BM Genel Sekreteri Guterres, Batı Şeria'da arazi kayıt işlemlerine yeniden başlayan İsrail'

BM Genel Sekreteri Guterres, Batı Şeria'da arazi kayıt işlemlerine yeniden başlayan İsrail&#039

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, işgal altındaki Batı Şeria'nın C Bölgesi'nde arazi kayıt işlemlerini yeniden başlatan Tel Aviv hükümetini kınadığı bildirildi.

New York

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane​​​​​​​ Dujarric, günlük basın toplantı nda, İsrail 'in Batı Şeria 'da gerçekleştirdiği hak ihlalleri konusunda gazetecileri bilgilendirdi.

????

Dujarric, "Genel Sekreter'in (Guterres), İsrail hükümetinin 15 Şubat 'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın C Bölgesi 'nde arazi kayıt işlemlerine Yeniden başlama kararı nı kınadığını söyleyebilirim." dedi.

Batı Şeria'nın C Bölgesi'nde arazi kayıt işlemlerinin yeniden başlatılmasının Filistinlilerin mülklerinden mahrum kalmasına yol açabileceği ve bölgedeki topraklar üzerindeki İsrail kontrolünü genişletme riskini taşıdığı uyarı nda bulunan Dujarric, "İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki varlığının devam etmesi de dahil bu tür önlemler, yalnızca istikrarı bozmakla kalmaz, aynı zamanda Uluslararası Adalet Divanı tarafından da hatırlatıldığı üzere, yasa dışı ve hukuka aykırıdır." diye konuştu.

Dujarric, İsrail hükümetini bu kararı iptal etmeye ç Ağı rdı.

Guterres'in "sahadaki mevcut gidişatın" iki devletli çözüm umutlarını aşı ndırdığı uyarısını yineleyen Dujarric, ayrıca Genel Sekreter'in Doğu Kudüs ve bunlarla ilişkili rejim de dahil işgal altında bulunan Batı Şeria'daki tüm İsrail yerleşimlerinin de "yasal geçerliliğinin olmadığı" yönündeki görüşlerini paylaştı.

İsrail ile Filistin yönetimi arasındaki Oslo Anlaşmaları'na göre C Bölgesi, Batı Şeria'nın yüzde 61'ini kapsıyor. Tel Aviv yönetiminin bu konuda aldığı son Karar , C Bölgesi'ndeki toprakların " Devlet mülkü" olarak kaydedilmesinin önünü açıyor.


Kaynak: AA

dikGAZETE .com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ