USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Ücret bin 300 liranın altındaysa önce işverenlerine başvursunlar'

Maliye Bakanı Ağbal, asgari ücretli çalışanlara çağrıda bulunarak, "Herhangi bir şekilde bir özel kesinti olmaksızın ellerine geçen ücret bin 300 liranın altındaysa, önce işverenlerine başvursunlar." dedi.

'Ücret bin 300 liranın altındaysa önce işverenlerine başvursunlar'
30-11-2016 17:02
Google News

Maliye Bakanı Naci Ağbal, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Adana’daki yurt yangınında hayatını kaybeden eğitimci ve öğrencilere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifa dileyen Ağbal, "Allah bir daha bu tür felaketlerle bizleri karşılaştırmasın." temennisinde bulundu.

"Asgari ücretin bin 300 liranın altına düşmesi söz konusu değil"

Ağbal, bazı asgari ücretlilerin, maaşlarının bin 300 liranın altına düştüğü yönündeki şikayetlerinin sorulması üzerine de hükümet olarak asgari ücretin tüm yıl boyunca bin 300 liranın altına düşmemesi için gerekli tedbirleri aldıklarını hatırlattı.

Maliye Bakanı Ağbal, bunu asgari geçim indirimi müessesesi ile sağladıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

"İşverenlerimize şöyle bir imkan getirdik; İşverenimiz çalışanın ücret bordrosunda ücretini hesaplayacak. Net ücreti bin 300 liranın altına kaç lira düşmüşse onu ilave asgari geçim indirimi olarak tekrar ekleyecek. Bu getirdiğimiz imkanla dedik ki, 'vergi dairesine ödeyeceğiniz vergiden bunu düşün, ücretliye doğrudan ödeyin.' Dolayısıyla, hiçbir şekilde çalışanlarımızın ücretlerinin ekim, kasım ve aralıkta bin 300 liranın altına düşmesi diye bir şey söz konusu değil."

"Her çalışanımıza sesleniyorum…"

Zaman zaman bazı asgari ücretlilerin, bordrosunu gösterdiğini ve maaşının bin 300 liranın altına düştüğünü söylediğini aktaran Ağbal, konunun farkında olduklarını ifade etti.

Yaptıkları inceleme neticesinde, ücretteki bin 300 liranın altına düşüşün genelde kişinin kendi isteğiyle yaptırdığı özel sağlık sigortası veya bireysel emeklilikten kaynaklandığını gördüklerini anlatan Ağbal, şunları kaydetti:

"Zaman zaman da acaba işverenler devletin getirdiği bu imkanı ücretliye yansıtmıyorlar mı? şeklinde bir tereddüt de oluşuyor. Biz bu konuda daha kanunun yayınlandığı gün bir tebliğ çıkardık ve orada açık bir şekilde işverenlere bu uygulamayı nasıl yapacaklarını söyledik. İşverenimiz bordrosunu hazırlayacak, asgari geçim indirimi bordrosunu hazırlayacak. O bordro üzerinde çalışanımızın ücreti bin 300 liranın ne kadar altına düşüyorsa onu ilave asgari geçim indirimi tutarı olarak gösterecek. Vergi dairesine verdiği muhtasar beyanname üzerinde bunu tekrar kendisinin vergi dairesine ödeyeceği tutardan düşecek. Şundan emin olun; her vatandaşımıza, çalışanlarımıza çağrıda bulunuyorum; Herhangi bir şekilde bir özel kesinti olmaksınız ellerine geçen ücret bin 300 liranın altındaysa, önce işverenlerine başvursunlar. Olabilir ki yanlışlık yapılmıştır. Yanlışlık yapılmamış da işveren kendisine bu imkanı sağlamamışsa, o zaman gelsinler vergi dairelerine müracaat etsinler biz haklarını takip edelim."

"Tüm çalışanlar mutlaka bordrolarını incelesin"

Bakan Ağbal, asgari ücretlilerin maaşlarında bu türden veya icra gibi farklı bir kesinti olmaması durumunda hiçbir şekilde ücretlerinin bin 300 liranın altına düşmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Naci Ağbal, tüm çalışanların bordrolarını mutlaka incelemesi gerektiğini bildirdi.

Ağbal, asgari ücretin 2017 yılında ne olabileceğine ilişkin soru üzerine de buna oluşturulacak komisyonun karar vereceğini bildirdi.

Maliye Bakanı Ağbal, "Hükümet olarak biz hem ekonomik dengeleri hem mali imkanları hem de çalışanlarımızın refahını ve işletmelerimizin rekabetçi gücünü, maliyet yapısını hep beraber gözeten bir yaklaşım izleyeceğiz." dedi.

"Bugün peşin ödeme için son gün"

Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemenin sonuçlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ağbal, bugün yeniden yapılandırılan borçlar için peşin ve ilk taksit ödemelerinin son günü olduğunu söyledi.

Tüm vergi dairelerinin bugün saat 21.00’e kadar açık olacağını anımsatan Ağbal, "Ancak saat 21.00 oldu, vatandaşımız bekliyor. Vergi dairelerini kapatmayacağız. Gece 24.00’e kadar vatandaşlarımız geldiği sürece yapmak istedikleri ödemeleri kendilerinden alacağız." diye konuştu.

Bankaların da öğle tatili de dahil olmak üzere tahsilat alacaklarını belirten Ağbal, sonuçlara ilişkin olarak şu bilgileri verdi:

"25 Kasım itibarıyla başvurular tamamlandı. Hem başvuru sayısı hem de yeniden yapılandırılan tutar olarak gerçekten olağanüstü başvuru aldık. 77,6 milyar liraydı, bugün itibarıyla gelinen rakam 78,2 milyar liraya çıktı. Birtakım başvurular devam ediyor, dolayısıyla rakam önümüzdeki günlerde de bir miktar artacak. Pazartesi günü itibarıyla yapmış olduğumuz tahsilat tutarının 4 milyar lira olduğunu ifade etmiştim. Dün akşam itibarıyla yeni gelen rakam 7,5 milyar lira. Vatandaşlarımıza özellikle rica ediyorum; Bugün peşin ödemeyi tercih edenler için peşin ödeme için son gün. Taksitle ödemeyi seçenler için ilk taksit tarihi… Sakın taksitlerini kaçırmasınlar. Herhangi bir şekilde taksit ödemeyi, yani birinci ve ikinci taksiti kaçıran, ödemeyen vatandaşlarımız kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamıyorlar."

Maliye Bakanı Ağbal, işletme kayıtlarının düzeltilmesi ve haklarında vergi incelemesi olanlar açısından başvuru süresinin ise bugün bittiğini, dolayısıyla bugün bu konularla ilgili hala başvuru yapılabileceğini, ancak her halükarda ödemenin bugün yapılması gerektiğini söyledi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ