USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

5 bine yakın yer ismi ‘Google Haritalar’da değişmeyi bekliyor 

5 bine yakın yer ismi ‘Google Haritalar’da değişmeyi bekliyor 
23-12-2021

Azerbaycan, Bakü

Ermenistan işgalinde kurtarılan bölgelerde 4 bin 589 yerleşim yeri ile 125 coğrafi nesne ismi ‘Google Haritalar’da olması gerektiği gibi değiştirilmeyi bekliyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermeni işgalinden kurtarılan bölgelerin adlarının "Google haritaları”nda çarpıtılmasına ilişkin bir açıklamada bulundu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı basın servisi başkanı Leyla Abdullayeva, “Google haritalar” uygulamasında Azerbaycan'ın kurtarılan topraklarının isimleriyle ilgili konuyu yorumladı.

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin resmi isimlerinin Azerbaycan dilinde "Google haritaları" uygulamasındaki ibaresinin yanı sıra, Ermenice sahte isimlerin "Google" şirketi önünde resmi makamlar aracılığıyla gündeme getirildiğini kaydetti. 

Diplomatik kanallardan iletilen mesajla ilgili şöyle denildi; "Azerbaycan topraklarının adlarının tahrif edilmesiyle ilgili olarak şirket yönetimine bir mektup gönderildi ve ülkenin ilgili topraklarının resmi coğrafi adlarının bir listesi sunuldu”.

Leyla Abdullayeva, bu yıl Mayıs ayında Birleşmiş Milletler Coğrafi İsimler Uzmanlar Grubu'nun (UNGEGN) yıllık toplantısında, Azerbaycan tarafının Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ortaklaşa hazırlanan ulusal bir rapor sunulduğunu hatırlattı.

Resmi standardizasyon ve onaydan geçen bu raporun, Azerbaycan'da Azerbaycan, İngilizce ve Rusça dillerinde 4 bin 589 yerleşim yerinin bir listesini ve ayrıca Ermeni-Azerbaycan ihtilafından etkilenen topraklarda bulunan 125 coğrafi nesnenin adını içerdiği ifade ediliyor.

BM Coğrafi İsimlerin Standardizasyonu Konferansı çerçevesinde alınan kararlara göre, belirli bir ülkenin yetkili devlet kurumu tarafından standardize edilmiş coğrafi isimlerdeki değişiklikler kabul edilemez ve bu tür değişiklikler BM tarafından tanınmaz.

Abdullayeva, “Google maps platformuna gelince, bu uygulamanın bireysel istekler ve kullanıcı yaklaşımları temelinde çalıştığını belirtmek isteriz. Bu noktadan hareketle vatandaşlarımızın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da aktif olarak bu konudaki görüşlerini şirkete yazmaları çok önemli” dedi. 

Halen gündemde olan konuda çarpıklıkları ortadan kaldırmak için çeşitli tedbirlerin devam ettiği belirtildi.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?