Putin, Amerika'yı çok fena yakaladı!

Fuad Safarov
Fuad Safarov
Putin, Amerika'yı çok fena yakaladı!
22-02-2024

Putin, Amerika'yı çok fena yakaladı

MOSKOVA

Bazı yabancılar, Rusya'yı ve Rusları çok iyi bildiklerini, tanıdıklarını zanneder. Bazı ülke liderleri, Rusları iyi tanıyabilmek için ilginç yöntemlere de başvuruyor. Örneğin; ABD eski Başkanı Ronald Reagan, 1980'li yılların ortasında Sovyet lideri Mihail Gorbaçov'la ilk görüşmesine daha iyi hazırlanmak için Oscar ödüllü ünlü Sovyet filmi “Moskova Gözyaşlarına İnanmıyor”u tam sekiz kere izlemiş. 

Bunu daha önce Rus resmi televizyonu 1. Kanal'daki bir programda konuşan filmin yönetmeni Vladimir Menşov anlatmıştı.

Menşov'a göre Reagan, 1985 yılında Gorbaçov'la görüşmeden önce Rus kültürünü ve mantalitesini “çözmeye” çalışmış. 

Geçenlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ı tarih konusunda fena yakalaması çok dikkatimi çekti. İster istemez, Reagan'ın yukarıdaki hikayesini hatırladım.

Gazeteci Pavel Zarubin'e konuşan Putin, “1904'te Rusya'dan Yahudi katliamları sırasında büyük dedesinin kaçtığını” anlatan Blinken için “bizim adamımız” diye bahsetti. Putin, ustalıkla, Blinken'e tarih konusunda öyle bir ders veriyor ki, eminim ki ABD’li danışmanları neye uğradıklarını şaşırmıştır. 

Buyurun Putin'in gizemli mesajlarına göz atalım…

Putin, “ABD Dışişleri Bakanının söylediklerine bakarsanız, çok şey netleşiyor. Örneğin, arşivlerimizde bu bilgiye sahibiz, Anthony Blinken'in büyük dedesi gerçekten Rusya imparatorluğu'ndan ayrıldı, Poltava eyaletinde bir yerde doğdu, sonra yaşadı ve Kiev'den ayrıldı... Yahudi katliamlarından Rusya'dan kaçtığını söylüyorsa, en azından 1904'te hiçbir şekilde Ukrayna'nın orada olmadığına inanıyor. Görünüşe göre Blinken bizim adamımız.” diyerek Amerika'ya mesaj verdi. 

Putin, daha önce de Ukrayna'nın, Sovyetler Birliği sayesinde bir devlet olarak kurulduğunu defalarca vurguluyor. Başta ABD olmak üzere Batı da Putin'i bu konuda sert eleştirmekte. 

Anlaşılan, bu sefer ABD'nin kendisi, Putin'inUkrayna devletinin kurulması” ile ilgili tezine istemeyerek destek verdi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Fuad Safarov
Fuad Safarov
Gazeteci, Moskova...
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?