USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bakü'nün Kurtuluşundan Zafer Törenine kadar: Çağlar için Yıkılmaz Kardeşlik

Bakü'nün Kurtuluşundan Zafer Törenine kadar: Çağlar için Yıkılmaz Kardeşlik
16-09-2022

Bakü, AZERBAYCAN

Azerbaycan ve Türkiye'nin asırlık dostluğu ve birliği, halklarımızın tarihinde, en mutlu ve zorlu dönemlerde birbirlerinin neşesini ve üzüntüsünü paylaşan birçok şanlı sayfayı kaplar.

Bu ayrılmaz kardeşliğin en çarpıcı örneklerinden biri, 1918'de Ermeni-Bolşevik birliklerine karşı omuz omuza savaşan yiğit Azerbaycan ve Türk savaşçılarının Bakü'yü işgalden kurtardıkları yüzyılın derinliklerinin ötesine dayanıyor.

Bugün Azerbaycan, tam 104 yıl önce, 15 Eylül'de Azerbaycan Milli Ordusu ve Kafkasya İslam Ordusu, Bakü'yü Taşnak çetelerinden ve Bolşevik oluşumlarından kurtararak antik kenti, gerçek efendisine (Azerbaycan halkına) geri getirerek önemli bir tarihe işaret ediyor.

Söylememek imkansız.

Genç Azerbaycan devletinin umduğu taraftan destek geldi. 

Osmanlı Türkiyesi, o zamanlar içinde bulunduğu sıkıntıya rağmen, bazı Avrupa ülkelerinin protestolarına rağmen, Azerbaycan'ın başını belaya sokmadı ve seçkin bir general ve askeri stratejist Nuri Paşa'nın komutası altında Bakü'yü özgür bırakmak için 12 bin kişilik bir Kafkas İslam Ordusu ile geldi.

Bolşevik - Taşnak silahlı kuvvetlerinden Göçay, Salyan, Ağsu, Kürdemir serbest bırakıldı... Azerbaycan'ın her köşesinde Nuri Paşa ve ordusu büyük saygı ve onurla karşılandı.

30 saatlik şiddetli savaşlardan sonra 15 Eylül 1918'de Bakü özgürlüğüne kavuştu.

Şehre girdikten sonra, cesur kurtarıcı savaşçılar, Bakü sokaklarından zafer yürüyüşüyle yürüyerek geçtiler. Bakü halkı, şanlı savaşçıları coşkuyla karşıladı. Nuri Paşa'nın kendisi, Bakü camiiTezepir”in minberından vatandaşlara hitap etti.

O zamanlar, ülkemizin özgürlüğü için hayatlarını feda eden bin 132 Türk savaşçısı, kanlı savaşların tarlalarına kahramanca şehid düşmüştü. Onların ölümsüz başarılarının anısını Azerbaycan halkı, kalblerinde sonsuza dek korumuştur…

Ve burada da bariz tarihsel paralellik görülüyor; bugünkü Azerbaycan -bir asır öncesine göre çok daha güçlüydü- uzun süredir devam eden müzakerelerin mutlak anlamsızlığını görerek, yerli topraklarının Ermeni işgalinden kurtulmasına yükseldi.

"Demir Yumruk" -bu isimle- Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Yüce Komutan İlham Aliyev'in önderliğinde muzaffer Azerbaycan Ordusu tarafından yürütülen parlak bir askeri operasyon daha tarihe geçti.

Ve yine, o zamanlar olduğu gibi, Azerbaycan'a (bu kez siyasi ve ahlaki olarak) kardeşçe tek destek veren, yine aynı şekilde Türkiye oldu.

"Savaşın ilk saatlerinde sevgili kardeşim sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Azerbaycan yalnız değil, Türkiye onun yanında’ dedi ve bu da bize ek güç, ruh ve güven kazandırdı. Azerbaycan halkı, bunu asla unutmayacak", böylece Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, kardeş Türkiye'nin, Vatanseverlik Savaşına verdiği desteği böyle değerlendiriyor.

Tıpkı 15 Eylül 1918'de olduğu gibi, bir asır sonra 10 Aralık 2020'de Azerbaycan ve Türk savaşçıları, “Vatanseverlik Savaşı”nda Zafer onuruna düzenlenen geçit töreninde Bakü'de omuz omuza zafer yürüyüşü yaptılar.

15 Eylül 1918'de Bakü'nün Ermeni-Bolşevik işgalinden kurtuluşu, Azerbaycan tarihinin en önemli olaylarından biridir, Taşnako-Bolşevik birlikleri tarafından halkımıza karşı soykırım eylemlerini sona erdiren önemli bir dönüm noktasıdır.

Azerbaycan tarihinin en yeni döneminin en önemli olayı, Azerbaycan'ın kutsal Vatanseverlik Savaşı'nda Büyük Zaferiydi.

Bu iki tarih, altın harflerle Azerbaycan ve Türkiye dostluk ve kardeşlik tarihine de yazılmıştır.

Bakü'nün 1918 sonbaharında Ermeni çetelerinden ve Bolşevik birimlerden kurtuluşu, halkımıza karşı zulümleri durdurmayı mümkün kıldı ve bağımsızlığın güçlendirilmesine ve genç Azerbaycan devletinin sınırlarının kurulmasına önemli katkılarda bulundu.

Karabağ'ın ve Doğu Zangezur'un 2020 sonbaharında Ermeni işgalinden kurtuluşu, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü eski haline getirdi ve memleketlerinden ihraç edilen yüz binlerce vatandaşımızın, atalarının topraklarına dönmelerine yol açtı.

Bunların hepsi, Azerbaycan devletinin sağlam, kararlı, dayanılmaz konumu ve her zaman tarihin en önemli anlarında yan yana olan Türkiye'nin kardeşçe desteği sayesinde gerçekleşti.

Bu kardeşlik, Azerbaycan'a ve Türkiye'ye ek bir güç kazandırıyor, Cumhurbaşkanlarımız İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlenmesine paha biçilmez bir katkı sağladığı, devletlerimizi, uluslarımızın ulusal çıkarları adına bağımsızlık yolunda ileriye götüren güçlü liderler olarak da öne çıkardı.

Şuşen -Şuşa- Deklarasyonu, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki dostluk ve birliğin zaferiydi ve devletlerimiz ve halklarımız, tarihinde yeni ve parlak bir sayfa daha açtı.

Azerbaycan-Türk ilişkilerinin seviyesini ittifakın zirvesine yükselten ve tüm dünyaya anlamlı bir mesaj haline gelen bir sayfa: Biz yan yanayız ve her zaman birlikte olacağız, güçlüyüz ve gücümüz sadece büyüyecek.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

Kafkas İslam Ordusu marşı; Kafkasya dağlarında çiçekler açar

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?