
Hakkari
İl genelinde hizmet veren Evde Sağlık Hizmetleri ekipleri, evde sağlık hizmetinden yararlanan kişilere en iyi hizmeti sunabilmek, onların tedavilerine katkı sağlamak için özveriyle görev yapıyor.
????Büyük bölümü dağlık ve engebeli arazi yapısına sahip ilde sağlık hizmetlerini aksatmadan sürdüren, hastanede görevli doktor, hemşire ve sağlık teknikerlerinden oluşan 4-5 kişilik ekipler, belde, köy ve mezralardaki hastalara ulaşmak için oluşturdukları plan çerçevesinde yola koyuluyor.
Tam donanımlı ambulanslarla zorlu doğa koşullarında kilometrelerce yol kateden, araçların gitmediği noktalara da yürüyerek varan ekipler, sisteme kayıtlı engelli, yaşlı, yatalak ve kronik hastalığı bulunanları muayene ediyor.
Gerekli tedavilerini uyguladıkları hastaların gönlüne dokunan ekipler, aldıkları hayır duasıyla moral buluyor.
"Şartları zorlayıp bizi bekleyen insanlara ulaşıyoruz"
Ekipte yer alan hemşire Ayşe Bozüyük,
evde sağlık hizmetlerinin, herhangi bir nedenle hastaneye gidemeyecek durumdaki yatağa bağımlı, engelli, kronik hastalıkları bulunan bireylere verilen çok yönlü bir sağlık desteği olduğunu söyledi.
Bu kapsamda tıbbi tedavi, pansuman, enjeksiyon, sonda takma çıkarma, hasta nakli gibi hizmetleri yerinde verdiklerini belirten Bozüyük, "Sabah gelir gelmez gideceğimiz yerin planlamasını yapıp yola çıkıyoruz. Hakkari'nin engebeli arazisinde, zorlu hava şartlarında dahi köy ve mahallelere kadar ulaşıp hizmeti kesintisiz sürdürüyoruz. Amacımız sağlık hizmetine erişemeyen vatandaşlarımızın yanında olmak ve yaşam kalitelerini artırmak. Bazen zorlandığımız oluyor. Böyle bir coğrafyada hastalara ulaşmak bazen pek mümkün olmuyor. Biz yine şartları zorlayıp bizi bekleyen insanlara ulaşıyoruz." diye konuştu.
"Böyle bir birimde çalışmaktan mutluluk duyuyoruz"
Gerektiğinde birim doktoruyla ilgili branşın uzman doktoruyla uzaktan hasta değerlendirmesi de yaptıklarını anlatan Bozüyük, şöyle devam etti:
"Böylelikle hastanın ilaç, malzeme ve tıbbi cihaz raporunu almasını da sağlıyoruz. Engebeli araziler, dik yokuşlar, çoğu zaman taşlı, patika yollardan geçiyoruz. Hastaya ulaşınca güzel oluyor. Bunun vicdani bir boyutu da var. Bakanlığımızın hastalara kolaylık sağladığı böyle bir birimde çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. İl ve ilçelerde toplam 1074 kayıtlı hastamız var. Bu vatandaşlarımıza aktif olarak hizmet veriyoruz. Onların yaşam kalitesini artırmış oluyoruz. Günlük ortalama 60 hastaya ulaşıyoruz."
"Biz aramasak da onlar arayıp soruyor"
Durankaya beldesi Yeni Mahalle'de evde sağlık hizmeti alan Meryem Üzüm'ün oğlu Turan Üzüm de sağlık ekiplerinin belli aralıklarla gelip annesini ziyaret ettiğini dile getirdi.
Üzüm, "Allah hepsinden razı olsun. Bizimle çok ilgileniyorlar. Annem böbrek hastası. Ekipler de gelip gerekli kontrollerini yapıyorlar. Çok ilgileniyorlar. Verdikleri hizmetlerden dolayı teşekkür ederiz. İlaçları bittiğinde de kendileri getiriyor. Biz aramasak da onlar arayıp soruyor. O konuda hiçbir sıkıntımız yok." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com