Rus uzman Andreyev: Rusya ve Türkiye, ekonomik ilişkileri siyasi anlaşmazlıklardan ayrı yürütebiliyor

Rus uzman Andreyev: Rusya ve Türkiye, ekonomik ilişkileri siyasi anlaşmazlıklardan ayrı yürütebiliyor

Rus uzman Andreyev, Rusya ile Türkiye’nin ekonomik iş birliğini siyasi ilişkilerden bağımsız şekilde sürdürebildiğini ifade etti

MOSKOVA - ÖZEL

Siyasi danışman ve Polylog Danışmanlık Grubu Proje Direktörü Ruslan Andreyev, Rusya ile Türkiye’nin ekonomik iş birliğini siyasi ilişkilerden bağımsız şekilde sürdürebildiğini belirterek, bu yaklaşımın Batılı ülkelerden ayrıştığını söyledi.

RuNews24.ru’ya değerlendirmelerde bulunan Andreyev, Rusya ile Türkiye’nin ulusal çıkarlarının zaman zaman örtüştüğünü, zaman zaman ise farklılaştığını ifade etti. İki ülke ilişkilerinin bazı dönemlerde stratejik ortaklık düzeyine ulaştığını, bazı dönemlerde ise rekabet unsurları taşıdığını belirten uzman, buna rağmen ekonomik iş birliği kanallarının korunmasının temel öncelik olmaya devam ettiğini vurguladı.

Andreyev, “Rusya ve Türkiye’nin en önemli özelliği, ekonomik ilişkileri siyasi anlaşmazlıklara rağmen sürdürebilmeleridir. ABD ve Avrupa ise bu yaklaşımdan uzaklaşarak ekonomik yaptırımları siyasi baskı aracı olarak kullanıyor. Türkiye ise siyasi kazanımlar uğruna kendi ekonomik çıkarlarından vazgeçmiyor ve ekonomik ilişkileri, zorlu dönemlerde dahi iletişim ve iş birliği için önemli bir kanal olarak koruyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bu stratejisinin jeopolitik konumuyla uyumlu olduğunu söyleyen Andreyev, Ankara’nın NATO üyesi olmasına rağmen aynı zamanda Moskova, Pekin, Yeni Delhi ve Körfez ülkeleriyle ticari ilişkilerini çeşitlendirmeye devam ettiğini dile getirdi.

Uzman ayrıca, Türkiye’nin bölgesel güvenlik alanında da kendi yaklaşımını geliştirdiğini belirterek, bu kapsamda Türk Devletleri Teşkilatı’nın güçlendirilmesine önem verildiğini ve söz konusu yapının gelecekte Doğu ile Batı arasındaki kara ticaretinde önemli bir merkez haline gelebileceğini ifade etti.

Andreyev, Türkiye’nin dış politika ve ekonomik kalkınma alanındaki temel stratejik önceliklerinin, ülkede iktidara gelecek yönetimlerden bağımsız olarak büyük ölçüde değişmeyeceğini de söyledi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

ilgili haberler...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR