Özel Haber

KazanForum'dan mesaj: Küresel güneyin sesi kuzeyden duyulacak

RF Tataristan Cumhuriyeti Başkenti Kazan’da düzenlenen 15. Uluslararası Ekonomi Forumu “Rusya - İslam Dünyası: KazanForum 2024”te “Küresel güneyin sesi kuzeyden duyulacak” mesajı verildi

KazanForum'dan mesaj: Küresel güneyin sesi kuzeyden duyulacak
16-05-2024 01:13

MOSKOVA - ÖZEL

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Haber Ajansları Birliği Genel Müdürü Mohammed Al Yami, "Bilgi alanındaki tekelcilik geçmişte kaldı; artık tüm dünya veri ve bilgi alışverişi üzerine kurulu. Haber ajansları arasındaki bağlarımızı güçlendirmek istiyoruz.” dedi. 

Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti başkenti Kazan'da düzenlenen 15. Uluslararası Ekonomi Forumu "Rusya - İslam Dünyası: KazanForum"da konuşan Yami, bilgi, enformasyon alanındaki önemli konulara değindi.

Forum yetkililerinden dikGAZETE'ye yapılan açıklamada, "Forum çerçevesinde, İslam İşbirliği Teşkilatı temsilcileri ve Rusya, İran, Irak, Suudi Arabistan, Türkiye, Tunus, Türkmenistan, Endonezya ve diğer İslam ülkelerinin en büyük haber ajanslarının başkanlarının katılımıyla "ÇAĞDAŞ DÜNYA VE İİT ÜLKELERİNDE BİLGİ ALANININ DÖNÜŞÜMÜNDE ANA EĞİLİMLER" özel bir medya oturumu düzenlendi." denildi. 

Mohammed Al Yami'ye göre, farklı ülkelerden kurumlar arasındaki bağların güçlendirilmesi, modern bilgi alanında nesnelliğin yanı sıra terim ve ifadelerin daha sorumlu bir şekilde kullanılmasına katkıda bulunacaktır. Yami, "Bu özellikle yüksek profilli etkinliklerde önemlidir. "Dinler arası ve kültürlerarası diyalogun olabilmesi için bilgi alanının kültürel alışveriş için de kullanılması gerekiyor" diye vurguladı.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın enformasyon dairesi müdürü Abdulhamid Al-Salihi de konuşmasında, "İİT 4 kıtayı kapsıyor. Medya alanı ise kuruluşumuzun en önemli faaliyet alanıdır. Bilginin çeşitli alanlarında birçok ortak proje geliştirilmektedir. Sadece İslam dünyasının ülkeleri arasında değil, sınırlarının ötesinde de işbirliğinin gerekliliğinden yola çıkıyoruz” dedi.

"İslamofobi ve günümüzün diğer zorluklarıyla mücadele etmek için bir dizi girişim başlattık" diyen Al-Salihi de, "Medya alanındaki kuruluşlarla ortak toplantılar ve forumlar düzenliyoruz. Kasım 2023'te Rus ajansı Viory ve RT'nin temsilcileriyle ortak bir toplantı yaptık. İlişkilerin geliştirilmesi konusunda prensipte anlaşmaya vardık. Platformlarımızda video yayınlamak da buna dahildir. Bu ve daha birçok proje bağları güçlendirmeyi ve geliştirmeyi amaçlıyor” dedi.

 Viory ajans Direktörü Yekaterina Mavrenkova da konuşmasında şunları vurguladı: “Dünyanın birçok ülkesiyle ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile iş birliği yapıyoruz. İslam dünyası ile işbirliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Çeşitli nedenlerden dolayı gelişeceğine inanıyoruz. Viory bir Küresel Güney ajansıdır. Dünya büyük değişimlerden geçiyor ve Küresel Güney giderek daha önemli hale geliyor.

Yeni bilgi aktarım kaynaklarına ihtiyaç vardır. Küresel Güney'den gelen sesleri yükseltiyoruz ve onların yeni bir dünya inşa etmenin ayrılmaz bir parçası olmasını istiyoruz. Haberleri, teknolojileri aktarıyoruz... Ve şimdiden güvenilir bir kaynak olarak tanınıyoruz.”

Mavrenkov'ya göre ajans artık farklı kıtalarda yeni ortaklar arıyor. Mavrenkova ,“Latin Amerika, Afrika ve Asya'nın ana medya gruplarıyla zaten temaslar kurduk: Sad Arabistan, Türkiye, İran, Irak, Cezayir ortaklarımız. Gazze'den ilk elden haberler. Muhtemelen orada diğerlerinden daha fazla operatörümüz var” dedi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER