Sirke ne güzel katıktır!

Dr. Bekir Tok
Dr. Bekir Tok
Sirke ne güzel katıktır!
02-08-2021

Ümmü Sa’d’dan (r.a) Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu:

Sirke ne güzel bir katıktır. Allah'ım! Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez” (İbni Mace)

Sirke; meyvelerin belli bir süre su içerisinde fermente edilmesiyle hazırlanan; eski çağlardan beri insanlığın kullandığı mucizevi besinlerden birisidir.

Modern hayatta; uzun süredir burun kıvrılan sirkeye; son zamanlarda yeniden keşfedilen özellikleri ile verilen değer oldukça arttı.

Sirke mikroflorasında ağırlıklı olarak asetik asit bakterileri ve mayalar yer almakta, ancak bazı küf ve laktik asit bakterisi türleri farklı özel sirkelerin üretiminde önemli rol alabilmektedir.

Sirke, içeriğinde bulunan organik asitler, fenolik bileşikler, vitaminler, mineraller ve melanoidinler sayesinde antimikrobiyel, antioksidan, antidiyabetik, antitümör, antikarsinojenik, antienfeksiyon etkiler başta olmak üzere, sağlık üzerine birçok olumlu etki göstermektedir.

Sirke sindirimi kolaylaştırır. 

Yemeklerden önce, suya katacağınız bir kaşık sirkeyi içmek; mide asidinizin yemeğe karşı hazırlanmasını, hazmın kolaylaşmasını artıracaktır. 

Hazmın kolaylaşması demek, gazın ve kabızlığın azalması demektir. 

Kuruluğun ve soğukluğun ağır bastığı mizaçlarda; doğal bal ile sirkenin kuru ve soğuk özelliği törpülenir ve geleneksel meşhur içecek olan “sirkencubin”in kıymeti bir kere daha anlaşılmış olunur.

Sirke; bundan başka, yüksek tansiyonun ve kan şekerinin dengelenmesinde, kan kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinde, antioksidan içeriği ile kanserlerin önlenmesinde ve birçok hastalığın tedavisinde temel rol oynuyor.

Tedavisi yapılacak hastalığa göre, sirkenin çeşidi belirlenebiliyor.

Sirke; içerdiği zengin flora mikropları ile bağırsak florasını destekleyen en değerli probiyotik besinlerin başında gelir.

Sirke; en güzel ateş düşürücü, en pratik temizlik malzemesi, sebze-meyvelerdeki tarım ilaçlarından kurtulmak için en kullanışlı çözücüdür.

Kısacası sirke candır!

-Tıbb-ı Nebevi’den öğütler, 13-

.

Dr. Bekir Tok, dikGAZETE.com

Dr. Bekir Tok
Dr. Bekir Tok
Konya’da doğdum, Konya’nın eski tarihi ile meşhur Sille Mahallesine mensubum. İlköğretim ve Liseyi Konya’da okudum. 2010 yılında Konya Meram Fen Lisesi’nden mezun oldum. 2016 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı yıl girdiğim ama isteksiz bir şekilde çalıştığım TUS sınavında beklediğimden yüksek puan alınca hangi bölümü yazacağımı şaşırdım. Çünkü o dönemlerde bile tıbbın bütüncül olması gerektiği zihnimin bir köşesinde yer alıyordu. Aile Hekimliğini bu kapsama en yakın branş olarak düşünsem de fonksiyonlarını yitirmiş ve insanların aşılarını ve ilaçlarını takip etme pozisyonuna düşürülmüş bir dalı da tercih edemedim. Döndüm dolaştım, Konya Meram Tıp Fakültesi Ortopedi bölümünü yazdım. Puanıma göre oldukça düşük bir bölüm olmasına rağmen yine de mantıklı olanı tercih etmek istedim. Yoğun çalışma şartları ve beyaz önlüklü askeri hiyerarşiye 4 ay dayanabildim. 4 ay sonra zor da olsa istifa edebildim. Bundan sonra yeni bir hayat beni bekliyordu. Kendimi akvaryumdan çıkmış bir balık gibi hissettim bu tarihten sonra. Doğru bildiğim birçok yanlışın bize değiştirilemez temel kaideler gibi öğretildiğini fark etmeye başladım. Bir süre işyeri hekimliği yaptım. Kolay çalışma şartları bolca okumama, araştırmama ve geleneksel uygulamalarda deneyim kazanmama vesile oldu. Daha sonra Konya’da Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kliniklerinde iki sene kadar çalışma fırsatı buldum. Şimdi de 2019 yılından itibaren Ankara’nın Etimesgut ilçesinde yeni muayenehanemizde hizmet vermeye başladık. Mantalitem; şifanın sadece, insanı yaratan ve her zerresine hükmeden Allah Azze ve Celle’den olduğu, ne yapılırsa yapılsın o dilemediği sürece şifanın da hastalığın da gelmeyeceğidir. Şifa bazen meşru yollarla gelir, bazen de gayrimeşru yollarla bir imtihan olarak… Önemli olan şifaya meşru vesilelerle ulaşmaya çabalamaktır. Hastalıkların artmasının sebepleri; insanın kendi eliyle kendine yaptıkları sebebiyledir. Dr. Bekir Tok, Adres: Kazım Karabekir Mah. İstasyon Cad. No: 126 Etimesgut/Ankara -Telefon: 0 312 245 2343 - 0 552 645 2343
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?