USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ankara, Suriye'de bir güvenlik hattının kurulmasını tamamlayacak

Ankara, Suriye'de bir güvenlik hattının kurulmasını tamamlayacak
05-12-2022

Bakü, AZERBAYCAN

Ankara, Suriye'de bir güvenlik hattının kurulmasını tamamlayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin güney sınırları boyunca 30 kilometrelik bir güvenlik hattının kurulmasını tamamlayacağını söyledi.

Böylece Ankara'nın, Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'nin bir terör örgütü olarak gördüğü PKK/YPG unsurlarının orada bulunan güçlerine karşı sınır ötesi askeri operasyon planlarından vazgeçmediğini açıkça belirtti.

"Sınırlarımızın yakınında bir terör koridorunun kurulmasına izin vermeyeceğiz. Güney sınırları boyunca 30 kilometrelik bir güvenlik hattının oluşturulmasını kesinlikle tamamlayacağız. Hiçbir terörist saldırısı yok, kimse bizi bu planlardan vazgeçmeye zorlayamaz."

Türk lider durumu, bu cümlelerle ilan etti.

Aynı zamanda, daha önce ABD liderliğindeki koalisyon, Türkiye'nin önceki hava saldırılarından sonra Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kürtlerin elinde tuttuğu bölgelerde düzenli devriye gezmeye devam etti.

Kürt askeri bir kaynak, AFP'ye verdiği demeçte, "Uluslararası Koalisyon, Suriye demokratik güçleriyle işbirliği içinde, bölgedeki Türk saldırıları nedeniyle kesintinin ardından Suriye'nin kuzeydoğusundaki olağan devriyesini sürdürdü" dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Türk mevkidaşı Hulusi Akar ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriye'nin kuzeyindeki durum ve Kürt paramiliter birliklerinin pozisyonlarına yönelik Türk hava saldırılarıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Washington, Ankara'yı Suriye'nin kuzeyinde bir kara operasyonu yürütme planlarını terk etmeye çağırıyor.

Daha önce, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nde (NSA) Stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, ABD'nin Türkiye'nin terörist saldırılara karşı kendini koruma hakkına sahip olduğuna inandığını, ancak Ankara'nın Suriye'de sivilleri tehlikeye atabilecek herhangi bir operasyonu yürütmek istemediğini belirtti. Orada bulunan Amerikan birliklerinin yanı sıra.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdollahiyan, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Tahran'ın Ankara'nın güvenlik konusundaki endişelerini anlamasına rağmen Suriye'de bir kara operasyonunun yürütülmesinin yıkıcılığına da dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce şunları söyledi: "Bu operasyonla ilgili olarak (ABD Başkanı Joe) Biden veya (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ile herhangi bir konuşma yapmadık. Ancak hem Biden hem de Putin, bu bölgede bu tür şeyleri her zaman yapabileceğimizi zaten biliyorlar."

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin bölgede beklenen kara harekatı, Azerbaycan'dan da ilgi ile takip edilmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Aliyev, açıklamalarında Türkiye'nin operasyonlarına verdiği desteği belirtirken Azerbaycan ve Türkiye, bu konuda da birlikte ve kararlı tutumları ile dikkat çekiyor.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?