USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Azerbaycan, Nisan savaşının 6. yıldönümünü kutladı

Azerbaycan, Nisan savaşının 6. yıldönümünü kutladı
02-04-2022

Azerbaycan, Bakü

Bugün, Azerbaycan topraklarının yaklaşık 30 yıllık Ermeni işgalinden büyük çapta kurtarılmasının bir nevi prologu/önsözü haline gelen muzaffer Nisan savaşlarının 6. yıldönümü.

Uluslararası askeri uzmanlara göre, bu muharebeler, Azerbaycan ordusu için büyük kurtuluşun bir nevi provası oldu. 

Ne de olsa, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, işgal ordusunun potansiyeli ile yeteneklerinin bir doğrulamasını gerçekleştirdi.

İster personelin muharebe eğitimi seviyesi, ister orduyu en gelişmiş yüksek etkili silahlarla donatma açısından olsun, her bakımdan üstünlüğünü gösteren Azerbaycan, düşmana ata topraklarını geri alma niyetinin sağlam ve kararlı olduğunu gösterdi.

Pazarlığa tabi değildir.

Her şey 2 Nisan 2016'da Ermeni tarafının Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin askerler arasındaki eski temas hattı üzerindeki mevzilerinin ağır toplarından ve büyük kalibreli silahlarından yoğun bombardımanıyla başladı.

Azerbaycan'ın kontrolündeki yakın topraklarda yaşayan sivil nüfus da bombardımana maruz kaldı.

Özellikle 34 Azerbaycan yerleşim yeri ve köyü bombalanmış, aralarında çocukların da bulunduğu 6 kişi hayatını kaybetmiş, 33 kişi ağır yaralanmıştır. Kamu ve özel mülkiyete önemli zararlar verildi.

Buna karşılık, sivil nüfusun güvenliğini sağlamak için Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, düşmanı daha önce işgal ettiği müstahkem mevzilerden uzaklaştırarak ve onu kaçmaya zorlayarak bir karşı saldırı operasyonu başlattı.

Böylece mecazi anlamda ilk çivi "yenilmez" Ermeni ordusunun tabutuna çakıldı.

Bu operasyon sonucunda Azerbaycan ordusu, Leletepe yüksekliğini ve çevresindeki stratejik öneme sahip toprakları kurtardı.

5 Nisan 2016'da Moskova'da Rusya'nın arabuluculuk çabaları sonucunda ateşkes konusunda anlaşmaya varıldı.

Ve o zamana kadar Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin kurtarmayı başardığı topraklarda, yeni mevziler oluşturularak mühendislik ve güçlendirme çalışmaları yapıldı.

Dört Gün Savaşı”nın ana sonucu, önemli stratejik noktaların Ermeni işgalinden arındırılması ve çeşitli bölgelerdeki yerleşimlerin güvenliğiydi.

Böylece Leletepe yüksekliğinin kurtarılması, Cebrail bölgesine bağlı Jojug Merjanlı köyünün güvenliğinin sağlanmasını mümkün kılmıştır.

Bu köy, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in emriyle, hızlandırılmış bir şekilde restore edildi ve kısa sürede hayata geri döndü.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?