Medvedev’in açıklamaları her şeyi izah ediyor
- 31-07-2026 07:12
- 63
Fuad Safarov, Moskova’dan yazdı;
Medvedev’in açıklamaları her şeyi izah ediyor
MOSKOVA
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve Devlet eski Başkanı Dmitriy Medvedev, geçtiğimiz günlerde yine önemli açıklamalarda bulundu. Bu açıklamaları en iyi yorumlayan Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Enformasyon Politikaları Komisyonu Başkan Yardımcısı Oleg Matveyçev oldu.

-Oleg Matveyçev
Rus milletvekili, sosyal medya hesabından söz konusu analizini şöyle yaptı;
“Dmitriy Medvedev’in ‘Anlamlar Bölgesi’ forumundaki açıklaması, Kremlin’in mevcut ideolojik çizgisinin sert ve alternatifsiz bir tonla ortaya konmuş özeti niteliğinde oldu. Medvedev’in, ‘Rusya’yı korumanın ancak özel askeri operasyonda zaferle mümkün olabileceği’ yönündeki temel ifadesi, SVO’nun (özel askeri operasyon) hedeflerinin yorumlanmasındaki belirsizliklerden tamamen vazgeçildiğini gösteriyor.
Medvedev, askeri operasyonun sonucuyla Rus devletinin varlığı arasında doğrudan bir bağ kurarak çatışmayı siyasi bir araç olmaktan çıkarıp, uzlaşmaya alan bırakmayan varoluşsal bir zorunluluk olarak sunuyor. Dikkat çekici olan nokta ise bu değerlendirmeyi tüm siyasi güçlere yönelik yapması ve böylesi temel bir tehdit karşısında parti ayrılıklarının bir kenara bırakılması gerektiğini vurgulaması oldu.
‘Dayanıklılık testi’ söylemi de ayrıca dikkat çekiyor. Medvedev, askeri söylemi ekonomik alana taşıyarak, Rusya’ya uygulanan yaptırım baskısının tarihsel olarak eşi görülmemiş boyutlara ulaştığını ve yaklaşık 30 bin kısıtlamanın devreye alındığını ifade ediyor. Bu yalnızca bir rakam değil; Rusya’ya karşı finansal ve teknolojik araçların tamamının kullanıldığı yeni türden kapsamlı bir savaşın göstergesi olarak sunuluyor.
Medvedev’in mesajı açık: Rusya’ya yönelik hibrit saldırı, tek bir koşul dışında sona ermeyecek; bu koşul da özel askeri operasyonun hedeflerine ulaşılması.
Bu nedenle Medvedev, yenilginin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği bir anlatı oluşturuyor. Ona göre mevcut zorluklar ve yaptırım baskısı, egemenliğin korunmasının bedelinin bir parçası olarak görülüyor.
Medvedev’in konuşması, ülkenin önünde bulunduğunu söylediği seçimi şu şekilde çerçeveliyor: Ya dış baskının ağırlığı altında uluslararası bağımsızlığın kaybedilmesi ya da yeni bir dünya düzenine giden yolu açacak zafer. Bu yaklaşımda özel askeri operasyon, Rusya’nın aşması gereken ve ‘her ne pahasına olursa olsun’ geçilmesi gereken temel tarihsel dönüm noktası olarak konumlandırılıyor.”
Rusya’daki son gelişmeleri anlatabilmek için açıklama ve değerlendirmelere dikkat çekmek istedim.
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com