Dünya

Rusya'nın Libya'da Kaddafi rejimini diriltmeye çalıştığı iddiası

Rusya’nın Libya’nın devrik lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’yi ülkenin başına getirerek Kaddafi rejimini tekrar kurma girişiminde bulunduğu ileri sürüldü.

Rusya'nın Libya'da Kaddafi rejimini diriltmeye çalıştığı iddiası
21-03-2020 06:07
New York

Rusya’nın gizli bir ÅŸekilde Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oÄŸlu Seyfülislam Kaddafi’yi ülkenin başına getirerek Kaddafi rejimini tekrar kurma giriÅŸiminde bulunduÄŸu ileri sürüldü.

Bloomberg Medya’da yer alan “Kaddafi rejimini geri getirmeyi amaçlayan Rus planı nasıl geri tepti?” baÅŸlıklı haberde, geçen yıl nisan ayında iki Rus ajanının Kaddafi’nin oÄŸlu ile yaptığı görüşme kayıtları yer aldı.

Haberde, iki Rus ajanının Trablus’ta tutuklanmasından sonra ele geçirilen kayıtların, Rusya’nın Kaddafi’nin oÄŸlu üzerinden Kuzey Afrika’da en fazla petrol rezervi bulunan ülkelerden Libya üzerinde nüfuz yaratma çabalarına ışık tuttuÄŸu kaydedildi.

"Seyfülislam Libya'nın en popüler siyasetçileri arasında"

Rus ajanlarının ‘seçim danışmanı’ sıfatıyla Libya’da Kaddafi rejimini geri getirmek için plan ve çalışmalar yaptığı savunulan haberde, “Rusya’nın ülkede yaptığı anketlerde yıllar süren iç savaÅŸtan sonra eski rejim için güçlü bir nostalji bulunduÄŸunu ve Seyfülislam’ın da Libya'nın en popüler siyasetçileri arasında olduÄŸunu gösterdi.” ifadelerine yer verildi.

Haberde, Seyfülislam Kaddafi’ye yatırım yapılması önerisinin de “Putin’in ÅŸefi” olarak bilinen ve Libya’da Hafter saflarında paralı asker savaÅŸtıran Wagner özel güvenlik ÅŸirketinin patronu Yevgeny Prigozhin’den geldiÄŸi bilgisi paylaşıldı.

Haberde ayrıca Seyfülislam’ın da Rusya’nın yardımını beklediÄŸi, iki taraf arasında yapılan toplantıların birinde Tunus’ta ilgili danışmanların eÄŸitilmesinin ve sosyal medyada Seyfülislam lehine mesaj dağıtacak bir grup ‘uzman’ oluÅŸturulmasının konuÅŸulduÄŸu belirtildi.

Ä°lgili toplantıların birinde Ruslar tarafından Seyfülislam’a ‘Libya'nın Yeniden Canlanması Stratejisi” baÅŸlıklı slayt gösterisi yapıldığı ifade edilen haberde, Seyfülislam'ın yeni bir hükümette rol alması için aday olması ya da bir lideri desteklemesi konusunda atması gereken adımların anlatıldığı kaydedildi.

Haberde, Seyfülislam’ın yardımcısının Rus danışmanlarla görüşüldüğünü teyid ettiÄŸi belirtilirken, söz konusu iki Rus’un da casusluk ve Libya’daki seçimlere müdahale suçlamalarıyla halen Trablus’un Mitiga havaalanındaki bir hapishanede tutulduÄŸu belirtildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER