USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Nijeryalılar, komşu ülke Nijer'e yönelik olası askeri müdahaleden endişeli

Nijer'de askeri cuntanın 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un iktidarını devirmesi büyük yankı uyandırırken, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) olası askeri müdahalesi, komşu ülke Nijerya'da güvenlik endişesi oluşturuyor.

Nijeryalılar, komşu ülke Nijer'e yönelik olası askeri müdahaleden endişeli
12-08-2023 12:17
Google News
Abuja/İstanbul

Nijer'deki askeri cuntaya karşı çıkan liderlerin başında gelen Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, ECOWAS çatısı altında askeri müdahale tehdidi de dahil bazı adımlar attı. ECOWAS, dün düzenlenen zirvede Nijer'de "anayasal düzenin tesisi için" üye ülkelerin savunma bakanlarına ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirmeleri ve konuşlandırmaları talimatı verdi.

Nijer'de bağımsızlıktan bu yana 5 kez askeri darbe yapıldıECOWAS İhtiyat Kuvvetleri’nin krizlere müdahale rolü yeniden gündemdeAlmanya: Nijer'de anayasal düzenin yeniden tesis edilmesine yönelik çabaları destekliyoruzRusya: Nijer'e askeri müdahale bölgede durumu istikrarsızlaştırabilirNijer krizinin çözümünde hem askeri müdahale hem müzakere seçeneği masadaNijer'deki cunta yeni kabineyi açıkladıAskeri güç kullanma arayışındaki Fransa ve ECOWAS uluslararası hukukla sınanıyorECOWAS, Nijer'deki darbenin seyrini değiştirmek için asker konuşlandıracakGÖRÜŞ - Nijer’de olanları anlamak: Darbe mi, denge mi, plan mı?Cezayir cuntanın darbe yaptığı güney komşusu Nijer’e dış askeri müdahaleyi neden reddediyor?

Öte yandan Nijerya'nın kuzeyinden İslam alimi, eski devlet başkanı ve emir gibi kanaat önderleri de Nijer'deki cunta rejimiyle müzakereler yürütüyor. Nijer'e arabulucu olarak en fazla heyetin Nijerya'dan gitmesi de dikkati çekiyor.

Nijeryalı kanaat önderleri ve bölge uzmanları, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Nijer'deki siyasi istikrarsızlığın devam etmesi durumunda Nijerya'nın kuzeyindeki güvenlik sorunlarının daha da artabileceği uyarısında bulunuyor.

Nijerya İslami İşler Yüksek Konseyi ile birçok Müslüman ve Hristiyan cemaat de Nijer'e askeri müdahalenin Nijerya'nın güvenliğini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.