USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel iş dünyasının deprem bölgeleri için yardımları sürüyor

Küresel iş dünyasının Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgeler için yardımları artarak devam ediyor.

Küresel iş dünyasının deprem bölgeleri için yardımları sürüyor
01-03-2023 11:28
Google News
Washington DC

Türkiye'deki 11 ili etkileyen depremlerin ardından uluslararası şirketlerin depremzedelerin yaralarını sarmak için seferberliği sürüyor.

Çok sayıda can kaybına, yaralanmalara ve büyük hasara yol açan depremler sonrası acil ihtiyaçların temini için küresel iş dünyası, maddi ve ayni destek sağlamak amacıyla kaynak ayırıyor.

ABD Ticaret Odası Vakfı'nın halka açık ve şirketler tarafından gönderilen verileri derleyerek hazırladığı Kurumsal Yardım Takibi verilerine göre, 27 Şubat itibarıyla takibe alınan küresel iş dünyası yardımlarının toplam tutarı 89,3 milyon dolar oldu.

Küresel iş dünyası, Türkiye ve Suriye'deki depremlerin ardından bölgenin toparlanma çabalarına destek olmak için uzmanlığını, kabiliyetlerini ve kaynaklarını seferber ederken, yardım tutarı artmaya devam ediyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlere yardım eli uzatan uluslararası şirketlere her geçen gün yenileri ekleniyor. Bölgeye yardım kararı alan uluslararası şirketlere son olarak eklenenler şöyle:

Airbnb

Airbnb.org, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler ile arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olan ekiplere ücretsiz geçici barınma sağlayacağını duyurdu.

Web sitesi üzerinden hem bağış yapılmasına hem de depremzedeler için konaklama yeri sunulmasına imkan veren şirket, 5 milyon dolara kadar olan bağışları aynı oranda karşılayacağını bildirdi. Elde edilen bağışların, depremzedeler için ücretsiz, geçici konutlar sağlanmasında kullanılacağı kaydedildi.

Amgen

Amerikan biyofarmasötik şirketi Amgen, Direct Relief, Uluslararası Tıp Derneği ve Heart-to-Heart International gibi insani yardım kuruluşlarına 1 milyon dolarlık bağışta bulundu. Ayrıca şirket, AFAD'a 1 milyon lira bağış yaptı.

Atlas Air

ABD merkezli hava yolu şirketi Atlas Air, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için toplanan yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılması için ücretsiz uçak sağladı.

Cheniere Energy

ABD'li enerji şirketi Cheniere, insani yardım kuruluşu Project C.U.R.E. ile bölgeye 2 milyon dolarlık tıbbi malzeme sevkiyatının gerçekleştirilmesi için çalıştığını duyurdu.

Disney

ABD eğlence endüstrisinin en büyük şirketlerinden Walt Disney, yardım kuruluşlarına destek olarak yardım çabalarına katkıda bulundu.

Estee Lauder

Amerikan kozmetik şirketi Estee Lauder, depremden etkilenen bölgelerdeki çocuklar ve ailelere yönelik yardım çabalarını desteklemek için UNICEF'e toplam 400 bin dolar bağışta bulundu.

Fujifilm

Japon fotoğraf ve görüntüleme sistemleri teknolojileri firması Fujifilm, depremden etkilenen insanlar için toplam 50 milyon yen bağışta bulunduğunu duyurdu.

Şirket, uluslararası insani yardım kuruluşu NPO Japan Platform'a toplam 10 milyon yen (1,44 milyon lira), sağlık hizmetlerine destek olmak içinse Fujifilm'in taşınabilir X-ray sistemleri ve ultrason cihazları da dahil olmak üzere 40 milyon yen (5,76 milyon lira) değerinde tıbbi ekipman bağışladı.

Hilton

Hilton, World Central Kitchen ve International Rescue Committee gibi uzun süreli ortaklarına katkıda bulundu.

Firmanın Türkiye'deki otellerinin, acil durum müdahale personeli ve depremzede ailelere ev sahipliği yaptığı, ayrıca otellerin yemek, hijyen kitleri ve çocuk eşyası dahil olmak üzere gıda ile malzeme bağışlarını koordine ettiği bildirildi.

Hilton'un bölgede geçici konut inşaatının finanse edilmesine yardımcı olmak için Türk hükümetiyle ortaklık kurduğu kaydedildi.

Honda

Japon otomotiv firması Honda Motor, depremden etkilenen bölgelerdeki insani yardım ve kurtarma çabalarını desteklemek için Japon Kızıl Haç Derneği'ne 10 milyon yen (74 bin 568 dolar) bağışta bulunacağını duyurdu.

Honda Motor Avrupa ve Honda Türkiye'nin de 200'den fazla jeneratör ile en acil ihtiyaçların karşılanması için temel ürünler bağışlayacağı bildirildi.

JPMorgan Chase

ABD'nin büyük yatırım bankalarından JPMorgan Chase, depremden etkilenenlerin ihtiyaçlarının karşılanması için 1 milyon dolarlık bağışta bulunacağını duyurdu.

Kraft Heinz

ABD merkezli gıda şirketi Kraft Heinz, deprem bölgelerindeki yardım çabalarını desteklemek için Kızıl Haç'a 500 bin dolar bağışladı.

Ayrıca, şirketin ek yardım sağlamak için tedarikçilerle ortaklık kurduğu bildirildi.

Panasonic

Japon elektronik markası Panasonic, depremzedelere yönelik yardım çalışmaları ve depremden etkilenen bölgelerin yeniden inşasında kullanılmak üzere Japon Kızıl Haçı, Peace Winds Japan ve diğer bölgesel kuruluşlara toplam yaklaşık 35 milyon yen (260 bin 989 dolar) bağışlayacağını duyurdu.

Pfizer

Amerikan ilaç şirketi Pfizer, 100 bin paket ilaç, tıbbi malzeme ve ekipman için Sağlık Bakanlığı'na maddi ve ayni destek taahhüdünde bulundu. Ayrıca şirket, tüm Pfizer çalışanlarının katkıda bulunabileceği ve Pfizer'in toplam bağış tutarı kadar katkıda bulunacağı bir bağış kampanyası başlattı.

Yurt dışındaki Pfizer çalışanlarının bağışlarının 175 bin doları aştığı, Türkiye'deki çalışanlarının bağışlarının ise 2,5 milyon liraya ulaştığı bildirildi.

Shell

Petrol şirketi Shell, deprem gününden bu yana etkilenen bölgelere araç ve jeneratör yakıtı sağladı ve değeri 1,2 milyon doları aşan yakıt bağışladı. Ayrıca şirket, çalışanlarının bağışlarının yanı sıra AFAD'a 30 milyon liralık kurumsal bağışta bulundu.

Shell, yerel olarak köpük şiltelerin yapılabileceği 100 ton poliol ve el yıkama için suyun olmadığı yerlerde el dezenfektanı üretimi için 100 ton izopropil alkol bağışladı.

Coca-Cola

Dünyanın en büyük içecek şirketlerinden Coca-Cola, deprem bölgeleri için yardım çabalarına 1 milyon dolardan fazla yardım taahhüdünde bulundu. Ayrıca, şirketin Türkiye'deki şişeleme ortağı olan Coca-Cola İçecek, Türkiye Kızılayı'na en çok ihtiyaç duyulan bölgelerde dağıtılmak üzere şişe su gönderdi.

Toyota

Japonya merkezli otomotiv şirketi Toyota da arama ve kurtarma operasyonları yürütmek için bir afet müdahale ekibi görevlendirdi. Ayrıca Toyota, gıda, su, giyecek ve barınma gibi acil ihtiyaçların sağlanması için toplam 1 milyon avroluk bağışta bulundu.

Warner Bros.

Dünyanın en büyük film yapım ve televizyon yayın şirketlerinden biri olan Warner Bros., yerel ve küresel yardım kuruluşlarına 1 milyon dolarlık bağış yapacağını duyurdu.

Yardım eli uzatan uluslararası şirketler

Bu arada, çok sayıda uluslararası şirket, depremlerden etkilenen bölgelere daha önce yardımda bulunmuştu.

Amazon, Apple, Google, Meta, Samsung, Allianz, Bayer, Chevron, ExxonMobil, Binance, Chobani, FedEx, UPS, Volkswagen, Boeing, Lufthansa, Siemens, Porsche, Mercedes-Benz, Hyundai, Maersk, IKEA, Inditex, Schwarz Goup, Novartis, Novo Nordisk, Deutsche Telekom ve T-Mobile gibi firmalar deprem bölgelerine yardım eden uluslararası şirketler arasında yer aldı.

Accenture, AbbVie, ALDI, AmerisourceBergen Corporation, Atlas AI, BASF, BlackRock, CBRE, Chegg, Chery, Classic Metal Craft, Cigna, Coupa Software, Commvault, Dynatrace, Edison International, Flexport, Goya Foods, Hana Financial Group, Harman International, Honeywell, Kaiser Permanente, KION Grubu, KPMG, Logitech, Marks & Spencer, Metro, Mitsubishi Electric, MMK, Palo Alto Networks, PayPal, Pearson, Plume Design, Prudential Financial, Red Hat, Royal Bank of Canada, Rosatom, Sabah, SIBUR, SpartanNash, Sun Express, Telstra, Terry Town, Tesco, Trane Technologies, Uber, Vodafone, Xerox Corporation, ZIM ve Zscaler de deprem bölgelerine acil ihtiyaçların temini için maddi ve ayni destek sağlayan şirketler arasında bulunuyor.

Abbott, Adidas, Caterpillar, Cisco, Citi, Deutsche Bank, GE HealthCare, Henkel, Johnson & Johnson, Kellogg, MasterCard, McDonald's, MediaMarkt, Moderna, PepsiCo, Posco Group, P&G, Servier Grup, Sony, Starbucks, Aegon, AerCap, Air Charter Service, Allied Universal, Aptiv, Arvato Supply Chain Solutions, Cotopaxi, Dow, DuPont, Edgewell Personal Care, Elevance Health, Eli Lilly and Company, Emerson Electric, Hitachi Group, Hormel Foods, Kering, Marriott International, MEBO, MetLife, Mondelez International, New York Life, Novelis, Pokémon Company International, PwC, Ripple, Roasted, Rockwell Automation, Ross Video, Russell Bedford, Sumitomo Corporation, TELUS, UBS, Virgin Atlantic, Yardi ve Zebra Technologies, depremlerden etkilenenlere yardım eli uzatan şirketler arasında yer alıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ