USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dijital pazarlama ve geleneksel pazarlama

Dijital pazarlama ve geleneksel pazarlama
28-11-2022

Teknolojinin gelişmesi ile beraber, pazarlama yöntemleri de büyük bir değişiklik göstermiştir. Dijital pazarlamanın sahip olduğu artılar, firmalara kendilerini ve markalarını daha iyi temsil etmeleri için geniş imkanlar sunmaktadır. 

Bunların her ikisi oldukça farklı kavramları ifade etmektedir. Bunların bilincinde olmak, daha iyi reklam kampanyaları yapmanıza olanak tanır. İlk olarak bunların hangi kanallar aracılığıyla yapıldığı bilinmelidir.

Dijital pazarlamada,

1- Google ADS,

2- E-mail Pazarlaması,

3- Influencer ve Affliate Marketing,

4- İçerik Pazarlama,

5- Sosyal Medya Pazarlaması,

6- Instagram ve Facebook Reklamcılığı,

7- Arama Motoru Optimizasyonu,

8- E-ticaret siteleri

gibi birtakım yöntemler kullanılmaktadır.

Geleneksel pazarlama yöntemleri ise,

1- Reklam panoları,

2- Doğrudan posta gönderimi,

3- El ilanları,

4- Yüz yüze etkileşim,

5- Basılı reklam,

6- Telepazarlama,

7- Televizyon ve radyo,

8- Etkinlik pazarlaması,

gibi tekniklere dayanır.

Bunun yanı sıra nicelikleri bakımından da dijital pazarlama ile geleneksel yöntemler farklılık göstermektedir.

Maliyet

Dijital pazarlama yöntemlerinde maliyetler, geleneksel metotlara göre daha uygun yapıya sahiptir. Dolayısıyla firmalara bütçelerine en iyi çözümleri bulma, daha iyi bir şekilde bütçelerini değerlendirme olanağı tanır. 

Ayrıca geleneksel pazarlamada olduğu gibi bir mağaza olması gerekmez. Dolayısıyla mağaza giderleri, personel maaşları gibi masraflarla da uğraşılmaz. Bu nedenle girdi-çıktıları verimli bir şekilde yönetmenize olanak tanır.

İletişim

Geleneksel pazarlama, kaynaktan alıcıya doğru bir etkileşim kurar. Müşteri sadece reklamı dinlemekte, görmektedir. Mağazaların dışında bu iletişimi kurma yöntemleri oldukça kısıtlıdır. 

Ancak dijital pazarlamada bu şekilde değildir.

Alıcılar yorum yapabilmekte, görüşlerini bildirebilmekte ve dilediği gibi soru sorabilmektedir. Bu nedenle ilgili ürün ve hizmet hakkında görüşlerini bildirebilmektedir. 

Zaman

SEO uzmanı uyguladığı yöntemlerinde zaman geniş bir yapıya sahiptir. İnternet teknolojisini kullandığı için 7/24 hedef kitleye ulaşma imkanı tanır. Bu nedenle ürün ve hizmetlerinizi devamlı tanıtabilir, satışlarını yapabilirsiniz. Bu yönüyle müşterileriniz ister iş yerinde isterse günlük hayatında olsun ulaşmanız mümkündür. Telefonlar bile bunun için yeterlidir. 

Ancak geleneksel pazarlamada durumlar bu şekilde değildir. Mağazalar aracılığıyla reklam ve satışlar, sadece aktif olunan zamanlarda gerçekleştirilebilir. Mağaza açık olsa bile günlük satış ve tanıtımlar, mağazanızı ziyaret eden kişi sayısı ile doğru orantılıdır. Gazete ve dergiler okuyucular ile sınırlıyken, televizyon reklamları o saatte televizyon izleyen kişilerle limitlidir.

Bu nedenle dijital pazarlama yöntemleri, geleneksel yöntemlere göre daha geniş bir yapıya sahiptir.

Tüketici İletişimi

Tüketicilerin ürün ve hizmetler hakkında iletişim kurabilmesi, daha fazla satmanız ve tanınmanız için önemlidir. Her firma ürünlerinin kaliteli olduğunu belirttiği için alıcılar o ürünü gerçekten kullanmış kişilerin görüşlerini merak eder.

Dijital pazarlama teknikleri, bu konuda tüketicilerin kendi arasında iletişim kurmasına da olanak tanır. Bu nedenle daha etkili tanıtımlar yapmanıza, satışlarınızı arttırmanıza olanak tanır.

Deneyim

Ürün ve hizmetlerinizin daha fazla satmasını istiyorsanız, yeniliğe önem vermeniz şarttır. Ancak geleneksel yöntemler bu konuda size etkili ve hızlı çözümler sunmaz. Eğer sektörünüzü daha yakından takip etmek, müşterilerinize daha iyi bir şekilde hitap etmek istiyorsanız çağı takip etmeniz gerekir.

Dijital pazarlama teknikleri bu konuda size bu konuda daha iyi çözümler sunar. Böylece daha kısa sürede kendinizi tanıtmanıza, hedef kitlenize ulaşmanıza olanak tanır.

Kapsam

Dijital pazarlama yöntemleri, geniş bir kapsama sahiptir. Çağın son teknolojisinden yararlanıldığı için daha fazla kişiye hitap etmenize olanak tanır. Bilgisayar, e-mail ve telefon aracılığıyla insanlara nerede olursa olsun hızlı bir şekilde ulaşmanıza imkan sunar. 

Ancak geleneksel pazarlamada ulaşabileceğiniz kitleler oldukça kısıtlıdır. Eğer daha hızlı çözümler almak istiyorsanız, dijital pazarlamanın artıları oldukça geniştir.

Dil

Dijital ve geleneksel pazarlama tekniklerinde kullanılan dil de farklılık gösterir. Her ne kadar geleneksel yöntemlerde dil farklılık gösterebilse de ana hatları ile resmi, mesafeli bir yapıya sahiptir. Eğer hedef kitlenize daha hızlı bir şekilde ulaşmak ve onları etkilemek istiyorsanız, dile de özen göstermeniz önerilir.

Dijital pazarlama tekniklerinin bu bakımdan önemi büyüktür. Reklam kampanyalarınızı daha fazla kişiye ulaştırmak istiyorsanız, dijital teknikler daha samimi ve sıcak iletişim kurmanıza olanak gösterir. Eğer dijital yöntemleri kullanırsanız, kısa sürede daha geniş bir kitleye ulaşmanız mümkündür.

.

Gökhan Vatancı, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?