Yerel seçimlerin uluslararası ilişkilere yansıması

Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım
Yerel seçimlerin uluslararası ilişkilere yansıması
25-03-2024

Yerel Seçimlerin Uluslararası İlişkilere Yansıması

Seçmen, 31 Mart Mahalli İdareler Seçiminde sadece yaşadığı beldeye Belediye başkanı seçmeyecek. Seçim sonuçları hem Türkiye’nin iç siyasetini hem de dış siyasetini etkileyecek potansiyele sahip.

Mahalli seçimler ve dış politika, birbirini etkileyen iki önemli alandır. Seçim sonuçları, dış politikada yeni eğilimlerin ortaya çıkmasına neden olabilirken, dış politikadaki gelişmeler de seçmenlerin oy verme tercihlerini etkileyebilir. Bu etkileşim, Türkiye'nin gelecekteki dış politikasının şekillendirebilir.

Özellikle büyükşehir belediye başkanları; uluslararası alanda aktif bir rol oynayabilir. Belediye başkanları, seçmenden aldığı güç ile Türkiye’nin dış politikasını olumlu veya olumsuz yönlendirmede söz sahibi olabilir.

Uluslararası güçler, Türkiye’yi ilgilendiren meselelerde özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerdeki seçim sonucuna göre revizyon güncelleyebilir.

Seçim sonuçları, hükümetin dış politikada risk alma eğilimini etkileyebilir. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Kıbrıs, Libya, Yunanistan, İsrail ve Filistin’e bakış açısını etkileyebilir.

Hatırlarsanız, CHP’de parti adına yapılan açıklamada Türkiye’nin Gazze’de Garantör olma talebi eleştirilmişti. Ortadoğu’da, Suriye ve Irak’ta acil çözüm bekleyen PKK Çatı Terör Örgütü ile mücadele konusu da seçim sonucuna göre değişkenlik gösterebilir. Gazze meselesinde olduğu gibi, CHP; AK Parti Hükümeti’nin güvenlik gerekçesi ile Irak’a müdahil olmasından duyduğu rahatsızlığı açıkça dile getirmişti.

AK Parti Hükümeti’ni, “iktidarda kalmak için Irak’ta savaşı (PKK ile mücadele) sürdürmekle” suçlayan DEM Parti’nin sözlerinden herhangi bir rahatsızlık duymayan CHP; Kent Uzlaşısı ile gündeme gelmişti.

AK Parti Hükümetinin yerel seçimde oylarının artması; Türkiye’nin mevcut dış rotasının devam edeceğini gösterir. Bu durum, bölgesel ve küresel meselelerde daha aktif bir rol oynama eğilimini pekiştirebilir. Devletin yeniden yapılanma süreci hızlandırılarak; istikrarı sürdürülebilmesi için yeni adımlar atılacaktır.

Kendi iç siyasetinde istikrarı devam ettiren Türkiye, başta Irak ve Suriye gibi komşu ülkeler olmak üzere bölge ülkelerindeki istikrarı da önceleyecektir.

Çünkü bölge ülkelerinin kaderleri bir diğerine bağımlı durumdadır. Başka bir deyişle; bir ülkedeki değişim, diğer ülkeleri de doğrudan etkilemektedir. Ayrıca Türkiye’nin bölgesel ve küresel ölçekteki daha kuşatıcı, daha adil ve daha değer merkezli siyaset çağrısı da devam edecektir. Yani dış politikadaki ahlaki boyut vurgusu, Türkiye’nin siyasal söyleminin merkezinde tutulacaktır.

CHP’nin alacağı oy artarsa Amerika ve Avrupa, daha uzlaşmacı bir yaklaşım benimseyebilir. Doğu Akdeniz ve Ege Bölgesinde sahte balayı yaşayabiliriz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi; “CHP sadece son 21 yılda bir dönem vesayetin sözcülüğünü yürüttü; bir dönem de FETÖ ihanet çetesinin taşeronluğunu üstlendi. Bu parti, bir dönem PKK'nın ve Suriye'deki uzantılarının savunuculuğuna soyundu. Bu parti, her dönem Amerika'nın, Avrupa'nın, Türkiye husumetiyle maruf uluslararası kuruluşların sesi oldu.”

DEM Parti’nin güçlü olduğu şehirlerde oy kaybetmesi; PKK’nın yurt içi etkisinin azaldığının göstergesi olacak. PKK’nın küresel bazda etkisinin azalacak olması neticesinde Batılı ülkeler ile Türkiye arasında daha rasyonel bir zeminde ilişki kurma ihtimali artacak ve taraflar arasındaki müzakerelerde Ankara’nın elini güçlendirecektir.

DEM’in güçlü olduğu seçim bölgesinde oyunu yükseltmesi ve CHP’yi destekleyerek kazanmasını sağlaması; PKK’nın Türkiye’nin iç siyasetine sirayet ettiğini/ edebileceğini gösterir.

Ekrem İmamoğlu'nun, yoğun kar yağışının yaşandığı 24 Ocak 2022 günü İngiliz Büyükelçisi ile yemekte olması, basında geniş şekilde yer almıştı. Ekrem İmamoğlu’nun gözden ırak bu tavrı üzerine, Cumhurbaşkanlığı; ülkemizde akredite büyükelçi, maslahatgüzar, başkonsolos ve uluslararası kuruluş temsilcileri başta olmak üzere yabancı temsilcilik mensuplarının; bakan, vali gibi üst düzey bürokratlar ile tüm kamu kurum ve kuruluş yetkililerinden telefon görüşmesi de dahil olmak üzere randevu taleplerinin, Dışişleri Bakanlığından izin almalarını karara bağlamıştı.

Yabancı bir büyükelçinin, gayri resmi olarak Ekrem İmamoğlu ile adeta gizlenerek görüşmesi, özellikle büyükşehir belediye başkanlarının Küresel Güçlerin takibinde olduğunu gösteriyor.

Türkiye'nin dış politikası ve 31 Mart yerel seçimleri arasında birtakım önemli ilişkiler bulunmaktadır. Bu ilişkiler, seçimlerden sonra daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Hükümet, seçmenden aldığı destek ile ülke menfaatleri doğrultusunda emin adımlar ile hareket edecektir. Hükümetin dış politikadaki temel hedefleri değişmeyecektir.

Türkiye, bölgesel bir güç olma ve uluslararası alanda saygın bir konuma sahip olma hedefini sürdürecektir. Hükümet, milli çıkarlarını korumaya ve ulusal güvenliği sağlamaya yönelik çabalarını arttırarak devam ettirecektir.

Şehit edilişinin 15 yılında yad ettiğimiz rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun sözü ile yazımızı noktalayalım:

Ben niye şimdi CHP ile koalisyon yapacağım mı yapmayacağım mı, AKP ile yapacağım mı, yapmayacağım mı söyleyeceğim. Ben milletin müdafaasını yapacağım. Cumhuriyet Halk Partisi benim inanç ve değerlerime karşı...

Cumhuriyet Halk Partisi halka inanmıyor. Cumhuriyet Halk Partisi halkın iradesine güvenmiyor. Cumhurbaşkanını Meclis'e seçtirmem diyor. O zaman halk seçsin diyorsunuz. Halka da seçtirmem diyor.

Sen bela mısın? Ne istiyorsun o zaman? Benim istediğim olur, benim istemediğim olmaz diyor? Halbuki ben diyorum ki; Milletin istediği olur.

Milletin istediğinin yanında yer alırız biz. Seçimden sonra siyasetin yeniden yapılanacağına ve bir milli merkez inşa edileceğine inanıyorum.” (Cumhurbaşkanlığı seçim öncesi/2007)

.

Mehmet Yıldırım, dikGAZETE.com

https://kriterdergi.com/siyaset/31-marttan-sonra-dis-politika 31 Mart'tan Sonra Dış Politika, Siyaset Muhittin Ataman | Kriter Dergi

https://www.yeniakit.com.tr/haber/rahmetli-muhsin-baskandan-efsane-chp-yorumu-280824.html

Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım

Uluslararası İlişkiler Uzmanı & Ziraat Mühendisi, AFAD Gönüllüsü, Aşçı

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
sigir 1 ay önce
eğer benim küçük oğlanı severseniz ve onu mutlu ederseniz belki size oy veririm tüm ailemle... ama onu sevmeniz lazım... görelim bakalım...
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
eğer ki iradenizi ve aklınızı kiraya vermediyseniz; istediğinize oy verin...oğlunuzu fazla sevdirmeyin. aman ; " tomi" işlemine muameleye maruz kalmasıın. alimallah, oğlunuz elden gider; sevdirecem diye bakakalırsınız.....B12....B12....B12.
Jale Banu 1 ay önce
Bu adam fetöcüdür! Net aksini iddia eden ile çarpışırım ama iddia edemeyne bunun fetöcü olduğunu kabul eder
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
bu arada adınız ne jale ne de banu...yani banu bile değilsiniz.
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
size geri iade ediyorum. aynada kendinizi görmüş; içiniz sızıntı sızıntı sızmış. london da mı berlin de mi yaşıyorsunuz yoksa pasifik kıyısında mı.
Faik 1 ay önce
Sana bir çan iyi gelir bence :D En azından takipçilerin seni görür
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
çanınız size özel, başkasına vermeyin. şaka. çan da takarız..."KURAN ve SÜNNET odak noktamız olmaktan çıkarsa; ruhsuz ve müreffeh yaşayan cesetler oluruz." vakit daralıyor.. hayvanlardan farkımız; " alnımızda ölüm yazısı" olduğunu bilmemiz. eğer bilmezsek ne farkımız var..o zaman ÇANında faydası olmaz....selam, barış ve esenlik diliyorum. sağlıcakla kalın.
sigir 1 ay önce
Ne diyorsun hocam ya :D Komiksin :D Sığır gibisin
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
kişi kendi sıfatını karşısında görürmüş. ben sizi komikliğinize veriyorum... biraz sakin. yerel yöneticilere yetki ve sorumluluk yükleme zamanı. "Sizlere mutluluk, huzur ve neşe dolu bir seçme günü diliyorum."
Jale Banu 1 ay önce
Siz çok iddialı ve katmerli ve hatta su götürmez bir gerizekalısınız :-) Daha ne diyeyim :D Beyniniz yok ama fikriniz var, fikriniz yok ama bilginiz var, bilginiz yok ama felsefeniz var... Cidden ağır ve tedavisi çok zor bir klinik uygulamasınız...
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
Özgürlüklerle ilgili beklentilerimizde, uzunca bir süreç sonrası bazı ümit ışıkları yanmış, bir takım merhaleler aşılmış, yollar kat edilmiştir. bir şey sınırsızsa belirsiz, belirsizse tanımsız, tanımsızsa değersizdir. varoluş gayeniz nedir? dünya; göz kapağını açıp kapayıncaya kadar... vakit daralıyor. hayatın bir sınırı var. hayatın değerini bilin. klinik meselesine gelince; boş verin.
Jale Banu 1 ay önce
Eğer bir insan size "gerizekalı" diyorsa, ona gereken cevabı verin. Kırın dişlerini! İki kişi size "gerizekalı" diyorsa oturun düşünün, eğer üç kişi size "gerizekalı" diyorsa "ben nerede aptallık yaptım" diye düşünmeye başlayın... Sizin ki üç değil, beş değil, on beş değil... Daha ne bekliyorsunuz?
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
"Sefillere uşak olmayalım." kim ne derse desin, geri iade ederim. TERÖR örgütleri ve iltisaklılarına karşı VATAN savunması 'aptallıksa' eyvallah, aptal diyebilirsiniz. neyi beklemem gerek, siz söyleyin. Bölgenin en önemli gücüne sahip Türkiye’mizin özgün politikalarına ve halkımızın yüksek feraset ve barışsever tutumuna saygı duyulmasının önemini hatırlatmak istiyoruz.
Funda 1 ay önce
Gerçekten beyninizle düşündüğünüzü sanmıyorum. Koyun ve sürü güdüsü ile hareket ediyorsunuz. Çünkü tüm düşünsel yetileriniz elinizden alınmış
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
koyun ve sürü bakımı ile ilgili lisans dersi aldım. koyun meselesini bilirim. memlekette kimim odun ve gazoz kapağına py verdiğini google sorarsanız görürsünüz. Kritik/ analitik düşünce ile hareket etmenizi tavsiye ederim. Anlamaya, görmeye çalışın, doğruyla yanlışı ayırın, duruşunuzu özünüzle birleştirin. vakit daralıyor. var oluş gayenizi araştırın. afiyette kalın.
Mühittin 1 ay önce
Aslında aşağıdaki bir yoruma demişsiniz ya "yorum yok" diye bu sizin nasıl veya sizin desteklediğiniz partinin nasıl bedava ve sahtekarca yönetim yaptığının göstergesi. siz bunu neden savunuyorsunuz? ha doğru gazze düşmesin, mekke düşmesin :DDDDDD
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
Barış ve selamet için mücadele ediyoruz. yoksa ayrıştıran, öteleyen ve örseleyen değiliz. Mekke'nin de Gazze'nin de sahibi var...Nizam Al - Mülk, İmam Gazali, Hoca Ahmed Yesevi, Mevlana, Hacı Bektaş, Yunus Emre, Hacı Bayram, Hoca Akşemseddin gibi en ulvi, en insani, en milli ve manevi şahsiyetlerin özü ve temsilcisiyiz...var olun, sağlıcakla.
Cem 1 ay önce
herkese hacı bektaş veli oku diyorsunda sen okumuşsun ama zırnık anlamamışsın.milleti çatır çatır bölme çabandan bu anlaşılıyor.siyasetten nemalanma gayretin bunu gösteriyor.sen bence o ismi ağzına bile alma
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
'gerçek canlara kısa ve öz söz yeterlidir' okumaya çalışıyorum. milleti bölen, ayrıştıran KAHROLMUŞtur, kahrolacakta...35 senedir siyasetin kıyısındayım..'nema' dediğin iddiayı geri iade ediyorum... afiyette kalın.
em.öğr.taşkın albayrak 1 ay önce
her sabah kalktığımda takip ettiğim gazetelere bakarım.özellikle dikgazete uzun zamandır takip ettiğim bir gazete.haberlerden çok yazıları okuyorum.çok kıymetli yazarlar var.özellikle ömür çelikdönmez ve serkan yıldızın yazılarını çok beğeniyorum.ama sen ve emin batur?takım tutar gibi sığ bir ifadeyle particilik yapıyorsunuz.ve hoşlanmıyoruz ikinizdende.zaten okunma sayıları size ne kadar değer verildiğini gösteriyor.bu yazınızda iyi bir çöpten başka bir
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
dikgazete okuru olmanız güzel, memnuniyet verici. adı geçen yazarlarada saygımı sunarım. herkesin kulvarı farklı. takım tutmuyorum ki particiliği takım tutar gibi yapayım. Türk Siyaset Tarihi dersi aldığım için siyasete yer veriyorum. yoksa ben de muhalefetin adam gibi siyaset yapmasını isterim. okuma sayısına gelince, kıstas bu olmamalı... çöpe atmanıza gelince, saygı duyarım...sağlık ve afiyet temennisiyle.
selcan
selcan 1 ay önce
Yazdım ya
kemalettin şen 1 ay önce
Emekli bir adamım.Devletin 29 yıllık emeğimin karşılığında verdiği 12.756 TL ile geçinmeye çalışıyorum.Aslında hayatta kalmaya çalışıyorum.İBB'ye bu durumu anlattım.Sağolsunlar her ay 5.000TL'ye yakın gıda kartı veriyorlar.Almayı unuttuğum zaman kendileri getiriyor.Yıllarca AKP varken suratımıza bile bakmıyorlardı.Ama yandaşlar yüzer bin dolar burs,tarikatlarda milyonlarca lira aktarıyorlardı.Sen ne anlatıyorsun efendi?
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
öncelikle, en düşük maaş alan emeklinin sıkıntısının farkındayım. aynı toplumda yaşıyoruz. İBB bursu peşinde falan değilim. olanı yazmaya çalışıyorum. bu arada 'Ekrem Tatilde' serisi başlayacak. ' ekremin tarikat ilişkisini' de siz araştırıverin. biraz Hacı Bektaş Veli okuyun, Allah yardımcınız olsun. sağlıcakla kalın.
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
bu sefer yorum yok.
kemalettin şen
kemalettin şen 1 ay önce
Adam bizleri unutmadığı sürece dilediği kadar tatile gidebilir.Helal hoş olsun.Sizinkiler gitmiyorduda ne yapıyordu?Çuvallarla soygun,hırsızlık,ihaleye fesat karıştırma.Varsın gitsin Ekrem.Tek tek dolaşıyor her sabah çalışanları.Siz ne yapıyordunuz?Bir tek şey söyle.AKP belediyeciliği Şunu yaptı İstanbullu için de...
kemalettin şen
kemalettin şen 1 ay önce
Belliki senin derdinde İBB den bursları toplamak.Yoksa bu kadar şakşakçılığın başka açıklaması olamaz?
hacı bekir 1 ay önce
korkunun ecele faydası yok. İstanbulun ve Türkiyenin üstünü KURUM larla kaplatmayacağız akp hezimetine az kaldı birazdan sinemalarda....seneye genel seçimi de konuşuruz. Sıkma canını boşver.
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
derviş yola düşmüş ya nasip demiş. hacı bekir bey; korkum yok, seçmene saygı duyarım..Türkiye Ekseni'nee oturdu. üzerimize çöken 6 OK kırıldı...seneye kim öle kim kala..Hacı Bektaş Veli okuması yapın... insanlar hür iradesi ile oy kullanacak. sonuca saygı duyarız.
hacı bekir
hacı bekir 1 ay önce
Ampulun patlamasına da az kaldı haberiniz olsun, sonra demedi deme. bir de gerçekten seçmen iradesine saygı duyacak mısınız. hiç inanmıyorum. Demokrasi karneniz hiç iyi değil. Bir de Hacı Bektaş Veli Ne diyor Eline, Diline, Beline salip olacaksın. Bana demese gerek üstadın, bende sıkındı yok, muhtemelen yönetenlere diyor.
Gamze Bakır 1 ay önce
Aynı Muhsin Yazıcıoğlu, Şeyh Sait, İskilipli Atıf gibi tipleri de övmüştü. Bunların öven bir herifin, CHP'yi yermesi bizlerin doğru yolda olduğunu gösterir. Teşekkürler.
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
CHP; Kürt çocuklarını dağa ölüme sürükleyenlerle Kent Uzlaşısı adı altında işbirliği yaparsa...
vatansever CHPli seçmene saygım sonsuz... Dostça yaşamak isteyenlere selam olsun... yolunuz açık olsun.
Mehmet Yıldırım
Mehmet Yıldırım 1 ay önce
Şehit Muhsin Yazıcıoğlu, Anadolu'nun parçalanmasını/ Alevi-Sünni, Kürt-Türk ayrıştırmasına engel oldu... Bölücü, ayrıştırıcı odaklara/ 28 Şubata....kökü dışarıda emperyal odaklara dur dedi...Kurtuluş Savaşımızı elimizden çalan, halkın insanca yaşama talebini baskılayan karanlık rejimin katlettiği Devrim Mazlumlarının adını anacaktı. Yazıcıoğlu. Katil belli...CHP elindeki DERSİM kanını temizlesin. CHP; Kürt çocuklarını dağa ölüme sürükl