Azerbaycan Fransa'yı uyardı: Gerekli adımlar atılacak

Nərmin Novruzova
Nərmin Novruzova
Azerbaycan Fransa'yı uyardı: Gerekli adımlar atılacak
20-01-2022

Azerbaycan, Bakü

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Fransa'yı uyardı: Azerbaycan gerekli adımları atacak.

18 Ocak'ta Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Fransız Ulusal Meclisi'nde bir diplomata yakışmayan bir açıklama yaptı.

Bu, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı basın sekreteri Leyla Abdullayeva tarafından, Fransa Dışişleri Bakanı'nın ülke parlamentosunun alt kanadında yaptığı konuşma hakkında yorumda bulundu.

Leyla Abdullayeva, “Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına kışkırtıcı amaçlarla hakaret etmeye çalışan Cumhuriyetçi Parti Millet Meclisi üyesi Eric Siotti ağır bir şekilde azarlanmalı ve cezalandırılmalıydı. Bakan Le Drian, Valerie Pekress'in Karabağ bölgesine yasa dışı ziyaretine ilişkin Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın dile getirdiği görüşlerin "şekil ve içerik olarak kabul edilemez" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın Valerie Pekress'in Azerbaycan'a yasadışı ziyaretine ilişkin açıklamasının tamamen mantıklı ve doğru olduğuna dikkat çeken Leyla Abdullayeva, “Başka bir ülkenin Cumhurbaşkanının Bakan Le Drian tarafından yaptığı açıklamanın sorumsuz ve kabul edilemez yorumu diplomatik geleneklere aykırıdır. Ne yazık ki Fransa gibi büyük devlet geleneklerine sahip bir ülkenin Dışişleri Bakanı bunu anlamıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Valerie Pekress, Michel Barnier ve Bruno Retaio'nun Azerbaycan topraklarına yasadışı ziyaretine ilişkin açıklamasının tamamen meşru olduğuna dikkat çeken Leyla Abdullayeva, “Bu, Azerbaycan yasalarını ihlal edenlere yeterli bir cevaptır. Pecresse'nin Fransa cumhurbaşkanlığına aday olması ona Azerbaycan yasalarını ihlal etme ayrıcalığını vermiyor” dedi.

Leyla Abdullayeva, yabancı uyruklu vatandaşların Azerbaycan topraklarına yasa dışı giriş yapmaları halinde, kendilerine karşı gerek idari gerekse ülkenin Ceza Kanununa göre tedbirler alındığını hatırlattı.

Leyla Abdullayeva şunları ifade etti:

“Bir Azerbaycan vatandaşı, Fransız yasalarını ihlal ederse ve yasadışı yollardan Fransa topraklarına girerse, ona karşı gerekli tedbirler alınır.

Aynı zamanda Fransız hükümetinin gerek 44 gün süren savaş sırasında gerekse sonrasında saldırgan Ermenistan'ın yanında yer aldığının kimsenin sırrı olmadığını söylemek istiyoruz.

Fransız Parlamentosunun her iki meclisi de Ermenistan'ın bile tanımadığı sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin tanınmasını isteyen belgeleri kabul etti.

Basın sekreteri, Fransa'nın Cumhurbaşkanı Macron ile Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında 15 Aralık 2021'de Beşinci Cumhurbaşkanı'nın girişimiyle yaptığı görüşmede sunduğu mesajların, Dışişleri Bakanı'nın açıklamasıyla çeliştiğini hatırlattı. Bu ülke Azerbaycan-Fransız ilişkilerini normalleştirmeye hizmet etmiyor.

Aynı zamanda, Fransa veya diğer ülkelerin bir temsilcisinin Azerbaycan'ın uluslararası toplum tarafından tanınan topraklarını yasadışı olarak ziyaret etmesi halinde, Azerbaycan'ın Anayasası ve ilgili mevzuatı çerçevesinde gerekli adımları atacağını vurgulamak isteriz.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

Nərmin Novruzova
Nərmin Novruzova

Bakü, Azərbaycan... News Journalist

2000, Azerbaycan, Bakü doğumlu Nərmin Novruzova, Bakü Devlet Üniversitesi, (Rusça) Fizik Öğretmenliği bölümü mezunu.

Azerbaycan Televizyon ve Radyo Yayıncılığı “CJSC” Televizyon ve Radyo Akademisinden sunucu-muhabirlik sertifikası sahibi olan Nərmin Novruzova, Azerbaycan TV ve haber portallarında muhabirlik ve halkla ilişkiler görevlerinde bulundu.

Ankara, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen "Türkçe dil sınavı”nı başarıyla veren Nərmin Novruzova, Türk Hava Yolları’ndan “Havacılık emniyeti” ve “Gidiş Kontrol Sistemi” kategorilerindeki sertifikaları sonrası halen Bakü Uluslararası Haydar Aliyev Havalimanında, “VIP Hizmetleri”nde “Yolcu Temsilcisi” görevine devam ediyor.

2021 yılından bu yana dikGAZETE.com köşe yazarı olarak ara vermeden yazılarını sürdüren Narmin Novruzova, Azerbaycan dilinin yanısıra iyi derecede Türkçe, Rusça ve yeterli düzeyde İngilizce biliyor.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?