Çernobil için ‘ağlayanlar’ Zaporojye NGS için neden susuyor?

Fuad Safarov
Fuad Safarov
Çernobil için ‘ağlayanlar’ Zaporojye NGS için neden susuyor?
19-04-2024

Çernobil için "ağlayanlar" Zaporojye NGS için neden susuyor?

MOSKOVA

26 Nisan 1986 Yılı... Dünya, çok kötü bir haberle uyandı: Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe bir nükleer kaza meydana geldi. Kaza, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği'ne göre bugüne kadar meydana gelmiş en büyük nükleer kazalardan biri olarak tarihe geçti.

Çernobil felaketi sonucunda, ölen kişilerin sayısı, çeşitli rakamlara göre, yaklaşık 4 bin-93 bin. Çevreye vurduğu zararlar, kanser vakaları ve felaketin diğer kötü, korkunç sonuçları hakkında internette çok sayıda bilgiler mevcut.

Çernobil felaketi ile ilgili çok sayıda film, belgesel ve dizi çekildi. Özellikle Batı'da çekilen filmlerde, dönemin Sovyet yönetimi sert eleştirildi; Moskova'yı lanetleyenler ve gözyaşları dökenler bile oldu. Filmlerde sanki şu mesajı vermeye çalıştılar; “Vicdansızlar! Nasıl insanların canına kıydınız?! Çevreyi ve dünyayı mahvettiniz?! Sizi pis Komünistler!

Fakat, 1 saniye!..

Bugün yaşananlara göz atalım…

Ukrayna'nın doğusundaki Zaporojye Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) günlerdir saldırılar yapılıyor. Peki bu ateşle oynayanlar kim?

Zaporojye NGS’nin basın servisi, Ukrayna ordusunun 7, 8 ve 10 Nisan tarihlerinde santrale yönelik “İHA” saldırıları gerçekleştirdiğini açıklayarak, tüm dünya kamuoyuna bu saldırıyı önemle duyurdu.

Fakat, dünyadan (Rusya dışında) gereken tepki yok!.. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano GrossiZaporojye Nükleer Santrali'ne yönelik ihlallere ve olası tehlikelere dikkati çekti. New York'ta, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine, Rusya ile Ukrayna'nın savaştığı bölgelerde bulunan nükleer santrallerin durumu hakkında bilgilendirme yapan Grossi, Rusya'nın kontrolündeki bölgede bulunan Zaporojye NGS’ye, 7 Nisan Pazar günü, Kasım 2022'den sonra ilk saldırının gerçekleştiğini belirtirken, bu saldırıların “olası bir nükleer kaza yaşanma riskini ciddi oranda artırdığını” söyleyerek uyardı.

Uyardı da...

Ukrayna yönetiminin umurunda mı!..

Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Mariya Zaharova da dünya toplumuna Zaporijya Nükleer Santraline yönelik saldırılara tepki vermesi için çağrıda bulundu. Zaharova, ‘Telegram’ kanalından, “Uluslararası toplum, Kiev rejiminin nükleer terör eylemini tanımak ve buna karşılık vermekle yükümlüdür” diye yazdı. Zaharova, ABD, Fransa ve Almanya liderlerinin de olaya tepki vermesi gerektiğine dikkat çekti. Zaharova, Batılı liderlerin bu tür saldırıların çok büyük çevresel sonuçlara yol açacağının farkında olmaları gerektiğini de önemle vurguladı.

Zaharova, ayrıca BM Sözcüsü Stephane Dujarric'inBM’nin Zaporojye NGS’yi tam olarak kimin bombaladığını belirlemeye yönelik kriminalistik imkanlara ve yetkiye sahip olmadığı” şeklindeki açıklamasına da tepki verdi.

Dahası...

Zaharova, bu konuda BM'yi fena da yakaladı. Zaharova, şuna dikkat çekti: BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya örgütünün Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırıların suçlusunu belirleme olanağına sahip olmadığı konusunda ısrar ediyor, ancak Buça ile ilgili durumda soruşturmanın ilerlemesini sağlamaya hazır idi.

Zaharova, “Peki ya BM sözcüsü ve Genel Sekreterlik Ofisinin iki yıl önce Buça'ya ilişkin vardığı sonuçlar? 7 Nisan 2022'deki brifingde Stephane Dujarric'in şunları söylediğini hatırlatmak istiyorum: ‘Şeffaf bir soruşturma görmek istiyoruz. BM sistemi içerisinde çok ciddi suç sayılabilecek olaylara ilişkin hesap verebilirliği sağlayacak mekanizmalar bulunuyor. Bu mekanizmalar çalışıyor.’ Peki mekanizmalar çalışıyor mu, yoksa yetkileri mi yok?” diye tepkisini de ortaya koydu.

Anlaşılan, Çernobil için “ağlayanlar”, timsah gözyaşı dökenler, şimdi Zaporijya NGS'in başına gelenler için susmayı tercih ediyor. Çünkü olayı araştırsalar saldırının kimlerin tarafından yapıldığı ortaya çıkar. Bu da onların işine gelmiyor.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Fuad Safarov
Fuad Safarov
Gazeteci, Moskova...
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?