USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

15 Temmuz kalkışmasında FETÖ’cülerin öldürmek istediği Afrin fatihi İsmail Metin Temel Paşayı Amerikalılar Mümbic’te görmek istemedi?

02-01-2019

İsmail Metin Temel Paşa Bayburtlu, Adana'da büyümüş ama Ispartalılar onu tanır ve sever. 

Orgeneral İsmail Metin Temel, 2011-2012 yıllarında  Isparta'ya bağlı Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı olarak Eğirdir'de de görev yapmıştı.

Eğirdir'den Hakkari'ye Van'a ve Afrin'e uzanan yol...

Tümgeneral İsmail Metin Temel; Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığından, Hakkari Yüksekova 3'üncü Piyade Tümen Komutanlığına 2012'de Hakkari'de terör olayları artınca tayin edilmişti.

Yüksekova’da konuşlu 3. Taktik Piyade Tümen Komutanlığından sonraki görev yeri Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı oldu. 

Terörle mücadelede dağları karış karış taradığı gibi, delik delik deldi.

Terörle mücadelede görevli birliklerin aranılan ismiydi. 

Askeri kariyer alanı, terörle mücadele olan İsmail Metin TemelZekai Aksakallı'dan sonra, "Zeytin Dalı Harekatı"nı yönetmişti.

Bu tesadüf değil. 

Çünkü Özel Kuvvetlerde, Bolu ve Kayseri Komando Tugaylarında görev yapan Temel Paşa, Kuzey Irak’takiler de dahil, terörle mücadelede çok sayıda operasyona katılmış tecrübeli bir komutan.

FETÖ’cü hainler, İsmail Metin Temel paşayı neden öldürmek istedi?

Darbe girişimi öncesinde, dönemin Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı olarak görev yapan Temel Paşa, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile öldürülmesi için özel tim gönderilen ikinci isimdi.

15 Temmuz ihaneti gecesi FETÖ'cülerin öldürmek için Van'daki karargâhına Silopi'deki Özel Kuvvetlerden suikast timi yolladı.

Timi yollayan kişinin 15 Temmuz haini Semih Terzi olduğu tutanaklarda yer almıştı. 

Akıncılar Hava Üssü’nde her ne şekilde olursa olsun bulunanlar, ona göre darbecilerin işbirlikçisi!

15 Temmuz darbe girişiminde görev zaafiyeti gösteren üstleriyle yıldızı bir türlü barışmamıştı.

Nasıl barışsın!..

Darbeciler sadece onun canına değil, devletin ve milletin egemenliğine kast etmiş idi. 

Nitekim İsmail Metin Temel15 Temmuz'dan sonra, Genelkurmay Karargâhı'na gittiğinde, bağırıp çağırdığı dahası Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler'in odasının önünde, “Darbe gecesi Akıncı'da olan herkes şüphelidir” dediği basına sızmıştı.

Sineye çekilen bu sözler, şimdi kim bilir "Karaman'ın koyunu sonra çıkar oyunu…"  kıvamında?

Suikast üstüne suikast!.. Temel Paşa’yı öldürmek isteyen başkaları da vardı!

Kasım 2017'de Afrin kahramanı Korgeneral İsmail Metin Temel'in, Kilis'te ikamet ettiği Taktik Komuta yerine saldırı yapılmıştı. 

Kilis'teki birliği denetleme çalışmaları sırasında otomatik silahla yapılan ve Temel'i hedef alan saldırıda kurşun misafirhanenin çatısını delerek yatağının hemen yanında odanın zeminine çarparak yere düşmüştü.

Öncesi de var! 

İsmail Metin Temel'e PKK tarafından çok sayıda suikast girişiminde bulunuldu. 

Yine 2017 Eylül'de Kato Dağı'nda bulunan üs bölgesini denetleyen Korgeneral Temel'i taşıyan helikopter, komutanı Beytüşşebap 8. Jandarma Alay Komutanlığı'na bıraktıktan sonra Şırnak 23. Piyade Tümen Komutanlığı bölgesine intikali sırasında silahlı saldırıya uğradı. 

Helikoptere atılan 12 kurşundan, uçuş ekibinin manevralarıyla kurtulundu. 

4 Ekim 2017'de de Irak Ordusu ile Habur Sınır Kapısı'na yakın bölgede icra edilen tatbikatın denetlenmesi sırasında Temel'in bindiği helikopter, komutanı bıraktıktan sonra Silopi'ye geri dönmek için kalkış yaparken motorunun alev alması sonucu yangın tehlikesi geçirdi. 

Gördüğünüz gibi İsmail Metin Temel Paşa, dikensiz gül bahçesinde yaşamadı.

Fırat'ın doğusunda batısında Afrin'de Türk'ün bayrağını dalgalandıran Komutan!

Orgeneral İsmail Metin TemelTürk Silahlı Kuvvetleri'nin en kapsamlı sınır ötesi harekatların, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarının da sevk ve idaresinden sorumlu komutandı.

Sahada aktif  rol aldı. 

Askerin en önünde yürüdü.

Hatta DAEŞ militanlarından temizlenen Cerablus'a gitmesi de harekatın dikkat çeken karelerindendi. 

Terör örgütü YPG'ye karşı düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı'nın en önemli hedeflerinden olan Afrin'e Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolüne geçtikten kısa sonra gitmişti. 

İdlib'te çatışmasızlık bölgesi çerçevesinde kurulan gözlem noktaları ve Münbiç kırsalındaki faaliyetler de onun görev sahasındaki önemli gelişmelerdendi. 

Sadece sınır ötesinde değil, yurt içindeki terörle mücadele operasyonları da onun komutasındaki 2. Ordu Komutanlığı tarafından yürütüldü. 

15 Temmuz'da FETÖ'cü hainlerin, özel bir tim görevlendirerek öldürmek istediği Temel Paşa, bugün Afrin’deki muazzam başarının en önemli mimarlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. 

Orgeneral İsmail Metin Temel, İkinci Ordu Komutanlığı'ndan alındı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan atama kararına göre, Malatya'da görev yapan 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel, Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığına atandı.

Tunceli'de görev yapan 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Barut ise Erzincan'daki 3. Ordu Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığına getirildi. 

Söz konusu atamalar Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 9'uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince gerçekleştirildi.

24 Haziran seçim sürecinde yaşanan "Apolet sökme" tartışması ile gündeme gelen 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel’in, Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığına atanması askeri çevrelerde "görevden alma" olarak değerlendirildi. 

Türkiye’nin, "Afrin Operasyonu’nu yöneten komutan" olarak tanıdığı 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel neden görevden alındı?

"Atlar tepişir, otlar ezilir" diye boşuna denilmemiş. 

Görevden alınmasına ilişkin ortaya atılanlar, aklımıza mukayyet olmamızı gerektirecek türden. 

"Kendine yakın kişilere ödül istediği…" iddiası ile itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı kesin.

İddialara göre 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel ile Genelkurmay Karargâhı arasında bir süredir kopukluk ve gerginlik yaşanıyordu.

14-15 Aralık 2018 tarihlerinde yapılan değerlendirme toplantısında bu gerginlik su yüzüne çıktı.

Temel Paşa, gelmesi emredilmesine rağmen bu toplantıya katılmamış ayrıca yine bu tarihlerde düzenlenen ödül töreninde de  bulunmamıştı.

Temel Paşa kime neden posta koymuştu?

Zamanla öğreniriz.

İki Bayburtlu’nun  kavgası?

Bayburt merkez Taht köyü doğumlu Orgeneral İsmail Metin Temel'den başka mevcut Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de Bayburtlu.

Bazı kaynaklarda Ardahanlı olduğu bilgisi yer alır. Ama çoğu kaynakta Orgeneral Yaşar Güler'in Bayburt, Galer Mahallesi’nden Fikret Güler’in oğlu olduğu bilgisi verilir.

Bir rivayete göre de Yaşar Güler, Bayburt Kabaçayır (Galısgavar) Köyü doğumludur.

Eski adı Abrans olan Akbulut Köyü'nden olduğunu söyleyen bile çıkmasına karşın, Ardahanlılardan bu yönde detay veren çıkmaması, ailesinin Bayburt’ta yaşaması ve doğduğu tarihlerde kuraklık nedeniyle ArdahanlılarMuş’a göçerken, Bayburtlu bir ailenin Ardahan’a göçmesi için bir neden bulunmadığı, babası Fikret Bey'in bir memuriyetinin de bilinmemesi nedeniyle; orgeneral Yaşar Güler, yüzde 99 olasılıkla Bayburtlu olduğu düşünülmektedir.  

"Kimse etmedi insanın insana ettiğini!..” / Bayburtlu kapışması...

Bir gün Bayburt’a senfoni orkestrası gelir. Tüm Bayburt halkı, bu konseri izlemek için davetlidir. Konseri merak eden Bayburtlular salonu hınca hınç doldurur. 

Konser sonunda bir gazeteci, Bayburtlu bir vatandaşa senfoni konserini nasıl bulduğunu sorar. Bayburtlu cevap verir: "Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi..." kıssadan hisse!..

Bazı çevrelere göre İsmail Metin Temel Paşa'nın; 18 Mart'ta "Afrin'e bayrak çeken isim" olarak bilinen Tunceli 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Barut'a ödül verilmemesi nedeniyle töreni protesto ettiği kesin!

“Çünkü…" diyorlar; "atama kararında yalnız bırakılmadı!.." Nitekim, İsmail Metin Temel kararnamesiyle birlikte Tuğgeneral Barut da normalde Albay kadrosu olan Erzincan 3. Ordu Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığına verildi.

Adeta istifaya zorlayan atama...

Askeri kadrolar arasında zaman zaman anlaşmazlık yaşanabilir. 

Birinci Dünya Savaşı öncesinde gerçekleşen Balkan Bozgunu da buna örnektir. 

Siyasi mücadele/çatışma, ordu içine de öylesine aksetmişti ki askerler İttihatçı-İtilafçı şeklinde bölünmüştü. 

Ast-üst ilişkisi, disiplin, itaat kaybolmuştu. 

Mareşal Fevzi Çakmak dCumhurbaşkanı İsmet İnönü ile ters düştüğü için emekli edilmişti.

Kimse kimseyi kandırmasın, İsmail Metin Temel'in de birileri ile yani sıralı amirleri ile ters düştüğü ve sözde küçük düşürücü atamaya muhatap olduğu ortada.

Askeri uzmanlar, Temel'in Genelkurmay Başkanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığına atandığı görev yerinin kadrosunun, Korgeneral olduğu ama Temel Paşa'nın Orgeneral olduğuna dikkat çekiyor. 

Bir diğer husus ise Genelkurmay Başkanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı Genelkurmay  2. Başkanına bağlı bir birim ve her ne kadar Genelkurmay 2. Başkanlığı Orgeneral kadrolu bir görev olsa da halihazırda Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral Metin Gürak.

Yani, Orgeneral Temel Paşa’nın, Korgenerale bağlı bir göreve atanması askeri teamüllere aykırı.

Değişen Suriye politikasının atamaya düşen gölgesi ve Pentagon faktörü?

ABD'nin Suriye'den çekilmesine ihtimal verilmediği bir süreçte TSK ile Pentagon arasında Suriye'deki ABD üslerinin TSK'ya devri ve Amerikan askerlerinin bölgeden tahliyesine ilişkin anlaşmadan ilk ben söz etmiştim.

O anlaşmanın detayları yavaş yavaş belli oluyor. 

Türk Siyasi iradesinin, Trump'ın Suriye'den çekilme açıklamasına paralel, Mümbic operasyonunu askıya alması çok da kolay olmadı.

Çünkü Fırat'ın doğusu ve Mümbic, 2. Ordu Komutanlığının operasyon bölgesinde yer alıyor ve İsmail Metin Temel, hazırlıkların hemen sonrasında harekatın başlatılmasını istiyordu. 

Amerikan ordusunu taktığı veya kaale aldığı yoktu!

Üstleri ve siyasi irade, ABD ile uyumlu Suriye politikasına dümen kırınca,  “Dur" emrine ikna edilemeyen Metin Paşa'yı 2. Ordu Komutanlığından almaktan başka çözüm bulunamadı.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter: @oc32oc39

:

ABD, Afganistan ve Suriye'deki askerlerini İran operasyonu için Irak'ta konuşlandırıyor!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Okur32
Okur32 5 yıl önce
Sarı ökúz verildi mi yani?