Ekonomi

Türkiye ile Cezayir ortak petrol ve doğal gaz arama şirketi kuruyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye ile Cezayir’in Cezayir başta olmak üzere bölge ülkelerinde faaliyet gösterecek ortak bir petrol ve doğal gaz arama şirketi kuracağını açıkladı.

Türkiye ile Cezayir ortak petrol ve doğal gaz arama şirketi kuruyor
11-11-2022 09:51
Cezayir

BaÅŸkent Cezayir’de düzenlenen 2. Cezayir Yatırım Konferansı'na onur konuÄŸu olarak katılan Dönmez, iki günlük Cezayir ziyaretini AA muhabirine deÄŸerlendirdi.

Bakan Dönmez, Cezayir Yatırım Konferansı'nda, Türkiye’deki ve özellikle Cezayir’deki iÅŸ ve yatırım fırsatları konusunda görüşlerini sunduÄŸunu belirtti.

Cezayir’de yaklaşık bin 500 Türk ÅŸirketinin olduÄŸunu vurgulayan Dönmez, “Burada (Cezayir) zaten uzunca bir süredir birçok Türk ÅŸirketinin yatırımı var. Bin 500 civarında ÅŸirketimiz burada yatırım yapıyor ve bu ÅŸirketlerimizde yaklaşık 30 bin Cezayirli çalışıyor.” dedi.

Dönmez, Cezayir’de demir-çelikten tekstile, gıdaya kadar birçok alanda faaliyet gösteren Türk ÅŸirketlerinin olduÄŸunu ifade ederek, “Cezayirli yöneticiler Türk iÅŸ insanlarının burada yapmış olduÄŸu yatırımdan ve ticaretten büyük bir mutluluk ve memnuniyet duyduklarını ve bunun artarak geliÅŸmesi gerektiÄŸini ifade ettiler.” diye konuÅŸtu.

Cezayir’deki Türk iÅŸ insanlarının umutları artıyor

Cezayir ziyareti kapsamında burada yerleÅŸik Türk iÅŸ insanlarıyla da bir araya geldiklerini hatırlatan Dönmez, “Türk iÅŸ insanlarımızla da görüştük. Bu iÅŸ insanlarımızın geleceÄŸe dair umutları daha da artmış durumda. Tabi bu baÄŸlamda doÄŸal olarak her iki tarafta devletlerin, hükümetlerin alması gereken birtakım tedbirler var, yatırım olanaklarının iyileÅŸtirilmesine dönük alınacak önlemler var.” dedi.

Bakan Dönmez, iki ülke arasındaki Karma Ekonomik Komisyonu'nun (KEK) eÅŸ baÅŸkanı olduÄŸuna da dikkati çekerek, “Her iki tarafta da yatırımcıların önünü açıcı, yatırım ortamını kolaylaÅŸtırıcı tedbirlerin alınması konusunda da muhataplarımıza gereken bilgileri ve mesajları da ilettik.” ifadelerini kullandı.

Kovid-19 salgınına raÄŸmen son yıllarda Türkiye ile Cezayir iliÅŸkilerinin artarak devam ettiÄŸine vurgu yapan Dönmez, “GeçtiÄŸimiz yıl 4 milyar dolar civarında gerçekleÅŸen ticaret hacmimiz, bu sene muhtemelen 5 milyar dolar seviyesinde gerçekleÅŸecektir.” ifadelerini kullandı.

Dönmez, Cezayir CumhurbaÅŸkanı Abdulmecid Tebbun’un mayıs ayında Türkiye’ye gerçekleÅŸtirdiÄŸi resmi ziyareti hatırlatarak, “Bu ziyarette her iki lider de (Cezayir CumhurbaÅŸkanı Tebbun ile CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan) bu ticaret hacminin en kısa süre içerisinde 10 milyar dolar seviyesine çıkartılması hedefini koymuÅŸtu. Biz de bu hedef doÄŸrultusunda hem kamu kurum ve kuruluÅŸlarımızı hem de özel kuruluÅŸlarımızı teÅŸvik ediyoruz, destek veriyoruz. Bir baÅŸka ifadeyle performansımızı en az iki kat daha artırmak durumundayız.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Türkiye-Cezayir ortak petrol ve doğal gaz arama şirketi

Cezayir Enerji ve Madencilik Bakanı Muhammed Arkab ile de bir araya geldiğini ifade eden Dönmez, bu görüşmede enerji ve madencilik alanında atılabilecek yeni adımları değerlendirdiklerini söyledi.

Bakan Dönmez, Cezayirli mevkidaşı Arkab ile hem Türkiye hem de Cezayir’de gerek kamu kurumlarının gerekse özel kuruluÅŸların bu alanda müşterek çalışmasını teÅŸvik edici, destekleyici adımları atmaya da karar verdiklerini kaydetti.

Türkiye ile Cezayir’in ortak bir petrol ve doÄŸal gaz arama ÅŸirketi kuracağını vurgulayan Bakan Dönmez, ÅŸunları söyledi:

“Yine olumlu bir geliÅŸme Cezayir’in milli petrol ve gaz ÅŸirketi Sonatrach ile Türkiye Petrolleri (TP) arasında yine burada ortak bir ÅŸirketin kurulması, petrol ve gaz arama faaliyetlerini baÅŸta Cezayir olmak üzere, bölge ülkelerinde bu yönde çalışmalarını müştereken yürütmeleri konusunda fikir birliÄŸine varmış durumdayız.”

Cezayir Cumhurbaşkanı, Türkiye-Cezayir iş birliğinin artırılmasını istiyor

Dönmez, Cezayir ziyareti kapsamında CumhurbaÅŸkanı Abdulmecid Tebbun tarafından da kabul edildiÄŸini belirterek, “Sayın Tebbun’a iki gündür yapmış olduÄŸumuz çalışmalar hakkında kendisine bilgi sunduk. Kendisi de bu yapılan çalışmalardan duyduÄŸu memnuniyeti ve iki ülke arasındaki iÅŸ birliÄŸinin artırılması konusundaki niyetini ifade etti.” diye konuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanı Tebbun ile CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan arasında yakın bir diyalogun söz konusu olduÄŸunu vurgulayan Dönmez, “Sadece ekonomik alanlarda deÄŸil, kültürel alanlarda, siyasi alanlarda, keza savunma sanayi baÅŸta olmak üzere birçok alanda yürütülen müşterek çalışmalar var. Her iki liderin ortaya koymuÅŸ olduÄŸu bu vizyon doÄŸrultusunda çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceÄŸiz.” ifadelerini kullandı.

AA ekibi ve Büyükelçi GöktaÅŸ’a teÅŸekkür

Bakan Dönmez, ziyaretinin her iki ülke için hayırlara vesile olmasını temenni ederek, “Sizlere de (AA ekibi) bizi yakinen takip ettiÄŸiniz için teÅŸekkür ediyorum.” dedi.

Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir GöktaÅŸ’a da teÅŸekkürlerini sunan Dönmez, “Bir teÅŸekkürü de Sayın Büyükelçimize yapmak istiyorum. Bu tip seyahatlerin hazırlıkları günler, haftalar öncesinden baÅŸlıyor. BaÅŸarılı bir program tertip eden Sayın Büyükelçimiz Cezayir makamları tarafından da takdir edilen bir performans sergiliyor. Bu vesileyle de bir kez daha teÅŸekkür ederim.” dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER