Özel Haber

Uzman Çavuşlar ‘Feryadımızı, haykırışımızı duyun’ diyerek Ulusa seslendi

Uzmanlar Federasyonunun Ankara Ulus meydanında “Vatan savunmasının sözleşmesi olmaz” sloganıyla düzenlediği programla sorunlar dile getirildi

Uzman Çavuşlar ‘Feryadımızı, haykırışımızı duyun’ diyerek Ulusa seslendi
20-02-2024 20:58

ANKARA - ÖZEL

Uzmanlar Federasyonu Başkanı ve yöneticilerinin organizasyonuyla Ankara Ulus Meydanında gerçekleşen programa basın mensupları, yurdun dört bin yanından akın akın gelen emekli uzman çavuşlar ve görevi başında olan uzman çavuşların aileleri ve halktan binlerce kişi katıldı.

Uzmanlar Federasyonu Başkanı Ali Tilkici, “Uzman Çavuşların en büyük sorunu sözleşme” diyerek başladığı konuşmasında, uzman çavuşların sözleşme ile beraber birçok sorunları olduğunu başlıklar halinde anlatıp, gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve kahramanlara haklarının biran evvel teslim edilmesi gerektiğinin altını çizerek isyan etmediklerini, vatan için seve seve can verdiklerini belirtti. Başkan Ali Tilkici, “Bu sözleşme ile bizden söz istiyorsanız biz sözümüzü tutuyoruz, şehitliklerimize ve kahraman gazilerimize bakın” dedi.

 

Ali Tilkici, Uzman Çavuşların çalışma yönetmeliği, sağlık, sicil, nöbet ve tazminat yönetmeliklerinin olmadığını belirterek, “Bu tecrübeli Kahraman Uzman Çavuşlara nerede saygı var?” dedi.

Zorunlu olarak 45 yaşında emekli edilen uzman çavuşların; devletimizin sunduğu 3600 ek göstergeden ve 2012 yılında çıkarılan yasadan sadece Türk Silahlı Kuvvetlerinin yararlanamadığını vurguladı. Başkan Tilkici, “Uzman Çavuşlara ve bütün TSK mensuplarına bu bir derecenin verilmesini 3600 ek gösterge maddelerine bir ek madde daha eklenerek kahramanlara vefa gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Başkan Ali Tilkici; MSB ve Cumhurbaşkanlığında hal hazırda düzenlenmek üzere olan TSK’nın belli rütbelilerine verilecek tazminattan bahsederek aynı tazminattan ayrım yapılmadan bütün TSK mensuplarının yararlanmasını talep etti.

30 yıldan beri aynı cephede görev yaptıklarını, 6 defa tazminat verildiğini fakat uzman çavuşların hiçbir tazminat almadan bu zamana kadar geldiğini ve artık haklarının teslim zamanı olduğunu ifade etti.

Uzman Çavuşlar önemli değil mi? 

Başkan Ali Tilkici, Uzman çavuşların en düşük memur düzeyinde emekli maaşıyla emekli olduklarını ve devletin önemli kurumlarında görev yapan hakimler, doktorlara ve birçok kurumda görev alanlara gerekli maaş düzenlemeleri ve tazminatları TBMM’de hazırlanırken, şunları kaydetti:

“Bizler önemli insanlar değil miyiz? Bu vatan için şehit olduğumuzda bizi sadece 45 saniye mi hatırlayacaksınız? Veya bir tweetle her hatırlayacaksınız? Bu vatan için can verdik. Can vermeye devam ediyoruz, bu ülkenin öz evlatlarıyız.

Biz görevimizi üstün görev anlayışı ile yapıyoruz. Bizim sözleşmemiz yüreğimizden. Yüreğimize koyduğumuz vatan sevgisinde. Bizim sözleşmemiz toprağa koyduğumuz binlerce meslektaşımızda. Uzman Çavuşlara kadro, mesleki güvence verilmesini bekliyoruz.

En önemli sorunlarımız: İkinci sınıf yönetmeliği, sağlık yönetmeliği, sınıf değişikliği, hastalıklar çizelgesine eklenmesini istiyoruz. Kıdemlerin rütbeden sayılmasını ast üst ilişkisinin oluşturulmasını istiyoruz.”

Kıdemleri rütbeden sayılmıyor!..

“Silahlı kuvvetlerin en büyük unsuru disiplindir. Disiplinin olmadığı bir yerde başarı elde edilemez. Ne yazık ki kanunda olmamasına rağmen uzman çavuşlara ast üst ilişkisi yok diye bir madde eklenmiştir. Bunun kaldırılarak kahramanların kıdemlerinin rütbeden sayılmasını istiyoruz. Geçici görevlerinin şarktan sayılarak bu kahramanların aile birliğinin korunmasını ve malul emekli uzman çavuşların adi malul isminin sağlık malulü olarak düzeltilmesini ve tazminat verilmesini istiyoruz.” diye konuşan Ali Tilkici, daha sonra şunları söyledi:

“5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabi olup da emekli olan ve herhangi bir ek işte çalışan gazilerimizde malul emekli maaşları, 5534 sayılı yasa ile tazminatları kesiliyor. İhtiyaçları olmasa zaten çalışmazlar. Meclisin seçim için kapanmamasını bu kahramanlara sahip çıkılmasını ve emekli uzman çavuşların   3600 göstergeden yararlanmasını bir derece verilmesini, emekli maaşlarının en düşük memur maaşından çıkartılıp hak ettikleri düzeyde düzenlenmesini ve şu an da verilecek olan ilave tazminatlardan uzman çavuşlarında faydalanmasını bekliyoruz.

38 yıldır ayrımcılık yapıldı. Komutanlarımız göreve başladığımızda bize ‘Evlatlarım; bu vatan bizim evimiz, biz bir aileyiz’ dediler bu sözün gereğini ve bizlere çeşitli zamanlarda devlet büyüklerimiz tarafından verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz.”

“Uzman Çavuşlar Kahramandır”

Sözlerine “Uzman Çavuşlar Kahramandır” diyerek devam eden Uzmanlar Federasyonu Başkanı Ali Tilkici, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü;

“Kahramanlar mahcup edilemez, kahramanlar ayrımcılığa tabi tutulamaz. Vatan savunmasının sözleşmesi olmaz. Kahramanların hepsi size kırgın.

Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımız olmak üzere bütün siyasetçilerimize sesleniyoruz; uzman çavuşların hakları siyaset üstüdür. Sesimizi, haykırışımızı, bu kahramanların feryatlarını duyun.”

Katılan basın mensuplarına ve destekleyen herkese teşekkürlerini sunan Ali Tilkici, seçim dönemlerinde verilen sözleri de hatırlatarak, “Artık biz seçimleri beklemek istemiyoruz. Biz bir aile isek gereğini yapın, feryadımızı duyun. Kahramanlara hak ettikleri değeri verin” dedi.

Vatan savunmasının sözleşmesi olmaz” sloganıyla uzman çavuşların ailelerinin sesi, Ankara Ulus Meydanında yankılanırken, Uzmanlar Federasyonu Medya Sorumlusu Emekli Uzman Çavuş Muharrem Yıldız’ın sunuculuğunu yaptığı program, saygı duruşu İstiklal Marşı ve Başkan Ali Tilkici’nin konuşması ardından Mehteran dinletisi ve Mehmetçik Gazinosu ikramlarıyla son buldu.

.

Sibel Bingöl, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER