USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’den Şuşa’da önemli mesajlar

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’den Şuşa’da önemli mesajlar
22-07-2023

Bakü, AZERBAYCAN

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, medya forumunun açılış töreninde yaptığı konuşmada, Karabağ savaşındaki zafere ve savaşın sona ermesinden sonraki duruma ilişkin kapsamlı bilgiler verdi.

Ermenistan'la barış anlaşmasının imzalanmasıyla ilgili Azerbaycan için hem uluslararası hem de iç ve en acil konular, ülkenin gelişiminin stratejik konuları, lider olarak vizyonu gibi tüm konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Aliyev, “Ermenistan toprak taleplerinden vazgeçerse, yıl sonuna kadar barış anlaşmasının imzalanması mümkün olacaktır” dedi.

Aliyev, “Ancak, eğer bu olmazsa, o zaman barış da olmayacak. Ve bu, bölge için iyi bir senaryo değil, istikrar ve güvenlik getirmeyecek. Aynı zamanda, çok hassas jeopolitik durum göz önüne alındığında, bu gelecekte de zorluklar yaratacaktır” dedi.

Trans-Hazar projesi fikri, Türkmenistan'ın gaz rezervlerine dayanıyor.

Azerbaycan'ın bu projede oynayabileceği role ilişkin olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı şunları kaydetti: “Trans-Hazar projesi fikri, Türkmenistan'ın gaz rezervlerine dayanmaktadır. Bu nedenle, bu projeyi başlatmak ya da ona yatırım yapmak bize bağlı değildir. Kendi tarafımıza mevcut altyapıyı sunabiliriz ya da yeni altyapının inşası için belirli bir alan sunabiliriz. Ancak bugün Azerbaycan'ın üç yıldan az bir süre önce inşa edilen boru hattını genişletmekle meşgul olduğunu unutmamalıyız” dedi.

Azerbaycan Devlet Başkanı, bölgelerimizde bir milyondan fazla anti-personel mayınının bulunduğunu belirterek, “Ermenilerin bize sağladığı harita, yaklaşık 400 bin anti-personel mayınını kapsamaktadır, yani onlar 400 binden fazla mayın kurduklarını kabul ettiler, ancak mayın sayısının 1 milyona yaklaştığını biliyoruz ve bu oldukça doğru bir bilgidir” dedi ve daha sonra şöyle konuştu:

“Karabağ'da Ermeni azınlığın hakları ve güvenliği Anayasamıza uygun olarak korunacaktır. Şuşa, gelecekte sadece bölgedeki değil, dünyanın en güzel ve en güzel şehirlerinden biri olacak, buna inanıyorum.”

İlham Aliyev, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kişisel dostluğumuz, bölgesel kalkınma ve bölgesel istikrar için önemli bir faktördür” dedi.

Azerbaycan ve Türkiye halkları arasındaki ilişkilerin uzun yıllara dayanan dostluk ve kardeşlik bağlarına dayandığını belirten devlet başkanı, bunun ülkelerimizin gelişimi ve birbirimizin desteği için mükemmel bir temel olduğunu vurguladı.

*

Azerbaycan Medya Geliştirme Ajansı tarafından düzenlenen foruma 50 ülkeden, aralarında Türkiye’den gazetecilerin de bulunduğu 250’den fazla katılımcı yer aldı. 

Medya forumunda, medya ile bilgi ve iletişim alanında küresel düzeyde önem taşıyan konular tartışılırken dijital çağda gazetecilik ve iletişimde yeni araçlar, dijital dönüşüm, modern bilgi ortamında medya yönetimi ve sürdürülebilir medya iş modellerinin oluşturulması, yeni medya ve medya okuryazarlığında tüketim eğilimleri, dezenformasyon ve sahte haberlerle mücadele yöntemleri, gazetecilerin güvenliği ve başka çeşitli konular da dünyanın tanınmış ve etkili medya liderleri ve uzmanları tarafından ele alınarak değerlendirildi.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?