USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

1 Mayıs ve Demokrasi

01-05-2019

Sembolik ve toplumsal değeri büyük bir gündür 1 Mayıs

1 Mayıs, işçilerin emeklerinin karşılığını almak için sürdürdükleri mücadelede birçok ölüme tanıklık etmiş bir gündür aynı zamanda. 

1856 yılında Avustralyalı işçilerin mücadele hareketi olarak görülmüş olsa da 1886 yılında Amerikalı işçilerin önderliğinde 1 Mayıs’ın evrensel anlamda iş bırakma günü olarak uygulanmaya başlandığı bilinmektedir. O tarihte Amerikalı işçiler, bir günlük iş bırakarak, işçinin günlük çalışma süresinin sekiz saatlik çalışma ile sınırlandırılması için haklarını aradılar. 

Dünyada pek çok ülke tarafından resmi tatil ilan edilen 1 Mayıs, ülkemizde ise 2009 yılı itibariyle resmi tatil ilan edilmiştir. 

Osmanlı döneminde 1911’de ilk kez kutlanan 1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı’nın 1925 yılında ilan edilen Takrir-i Sükun Kanunu ile bir süreliğine yasaklandığı bilinmektedir. 

Öte yandan, tarihe “Kanlı 1 Mayıs” olarak geçen 1977’de Taksim’deki kutlamalar, daha sonraki yıllar için Taksim Meydanı’na özel bir anlam yükledi. Yaklaşık 500 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen 1 Mayıs etkinliklerinde çıkan olaylar sırasında birçok işçi hayatını kaybetti ve bu kutlamalar sırasındaki ölümler sebebiyle Taksim Meydanı, 1 Mayıs’ın simgesi haline geldi. 

Ülkemizin tarihi ve psiko-sosyal genlerine bakacak olursak, ‘1 Mayıslar’ın marjinal terör örgütlerine, etnik ve dinsel örgütlenmelerin demokrasi karşıtı gösteri gününe dönüşmesini önlemek hayati bir önem arz etmektedir; biliyoruz ki işçilerin  sorunları ancak demokrasi içinde kazanımların genişletilmesiyle çözülebilir. 

Şunu hep anımsamalıyız; ekmeğin büyümesinin de, emeğin değerli hale gelmesinin de yolu demokrasiden geçmektedir.

.

Dr. Begüm Burak, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @begumburak1984 , @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?