri, kendini ifade etmek” konuları işleniyor. 

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, sporcularının aldığı eğitimin önemini şöyle ifade ediyor;

“Hangi işi yapıyorsak yapalım güzel Türkçemizi en güzel şekilde kullanmalıyız. 

Özellikle sporcuysak ve tüm dünyayla irtibat halindeysek daha çok dikkat etmeliyiz. 

Güzel konuşma sayesinde karşımızdakine kendimize daha iyi anlatırız ve mesajımızı net veririz. Bu eğitimi çok yararlı buluyor sporcularımıza başarılar diliyorum.”

20 sporcunun ilgiyle takip ettiği kurs, iki ay sürecek. 

Dileriz, bu ve buna benzer projeler, diğer merkezi ve yerel yönetimlere örnek olur…

*

Ahmet Kekeç Ağabeyimiz Hakk’a yürüdü…

“Dünyaya veda ettik, atıldık doludizgin;

En son koşumuzdur bu! Asırlarca bilinsin!

Bir bir açılırken göğe, son defa yarıştık;

Allah’a giden yolda meleklerle karıştık.” Yahya Kemal Beyatlı

"İNNÂ LİLLÂHİ VE İNNÂ İLEYHİ RÂCİÛN"

Değerli büyüğümüz, gazeteci-yazar Ahmet Kekeç ağabeyimiz Rahmet-i Rahman’a kavuştu. 

1997-2000 yıllarında gazetemiz Yeni Akit’te kendisiyle birlikte çalışmak nasip olan kıymetli büyüğümüze Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailesi ve yakınlarına sabr-ı cemil ve başsağlığı diliyoruz. Mekânı cennet olsun inşallah...

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?