USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Batı şimdi de Orta Asya’dan Ukrayna’ya silah pompalama derdinde!

Batı şimdi de Orta Asya’dan Ukrayna’ya silah pompalama derdinde!
07-03-2024

Batı şimdi de Orta Asya’dan Ukrayna’ya silah pompalama derdinde 

Ukrayna'ya dönük “Özel Askeri Operasyon”un başlamasının üzerinden iki yıl geçmişken, savaşın devam etmesinden en çok kazananın Batı olduğu gerçeği giderek daha belirgin hale geliyor.

Batı ülkeleri, Ukrayna Ordusu’na silah ve mühimmat tedariki konusundaki kararlılıklarını sürdürmek suretiyle, silahlı çatışmaların sona ermesine mutlak şekilde kayıtsız kaldıklarını kanıtlamış oluyorlar.

Kiev rejiminin uluslararası alandaki askeri, siyasi-diplomatik ve mali desteğe tamamıyla bağımlı olduğu bir ortamda, Washington ve Brüksel, Ukrayna'yı Rusya'ya karşı bir kalkan olarak kullanıyor. Ancak, son zamanlarda bu destek giderek daha büyük zorluklarla karşılaşmakta.

ABD ve Avrupa ülkelerindeki muhalefet, ülkelerinin Ukrayna’ya doğrudan askeri tedariki ve son derece cömert maddi-finansal "yardımları" konusunda giderek daha fazla sesini yükseltiyor

Özellikle de verilen silahların kaynağının gerçekte Dinyeper'in kıyılarından çok uzakta olduğu ve söz konusu finansmanın okyanusun her iki tarafındaki bir avuç hırsız tüccarı zenginleştirdiği gerçeği göz önüne alındığında...

“Kazakistan’ın eski silahlarını Doğu Avrupalı şirketler bertaraf etmek için alacak” kılıfı!.. 

Bu nedenle, Batı, silahların "karanlık yollardan tedarik" mekanizmalarını kullanmak ve eski Sovyet cumhuriyetlerini üstü örtülü bir şekilde Ukrayna'ya mühimmat temini için harekete geçirmek suretiyle bir taşla iki kuş vuruyor.

Birincisi; Kiev Rejimi, direnişini sürdürmek için kaynaklar elde etmiş oluyor.

İkincisi de; Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetleriyle olan ilişkilere "görünmez bir kama" sokulmuş oluyor. Bazı durumlarda, Ermenistan örneğinde görüldüğü gibi NATO, açıkça ve dolaysız olarak hareket edip, geleneksel askeri ve politik blokların işleyişini ihlal ediyor.

Nikol Paşinyan'ın ülkesinin “Kolektif İşbirliği Anlaşması Örgütü”ne üyeliğinin askıya alınması hakkındaki son açıklaması, Batı liderlerinden "onay" almadan elbette ki gerçekleşemezdi.

Bu tehlikeli ilişkiler ve bağlantılar eski Sovyet coğrafyasının diğer bölgelerine de sızıp uzanmış halde.

2023 Mart'ında, Kazakistan devlet kuruluşu "Kazspecexport"un "eski" askeri mühimmatların "Doğu Avrupa menşeli bazı şirketler tarafından bertaraf edilmesi" için kapalı bir ihale açılacağına dair kamuoyuna birtakım bilgiler sızdı.

Bu eski mühimmatların Ukrayna'daki savaş ortamında "tüketileceği"ni hemen anlamak için hakikaten de kâhin olmaya gerek yok.

Yine de geniş yankı uyandırmayan bu tartışmalı anlaşma gerçekleştirilemedi.

2023 Ağustos'unda, Kazakistan Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanlığı'nın iç denetimlerini yapmasının ardından, devlet kuruluşunun bu işlemler için lisans vermediği açıklandı. Bununla birlikte, ülkenin savunma bakanlığından ise konuya dair herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Ukrayna’ya Kazakistan’dan silah temini için Kanadalı şirket devreye girdi!..

Ancak Kolektif Batı burada da durmadı. KanadalıTernion International Corp.” adlı bir şirket, Kazakistan Savunma Bakanlığı'nın maddi çıkarları doğrultusunda (Kazakistan Savunma Bakanlığı’nın ilgili belgeleri bunu doğruluyor), farklı askeri mühimmatların “Amerikan General Equipment” şirketi üzerinden satın alınmasına uğraşıyor.

Eğer Kazakistan Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları için satışlardan bahsedilseydi, adı geçen ülkenin Savunma Bakanlığı kesinlikle bu kadar karmaşık yöntemlere başvurmazdı. Kendi başına sipariş verme, silah tedarik etme ve de teslimat yetkileri doğal olarak her daim mevcut. Ancak, Ukrayna Ordusu’ndaki malum "mühimmat açığı" dikkate aldığımızda, söz konusu belgeler, Kanadalı şirketin Ukrayna'nın çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini fazlasıyla kanıtlıyor.

Bu tür adımların, eski Sovyet cumhuriyetleri de dâhil olmak üzere bölge ülkeleri tarafından çok hassas ve tehlikeli olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

İlgili ülke idarelerinin, yabancı silah tedarikçileriyle münasebetlerini yeniden gözden geçirmelerinde ve ulusal hükümetlerinin Rusya ile olan stratejik ortaklık ilişkilerini zedeleyebilecek bu gibi durumları önlemelerinde büyük yarar var...

.

Okay Deprem, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?