Fatiha sûresi ile gelen şifa ve sırrı

Dr. Bekir Tok
Dr. Bekir Tok
Fatiha sûresi ile gelen şifa ve sırrı
10-08-2021

Ebu Said El Hudri’den rivayetle, sahabeden bir grup, sefer sırasında reislerini akrep sokan bir kabile ile karşılaşırlar. 

Kabiledekiler, onları misafir etmek istemezler başta, ancak, tedavi karşılığında sahabe, onlardan bir sürü koyun ister. 

Kabul ederler…

Grubun öncüsü, Fatiha suresi ile kabile reisini tedavi eder. Rasulullah (s.a.v) bunu duyunca hoşuna gider, aldıkları ücreti meşru görür. 

Hatta: “Fatiha’nın tesirli olduğunu nereden bildiniz?” şeklinde, yapılan bu uygulamayı onaylar.

Buhari ve sair hadis kitaplarındaki meşhur sahih kıssanın özeti bu şekilde.

Materyalist anlayışa oldukça ters bu hadisenin ana fikri Şuara suresinin 80. Ayetindeki şu ilke aslında;

Hastalandığım zaman bana “O” şifa verir.

Bazen bir sebebe bina eder, isterse sebebe de ihtiyaç duymaz.

Bir “Fatiha Suresi” şifanın kapısını aralar.

Peki Fatiha suresindeki sır nedir?

Allah, en doğrusunu bilir” merkezinde yer alan şu ayet, olayı özetliyor:

Biz yalnız sana ibadet eder, yalnız senden yardım dileriz.

İbadet; kulluk demek.

Yalnızca Allah’a yapılması gereken tüm fiilleri, olması gerektiği gibi yalnızca O’na yaptığımızın ilanı…

Uluhiyetin tüm sıfatlarını yalnızca O’na atfetmek…

Namazda, oruçta, kurbanda, nikahta, talakta, mirasta, hükümde kısacası ibadet hükmündeki tüm eylemler gibi Dua’yı da O’na has kılmak…

Bakara Suresi 186Allah azze ve celle buyuruyor: “Kullarım beni sana sorarlarsa…” devamında; “Onlara de ki” buyurmuyor, direk söze giriyor, çünkü duada aracı yoktur:

Ben onlara yakınım, dua ettikleri zaman dualarına icabet ederim.

Allah azze ve celle, her kulunun duasına, ihlas, samimiyet gibi şartlar yerine geldikten sonra aracı olmadan icabet ettiğini öğretiyor.

Madem “hastaladığımızda şifayı ancak “O” veriyor”, madem “yalnız O’na ibadet edip, sadece O’na yalvarmamız” gerekiyor, o halde;

Şifayı meşru vesileler ile ararken, istemeyi yalnızca O’ndan yapmak; yatırdan, türbeden, şeyhlerden, şifacılardan, doktordan görmemek ve istememek gerekir.

Aksi halde dünyevi şifa, imtihan vesilesi olarak bize ulaşabilse de uhrevi olarak hüsrandan kurtulmak mümkün olmaz.

-Tıbb-ı Nebevi’den öğütler, 15-

.

Dr. Bekir Tok, dikGAZETE.com

Dr. Bekir Tok
Dr. Bekir Tok
Konya’da doğdum, Konya’nın eski tarihi ile meşhur Sille Mahallesine mensubum. İlköğretim ve Liseyi Konya’da okudum. 2010 yılında Konya Meram Fen Lisesi’nden mezun oldum. 2016 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı yıl girdiğim ama isteksiz bir şekilde çalıştığım TUS sınavında beklediğimden yüksek puan alınca hangi bölümü yazacağımı şaşırdım. Çünkü o dönemlerde bile tıbbın bütüncül olması gerektiği zihnimin bir köşesinde yer alıyordu. Aile Hekimliğini bu kapsama en yakın branş olarak düşünsem de fonksiyonlarını yitirmiş ve insanların aşılarını ve ilaçlarını takip etme pozisyonuna düşürülmüş bir dalı da tercih edemedim. Döndüm dolaştım, Konya Meram Tıp Fakültesi Ortopedi bölümünü yazdım. Puanıma göre oldukça düşük bir bölüm olmasına rağmen yine de mantıklı olanı tercih etmek istedim. Yoğun çalışma şartları ve beyaz önlüklü askeri hiyerarşiye 4 ay dayanabildim. 4 ay sonra zor da olsa istifa edebildim. Bundan sonra yeni bir hayat beni bekliyordu. Kendimi akvaryumdan çıkmış bir balık gibi hissettim bu tarihten sonra. Doğru bildiğim birçok yanlışın bize değiştirilemez temel kaideler gibi öğretildiğini fark etmeye başladım. Bir süre işyeri hekimliği yaptım. Kolay çalışma şartları bolca okumama, araştırmama ve geleneksel uygulamalarda deneyim kazanmama vesile oldu. Daha sonra Konya’da Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kliniklerinde iki sene kadar çalışma fırsatı buldum. Şimdi de 2019 yılından itibaren Ankara’nın Etimesgut ilçesinde yeni muayenehanemizde hizmet vermeye başladık. Mantalitem; şifanın sadece, insanı yaratan ve her zerresine hükmeden Allah Azze ve Celle’den olduğu, ne yapılırsa yapılsın o dilemediği sürece şifanın da hastalığın da gelmeyeceğidir. Şifa bazen meşru yollarla gelir, bazen de gayrimeşru yollarla bir imtihan olarak… Önemli olan şifaya meşru vesilelerle ulaşmaya çabalamaktır. Hastalıkların artmasının sebepleri; insanın kendi eliyle kendine yaptıkları sebebiyledir. Dr. Bekir Tok, Adres: Kazım Karabekir Mah. İstasyon Cad. No: 126 Etimesgut/Ankara -Telefon: 0 312 245 2343 - 0 552 645 2343
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?