USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

CIA/ CENTCOM, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’yi her an devirebilir!

CIA/ CENTCOM, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’yi her an devirebilir!
01-08-2023

Arapça bir deyiş olan “Men dakka dukka” günümüzde de sıklıkla kullanılır. Arapçada “Dakk”kapı çalmak”, “dakka” ise “kapıyı çalan kişi” anlamına gelir. Men Dakka Dukka,birinin kapısını çalanın kapısı çalınır” anlamına gelir. Bu atasözünde geçen “kapı çalmak” kelimesi, bir insanın hayatı boyunca yaptıkları anlamındadır.

Eğer bir kişi, diğer insanlara karşı yardımsever bir tutum sergilerse, o da insanlardan yardım görür. Eğer biri, diğer insanlara kötülük yaparsa, bunun bedelini er ya da geç mutlaka öder.

Bizde ise buna benzer atasözleri mevcut; etme bulursun, inleye inleye ölürsün, “alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste”, “etme-bulma dünyası” gibi…

Neden böyle yazdığıma gelince…

Sisi’nin siyasi ömrü Türkiye ziyaretine yetmeyebilir!..

Biliyorsunuz daha önce Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin, 27 Temmuz'da Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacağı açıklanmıştı.

Kahire ile Ankara'nın diplomatik ilişkileri 10 yıl sonra büyükelçilik seviyesine yükseltmesinin ardından Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye yapacağı resmi ziyaret, son anda iptal edildi.

Mısırlı bir diplomatik kaynak, Sisi'nin, Rusya'nın St. Petersburg kentinde düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesine katılımı nedeniyle görüşmenin ertelendiğini belirtmişti.

Yalan da değildi!..

Mısır Devlet Başkanı ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında ikili bir toplantı da gerçekleştirildi.

Lakin St. Petersburg’daki Afrika Zirvesi gibi uluslararası forumlara davet, aylar öncesinden yapılır ve programlanır. 

O hâlde nasıl olur da Mısır Dışişleri, Cumhurbaşkanlarının aynı tarihte hem Türkiye'de hem de Rusya'da bulunması mümkün olmayan skandal bir programa imza atar?

Mısır’ın başkenti Kahire iki aydır darbe söylentileri ile uyanıyor!..

Kendisi de eski bir genelkurmay başkanı ve dokuz yıldır iktidarda olan, 68 yaşındaki Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi, hani bir zamanlar Türk basınında “genç subaylar rahatsız” diye manşet atılırdı ya tıpkı bizdekinin misali, hoşnutsuz subayların meydan okumasıyla karşı karşıya.

Karşısındaki ise Kölemen/Memlûk/Türk kökenli Mısır Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Usame Rushdi Asker. Resmine dikkatlice baktığınızda Arap, Berberi veya Kıptilere özgü genetik özellikler taşımadığını görebilirsiniz.

Genelkurmay Başkanı Usame Rushdi Asker kimdir?

Mısır Silahlı Kuvvetlerinin Genelkurmay Başkanı, 1 Haziran 1957, Mısır'ın kuzey kesimindeki Mansure kenti yakınlarındaki Dakahlia/ Dekahliye doğumlu. Buralı ünlü başka isimler de var; mesela 1990’ların başında New York’taki sayısız bomba planının beyni olan “Kör Şeyh” lakaplı İslami önderlerden Ömer Abdurrahman.

Mesela 1948 doğumlu, Mısır Ordusu eski Genelkurmay Başkanı Korgeneral Sami Hafez Anan da Dekahliyeli. Sami Anan, Mısır'da 2018 Mart sonunda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılma niyetini açıklamıştı. 

Lakin evdeki pazarlık çarşıya uymadı, Sisi'nin en büyük rakibi olarak görülen Sami Hafez Anan, komutanlığını yaptığı ordu tarafından gözaltına alındı. 22 Aralık 2019'da ancak tahliye olabildi. Bir daha sesi soluğu çıkmadı.

Usame Rushdi Asker, Harp Okulu'nun 70. döneminde piyade subay olarak mezun oldu. Üçüncü Ordu'nun (Kuzeydoğu) komutasını devralan Askar, 31 Ocak 2015'te Sisi'nin aldığı kararla doğu kanal bölgesi ve terörle mücadele birleşik komutanlığını üstlenmek üzere Korgeneralliğe terfi etti.

Aralık 2016'da Askar, Silahlı Kuvvetler Operasyonları başkanlığını üstlenmeden önce Sina Kalkınma İşlerinden Sorumlu Silahlı Kuvvetler Başkomutan Yardımcısıydı. Evli ve üç oğlu var. İnşaat mühendisliği ve askeri bilimler alanında yüksek lisans derecesine sahip ve Nasır Yüksek Askeri Akademisi'nden bir burslu.

2017 sonbaharında Askar'ın mali usulsüzlükler nedeniyle görevden ve yetkilerinin elinden alındığı söylentileri dolaşıyordu ancak kaynaklar, Askar'ın sadece bu usulsüzlüklerle ilgili iddialardan soruşturulduğunu ve kendisine orta bölgedeki ordu projelerinden sorumlu subay gibi daha az önemli idari kademeye getirildiğini belirtmişlerdi.

Bununla birlikte, Abdülfettah el Sisi aleyhinde hiç beklenmedik protesto gösterilerinin patlak verdiği Eylül 2019 olaylarında, bazı liderlerin Korgeneral Askar'ı etkileyen mali yolsuzluğuna dair söylentilerin ve bilgilerin yayılmasıyla ordu içinde yaygın memnuniyetsizliğin çoğalmasının ardından, Mareşal Muhammed Hüseyin Tantawi sorunu çözmek için müdahale etti.

Halkın sokaklara dökülmesinin sebebi, Mısır ordusunun kamu fonlarını usulsüz ve keyfi şekilde harcandığının iddiasıydı. Ayrıca Devlet Başkanı Sisi’nin kamu fonlarını saraylar ve villalar yaptırmak için kullandığı ileri sürülüyordu.

Korgeneral Askar, bu anlaşmaya dayanarak daha önemli bir askeri göreve, Harekat Başkanlığı Başkanlığına geri döndü.

Sisi, Askar'ı yalnızca üst düzey bir konuma getirmekle kalmadı, ordu ile sivil hükümet kurumları arasındaki ilişkileri düzenlemek ve Sina vilayetlerindeki kamu ve hizmet projelerini denetlemek çerçevesinde zaman içinde artan geniş yetkiler verdi. Usame Rüşdi Asker, Eylül 2021’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin kararı ile Genelkurmay Başkanı olarak atandı.

Mısır'da Cumhurbaşkanları doğal yollarla gelmiyor - gitmiyor!

Mısır Devlet Başkanlığı / Cumhurbaşkanlığında uzun süreli kalan, Arap Milliyetçiliğinin 20. yüzyılda atası kabul edilen Cemal Abdünnasır'dı; 23 Haziran 1956 - 28 Eylül 1970’de ölümüne kadar tam 14 yıl bu görevdeydi. Nasır'ın kızı Huda Nasır, babasını kahvesine zehir koydurmak suretiyle Enver Sedat'ın öldürdüğünü ileri sürmüştü.

Nasır'ın yerine 15 Ekim 1970 - 6 Ekim 1981 arası Cumhurbaşkanlığı yapan Enver Sedat geldi. 11 yıl iktidarda kaldı. 1981'de Mısır Ordusu'nun ama en çok da Hava Kuvvetleri'nin başarısını anmak için yapılan bir törende başlarında Halid İslamboli isimli bir Tank Yüzbaşı'nın olduğu 6 subay, geçit töreni sırasında protokole otomatik silahlarla ateş açtı ve içlerinde Enver Sedat'ın da olduğu 11 kişiyi öldürdü. Mısır'ın İsrail ile Camp David'de ABD öncülüğünde yaptığı barış antlaşmasını ihanet olarak görüyorlardı.

Enver Sedat protokolde otururken yanında yardımcısı Hüsnü Mübarek vardı, Enver Sedat ve 11 kişinin öldüğü suikastta o, nasıl olduysa sadece elinden yaralanmıştı.

Etme bulursun dünyası işte; bu sefer de Enver Sedat’ın kızı Rukiye Sedat, suikastı Hüsnü Mübarek'in düzenlediğine dair bir iddia dosyasını, Mübarek sonrası hakkında açılan davaları yürüten mahkemeye verdi.

Avukatının açıkladığına göre, suikastı Mübarek'in düzenlediğine dair 39 delil sunulmuştu. Ölenle ölünmüyor hayat devam ediyor, çünkü evren boşluk sevmez!

Hüsnü Mübarek ise 14 Ekim 1981’den 11 Şubat 2011’de istifa edinceye kadar tam 30 yıl bu makamın demirbaşıydı. Mübarek, Kavalalı Mehmet Ali Paşa'dan sonra Mısır'ın başında en uzun süre kalan kişidir. Ancak yerine geçecek bir yardımcı ataması yapmadı. Belki de tecrübeden, belki de bir şeyler bildiğinden çünkü iddialara göre Mısır'ın başında bulunanları yardımcıları öldürtüyor ve sonra da otomatik olarak onlar başa geçiyordu. Darbeci General Abdülfettah Sisi de benzerini yapacaktı.

Hüsnü Mübarek’ten sonra yerine. 11 Şubat 2011-30 Haziran 2012 arasında Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi Başkanı Muhammed Hüseyin Tantavi geçti.

Mısır'ın seçimle ilk defa başa gelen, 5. cumhurbaşkanı ise 3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin askerî darbe ile görevden uzaklaştırdığı Muhammed Mürsî Îsa el-Eyyat’dı…

O da çok kısa bir süre 30 Haziran 2012 - 3 Temmuz 2013 tarihlerinde Cumhurbaşkanlığında bulundu. Yargılandığı mahkeme salonunda vefat etti.

Hemen yerine Mısır ordusu tarafından yapılan bir duyuru ile Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi eski başkanı Adli Mahmud Mansur atandı ve göstermelik şekilde 3 Temmuz 2013 - 8 Haziran 2014 tarihleri arası geçici Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.  Askeri darbenin lideri Abdülfettah el-Sisi; 8 Haziran 2014’den günümüze dokuz yıldır Mısır Devlet Başkanı.

Sisi'nin, seleflerinden farkı var mı?

Sisi'nin genel olarak devlet politikası, üst düzey yetkilileri hassas konumlarda tutmamak ve karar vermede kendisine karşı çıkabilecek güç merkezlerinin oluşumunu önlemek, şeklinde tanımlanabilir.

Darbe söylentilerinin gerçekliği var mı?

Olmaz mı?

Mısır'da devleti Ordu temsil eder. Kölemen Memlük Türklerinin alınteri, kanı bulunan Mısır, kıytırık körfez şeyhliklerine göre daha köklü devlet geleneğine sahip. Ne de olsa Osmanlı Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın emekleri, Mısır Devletinin her zerresine sinmiş.

Mısır’da ordu, 1950’lerden beri ülkenin en önemli politik ve ekonomik aktörü. Ordu, politikadan, ekonomiye ve sivil topluma kadar hayatın her alanında aktif ve etkin. Mısır ordusunun gücü, ancak kendi gariban halkına yetiyor.

Ekim 2021'de Korgeneral Usame Rushdi Askar, silahlı kuvvetlerin ana oluşumlarını tam ve eksiksiz bir şekilde kontrol ettiği bir pozisyon olan Ordu Genelkurmay Başkanı olarak atanmasının ardından silahlı kuvvetlerin en önemli ve güçlü kişisi oldu. Genel siyasi kararlar Savunma Bakanı'na kalırken, sahada etkili kontrolü o sağlıyor.

Usame Asker o kadar güçlü ki, Başkanın görevden alma emrine karşı gelebiliyor ve görevine devam ediyor. Kahire'deki kaynaklar, onun bu tutumunu, cumhurbaşkanın Sisi'ye karşı fiili bir askeri darbe girişimi olarak yorumluyor.

Darbe söylentileri çıktıktan sonra Orgeneral Askar en son 22 Haziran'da Nasır askeri akademisinde Savunma Bakanı Korgeneral Muhammed Zaki ile birlikte düzenlenen bir subay mezuniyet töreninde görülmüştü.

Bir dizi yüksek rütbeli subayın cumhurbaşkanını koltuğundan indirmeyi planladığına dair Sisi'ye Mısır Genel İstihbarat Teşkilatı ve Katar, BAE ile Suudi Arabistan gizli servislerinden ulaştırılan raporlar, Askar'ın görevden alınmasına yol açmış gibi görünüyor. Bunlara MOSSAD'ı da dahil etmeli mi, bilemiyorum?

Haftalık İngiliz The Economist dergisi geçtiğimiz günlerde El-Sisi ile Mısır yüksek komutanlığının derinden anlaşmazlığa düştüğünü ve cumhurbaşkanının hiçbirine güvenmediği için generalleri sık sık değiştirmeye başladığını gündeme taşımıştı.

Bazı Mısır muhalefet siteleri, isimsiz askeri kaynaklara dayandırarak, Abdülfettah el- Sisi'nin daha önce hakkında konuşulan Genelkurmay Başkanı Usame Rüşdi Asker'i görevden aldığını ve yerine yenisini atadığını duyurdu.

Geçtiğimiz Haziran ayının son haftalarında, bazı web sitelerinde " Mısır askeri teşkilatının liderleri arasında,  Genelkurmay Başkanı Korgeneral Usame Askar'ın görevden alınmasına yol açan bir “vizyon anlaşmazlığı” olduğunu duyurmuştu.

Mısır Genelkurmay Başkanı Korgeneral Usame Asker'in görevden alındığı "söylentisi" asılsız çıktıktan hemen sonra, bu kez ülkenin güçlü adamı, Genel İstihbarat başkanı Tümgeneral ile bağlantılı başka bir "söylenti" su yüzüne çıktı.

Askar'ın, Savunma Bakanı Korgeneral Mohamed Zaki'nin Avrupa Birliği'ndeki her bir dış politika yetkilisi Josep Borrell ve Avrupa Birliği Askeri Komitesi başkanı ile yaptığı resepsiyona katılması görevden alındığı iddialarını geçersiz kılmıştı.

Mısır Devlet Başkanı Abdel Fattah El-Sisi'nin, bu konuda   Milli Savunma Bakanı aracılığı ile görevden ayrılmasını istediği Usame Rüşdi Askar ayrılmayı reddettikten sonra, Askar'ın görevden alınmasını son dakikada geri çekmesinden sonra Mısır Genelkurmay Başkanı resmi kabul ve toplantılarda boy gösterdi.

Ancak, Askar'ın en sonuncusu Çarşamba günü Hava Kuvvetleri Camii'nde Kurban Bayramı namazında Cumhurbaşkanı Sisi, Savunma Bakanı Mohamed Zaki ve üst düzey devlet adamlarına eşlik ettiği çeşitli resmi vesilelerle tekrar tekrar ortaya çıkmasıyla söylenti kısa sürede biraz azaldı.

 2021 Ekim ayı sonunda görevine başlayan Askar, Mısır ordusunda ülkenin en önemli kurumundaki bir hareket hareketinin parçası olarak devrilen dokuz üst düzey liderden biriydi. Onun tasfiye edilmesi durumunda görevi Korgeneral Ahmed'in üstleneceğine dikkat çekiliyor. Silahlı Kuvvetler Harekat Başkanlığı görevini yürüten Fathi, cumhurbaşkanı yardımcılığına atanan Askar'ın yerini alıyor. 

Askeri liderler ile cumhurbaşkanı arasındaki anlaşmazlığın biçimini ve bunun önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ne ölçüde bağlantılı olduğunu zaman gösterecek. Anlaşılan askeri cenah, seçimlere kadar sabrederse, muhtemelen Sisi'nin adaylığına takoz koyacaktır. Yoksa Mısır ordusunun kadim darbe geleneği kendi mecrasında gereğini yapacaktır.

Cumhurbaşkanlığı resmi sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, Al-Sisi, Mısır Savunma Bakanı Korgeneral Mohamed Zaki ile bir araya geldi ve Orduya yeni atanacak üst düzey askeri yetkililerin 7 ordu komutanının yer aldığı listeyi masaya yatırdı. Bu süreçte, Sisi'nin güvenlik amaçlı devamlı ikametgah yer değiştirdiği belirtildi.

Sisi neden korkuyor! Ordu, Sisi'yi neden istemiyor veya Sisi'nin günah galerisi?

The Economist, “Sisi generallerine olan güvensizliği nedeniyle işlerini düzenli olarak değerlendiriyor. Oğlunun kayınpederi olan eski istihbarat şefi Mahmud Hegazy'nin hırsını dizginlemek isteyebilir. Sisi her gece farklı bir yerde uyuyor, ne de olsa seçim yapabileceği yeterince lüks evi var” diye yazmıştı.

Ordu'nun Sisi'yi istememesinin birçok nedeni olduğundan kuşku yok!

Her şeyden önce ABD'nin ve Avrupa'nın Afrika'daki çıkarlarını korumakta, başarılı olamadı. ABD ile İsrail'in güven bunalımı yaşadığı dönemde, İsrail ile yakınlaşmaya çalıştı. Ordu'nun karşı çıkmasına rağmen Etiyopya ve Sudan ile diplomatik ilişkileri geliştirdi.

Sudan ve Mısır'ın tüm bölgesel ve uluslararası girişimlerine rağmen Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine inşa ettiği Büyük Rönesans Barajı'nın (Hedasi) dolumu ve işletilmesine müsamaha gösterdi.

Ordu neden buna karşıydı? Çünkü Hedasi Barajı, Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapılması nedeniyle büyük önem taşıyor. Yani Barajda tutulan su nedeniyle Mısır tarımının can damarını oluşturan Nil nehrinin suları azalıyor vs vs.

31 Aralık 2015’te Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 22 üst düzey istihbarat şefini emekliye sevk etti. Görevden alınanlar arasında İstihbarat başkanlığı için adı geçen Ahmed Hasan Seyyid Abdülhamid ve kurumda en üst rütbeli konumunda olan Usame Cabir Muhammed Abdullah, İbrahim Salahaddin Muhammed Carhi ve Hişam Muhammed Ebu Halil’in de isimlerinin yer alması dikkat çekmişti. Emekliye sevk edilenlerden İzzettin Abdurrahman Fevzi’nin ise sağlık nedenleriyle görevine son verilmişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Al-Mukhabarat al-'Ammah/Mısır Genel İstihbarat Başkanlığı üzerindeki etkisini, Mısır Silahlı Kuvvetlerine bağlı Idarat al-Mukhabarat al-Harbyya wa al-Istitla /Askeri İstihbarat ve Keşif Dairesi'nde de  sürdürmek, orayada nüfuz etmek yani kontrol etmek  istiyor.

Ankara - Kahire arasındaki yakınlaşma sinyalleri de Ordu'nun rahatsızlığını tetikliyor!..

Kahire ve Şam rejimleri arasından uzun bir süredir su sızmıyor. Çöpçatanları ise Fransa.

MISIR’ın başkenti Kahire’de Mısır, Fransa, İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) dışişleri bakanları, zaman zaman bir araya geliyorlar.

Kavalalı Mehmet Ali Paşa’dan günümüze, Mısır’la Türkiye’nin arası hoş değil.

Biraz biraz Mursi döneminde iki ülke arasındaki ilişkilerde ilerleme sağlanmıştı. Ona da fırsat vermediler. Adama gün yüzü göstermediler. Cezaevinde öldü gitti. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

Avrupalılar, Mısır’ı silah obezi yaptılar!..

Avrupa ülkeleri, Mısır'a silah satışını hiç aksatmadan sürdürdükleri gibi, birlikte askeri tatbikat da yapıyor.

Amaç, Mısır Donanmasını, Akdeniz'de Barbaros Hayrettin Paşa'nın torunlarıyla savaşa hazırlamak.

Fransa, Mısır'a savaş gemisi ve uçak satmakla kalmıyor akıl da satıyor. Bu Araplar, sokma akıllı. Sisi yönetiminin Fransız Naval Grubu’yla 2014 yılında imzaladığı 1 milyar avroluk anlaşma çerçevesinde Mısır Donanması için yapılan Gowind korvetleri suya indirildi.

Mısır, Fransız Dassault firmasının ürettiği Rafale savaş uçaklarından 12 adet daha almak için Fransa ile anlaşma imzaladı. Fransa, 2015 yılında Mısır’a, 5,2 milyar euro karşılığında 24 adet Rafale savaş uçağı teslim etmeyi kabul etmişti. Mısır, 2017'de 3 Rafale savaş uçağını, Temmuz 2017'de ise 2 Rafale EM avcı uçağını teslim almıştı. 

Almanlar da Mısır'a silah satışında Fransızlar’dan geri kalmıyor! 2002, 2004, 2006, 2008 ve 2009 yıllarında Alman silah üreticilerinin, Mısır devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek rejimine en az 32,9 milyon Euro değerinde makineli tüfek, otomatik tüfek, tabanca ve cephanenin satışını gerçekleştirdiği biliniyor.  

Almanya, bunlardan başka, Mısır’a 2 adet Class 209 denizaltı satmıştı. Almanya’nın silah ihracatı listesine bakıldığında 2014 yılında Mısır’a yapılan satışlarda ciddi oranda donanma ve deniz kuvvetleri mühimmatının yer aldığı görülebilir. 

Mısır, tatbikatları artırdı, ordusu savaşa hazırlanıyor!..

Aralık 2018’de Mısır Deniz Kuvvetleri, farklı ülkelerle üç ayrı tatbikat düzenledi. Mısır Deniz Kuvvetleri, önce İtalya ve İngiltere'nin katılımıyla Akdeniz’de ortak deniz tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikat; Mısır Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı planları ve kardeş devletlerin askeri işbirliğinin desteğiyle yapıldı.

Eğitim amaçlı tatbikata Mısır donanmasından gemiler ve İtalya’nın ITS Marceglia fırkateyni ve İngiltere’nin RFA fırkateyni katıldı.

Tatbikat kapsamında Mısır askeri personeline navigasyon düzenlemeleri, sinyal ulaşım faaliyetleri ve sualtı sesli iletişimde eğitimlerin uygulanmasına ek olarak, helikopterlerin kalkışı ve inişi, gemilere yakıt tedariki ve tehlikeli bölgelerden geçerken deniz birimlerini nasıl koruyacakları konusunda eğitimleri verildi.  

Ayrıca tatbikatlarda katılımcı güçlerin ortak kolektif eylem yürütme kapasitesini ve yüksek verimliliğe sahip olma derecesinin yanı sıra planlanan tüm eğitim görevlerinin uygulanmasındaki koordinasyon ve uyumun göz önünde bulunduruldu.

İngiliz, İtalyan ve Mısır donanmasının ortaklaşa düzenlediği tatbikat, Mısırlı yetkililere göre; dost ülkelerle yapılan askeri işbirliği ilişkilerinin derinliğini göstermekle kalmıyor ayrıca bu tatbikat; Akdeniz'deki çeşitli tehditler ve potansiyel düşmanlıklar karşısında (mesela Türkler) kuvvetlerin hazır olduğunu ortaya koyuyor.

Mısır, ikinci tatbikatını Afrika ülkelerinin katılımıyla düzenledi. Mısır, Muhammed Necib Askeri Üssü’nde, Sahel ve Çöl ülkelerinin katılımı ile terörle mücadele için yapılan tatbikata ev sahipliği yaptı.

Muhammed Necib Askeri Üssü'nde yapılan tatbikat, terör tehditlerine karşı mücadele, rehine kurtarma operasyonları gibi çeşitli konularda yeterliliği artırma amaçlıydı. 

Mısır Genelkurmay Başkanı Usame Rüşdi Asker, Türkiye karşıtı mı?

Dostu mu?

Genelkurmay Başkanı seçildikten sonra Ankara'ya geldi mi? Ama Mısır Genelkurmay Başkanı Korgeneral Usame Asker, Ağustos 2022’de Yunan Genelkurmay Başkanı Korgeneral Konstantinos Flores ile Kahire’de buluştu.

Orta Doğu ve Akdeniz doğusunda iki ülkenin karşılaştığı güvenlik sorunları bağlamında savunma, güvenlik ve barış alanlarında çeşitli meseleleri ele aldılar. Mısır ile Yunanistan arasında askeri eğitim iş birliği protokolü imzalandı. İki ülke arasında askeri eğitim alanında anlaşmaya göre, Yunan ordusunun bünyesindeki subayların, Mısır'ın üst düzey askeri okullarında eğitim alabilmesi sağlanacak.

Kahire'nin Ankara ile normalleşme arayışında olduğu bir dönemde, Türkiye ile tartışmalara yol açan ilişkilere sahip Yunanistan ile iş birliği anlaşmalarında bulunması dikkat çekiyor.

Daha önce de Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) askeri alanda işbirliğini geliştirme konusunda uzlaştı. Mısır Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Korgeneral Usame Asker ve beraberindeki heyet, Kıbrıs'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Eylül 2021'de Mısır ve Güney Kıbrıs ordusundan özel kuvvetlerin katılımı ile “Ptolemy 202” askeri eğitimi Mısır'daki Mohamed Naguib Askeri Üssü'nde gerçekleştirilmişti.

Sisi'nin koltuğuna göz diken Usame Rüşdi Asker “Centcom’cu”!..

ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı /CENTCOM Komutanı Michael Kurilla, geçen yıl gerçekleştirdiği Mısır temasları sırasında Mısır Genelkurmay Başkanı Usame Asker'le de bir araya gelmişti.

Mısırlı Kölemen, bu yıl da Afrika'daki Amerikan askeri komutanlığının Roma'da düzenlediği Afrika Ülkeleri Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanları Kongresi'ne katılmıştı.

ABD ordusu, tatbikat bahanesiyle Mısır'da konuşlanıyor!..

Mısır ve ABD, 33 ülkeden 7 binden fazla askeri personelin katılımıyla önümüzdeki ay Mısır’daki Parlak Yıldız tatbikatlarının yeniden başlatılıyor. Her iki ordu, son yılların en büyüğü olan askeri tatbikatı yapmaya hazırlanıyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Genel Komutanı General Michael Korella, Kuzey Sina’daki Refah Sınır Kapısı’nın denetlenmesi de dahil olmak üzere Mısır’ı ziyaret etti. CENTCOM’un yaptığı açıklamaya göre Korella, Mısır ordusuyla özellikle Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki sınırda güvenliğin artırılması konusunu görüştü.

Ziyaret, Haziran ayı başlarında 2 ülke sınırına yakın bir yerde 3 İsrail askerinin ve bir Mısırlı güvenlik görevlisinin öldürülmesinden bir gün sonra gerçekleşti. Ardından olayla ilgili ortak bir Mısır-İsrail soruşturması yapıldı.

Mısır ziyareti sırasında Korella, Mısır Genelkurmay Başkanı Usame Asker ve İkinci Saha Ordusu Komutanı Tümgeneral Muhammed Rebi ile Kuzey Sina’daki Refah Sınır Kapısı’nda bir araya geldi.

CENTCOM yaptığı açıklamada, ziyaretin sınır güvenliği, ortak eğitimin güçlendirilmesi ve ABD ile Mısır arasındaki uzun vadeli askeri ortaklığı güçlendirme fırsatları dahil olmak üzere ortak güvenlik kaygılarına odaklandığını belirtmişti.

 Sisi gidiyor kim geliyor? Bilmem anlatabildim mi?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://rassd.com/530763.htm

https://www.bbc.com/arabic/in-depth-42758814

https://fj-p.biz/350708/ على-طريقة-حبس-عنان-وقنصوة-وإقصاء-شفي/

https://www.almasryalyoum.com/news/detailsamp/2448476?

https://www.aljazeera.net/politics/2021/10/27/ خلفا-لفريد-حجازي-أسامة-عسكر-رئيسا

https://www.mepanews.com/yunan-subaylar-misirda-askeri-egitim-alacak-54766h.htm

https://www.evrensel.net/haber/495657/erdogan-sisi-gorusmesi-son-anda-iptal-edildi

https://arabi21.com/story/1519884/ هل-تخلص-السيسي-من-رئيس-أركان-الجيش-وما-علاقة-محمد-صلاح

https://www.dunya.com/dunya/misirda-cumhurbaskani-adayi-gozaltina-alindi-haberi-399909

https://tr.euronews.com/2019/09/27/misir-da-ikinci-arap-baharimi-geliyor-5-soruda-kahire-de-neler-oluyor

https://www.debka.com/egypts-president-el-sisi-seriously-challenged-by-army-chief-gen-askar/

https://www.takvim.com.tr/guncel/2021/03/15/enver-sedat-dahil-11-kisi-oldu-misirda-torende-suikast

https://www.defensehere.com/tr/misir-ile-yunanistan-askeri-egitime-yonelik-is-birligi-anlasmasi-imzaladi

https://turkish.aawsat.com/dünya/4460856-mısır-ve-abd-son-yılların-en-büyük-askeri-tatbikatına-hazırlanıyor

https://kafkassam.com/turkiyenin-ortadogu-politikasi-misir-istihbaratini-vurdu.html

https://www.sondakika.com/haber/haber-haberler-misir-da-genelkurmay-baskanligina-usame-rusdi-14490500/

https://www.independentarabia.com/node/468131/ سياسة/تقارير/الشائعات-تلاحق-الحكومة-المصرية-عشية-ذكرى-الـ30-من-يونيو

https://www.alarabiya.net/arab-and-world/egypt/2021/10/27/السيسي-يعين-الفريق-أسامة-رشدي-رئيسا-لأركان-الجيش-المصري

https://www.madamasr.com/en/2019/12/22/news/u/former-military-chief-of-staff-released-after-near-2-year-term-in-detention/

https://www.trthaber.com/haber/guncel/centcom-komutani-misirli-yetkililerle-bolgedeki-barisin-korunmasi-cabalarini-gorustu-708208.html

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/misir-cumhurbaskani-sisiye-rakip-cikan-eski-general-sami-hafiz-anani-ordu-gozaltina-aldi-911663

https://www.sis.gov.eg/Story/158327/Le-chef-d'état-major-au-Caire-après-sa-participation-au-Congrès-des-chefs-d'état-major-des-pays-africains?lang=fr

https://www.dikgazete.com/yazi/akdeniz-de-sular-isindi-avrupa-birligi-ve-arap-birligi-turkiyeye-saldirmaya-hazirlaniyor-makale,2166.html-2166.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
 Okaliptüs
Okaliptüs 9 ay önce
Mısır halkı firavun sever
masum
masum 9 ay önce
alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste
Düstur
Düstur 9 ay önce
Mübarek doktora tezi gibi yazmışsın oku oku bitmiyor, ben okumaya yoruldum sen yazmaya araştırmaya yorulmuyorsun Maşallah