USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Karadenizli balıkçılar hamsi avının bölümsel namına durdurulmasından memnun

Ordu, Giresun ve Trabzon'daki balıkçılar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, İstanbul Boğazı ile Karadeniz'de hamsi avının 10 gündüz bölümsel kendisine durdurulması kararından memnun.

Karadenizli balıkçılar hamsi avının bölümsel namına durdurulmasından memnun
08-01-2021 21:11
Google News
Ordu
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Karadenizli balıkçılar hamsi avının bölümsel alegori durdurulmasından kıvançlı Trabzon'daki balıkçılar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, İstanbul Boğazı ile Karadeniz'de hamsi avının 10 güneş bölümsel alegori durdurulması kararından memnun.Ortahisar ilçesi Moloz mevkisinde balıkçı tezgahlarında satışa verilen haram öncesinde avlanan hamsi ve öbür balık türlerine istek bulunduğu gözlendi. ( Gazi Nogay - Anadolu Ajansı )

Dün tün uygulanmaya başlanan haram öncesinde avlanan hamsi, üç ilde de balıkçı tezgahlarındaki yerini aldı. Ordu ve Giresun'da hamsinin kilogramı 20 liradan, Trabzon'da ise 10-15 teklik ortada mütebeddil fiyatlarla satışa sunuluyor.

Ordu'nun Altınordu ilçesinde balık satan Burçin Doğan, AA muhabirine, tahsil edilen sonucu müspet bulduklarını, hamsi satıcısı alegori da bu kararın gerisinde olduklarını söyledi.

Son yıllarda terbiyeli boyutlarda hamsi tutulduğunu dile getiren Doğan, "Buna ilaç alegori da devletimizin almış bulunduğu kararın arkasındayız. Bence güzel oldu, hâlâ da güzel olacak. Bu doğrultuda hâlâ da güzel kararlar katılması geçişsiz zira hamsinin geleceğini bitiriyoruz, haset kurtarıyoruz. Böyle birlikte değişmeyen olumlu, inşallah hâlâ güzel olacak." dedi.

Doğan, esbak tün on ikiden önceki tutulan hamsilerin bugün tezgahlarda yerini aldığını belirterek, "Şu anda hamsinin kilosu 20 lira. Hafta sonu dü günce kısıtlılık bulunduğu düşüncesince bugün hamsiye istem olur. Her cuma namazı kısıtlılık önceleri bulunduğu düşüncesince güzel geçiyor." diyerek konuştu.

Balıkçı Haşim Topal da tezgahlarında büyük hamsi kıymak istediklerini söyledi.

Hamsinin, av yapılmayacak müddette hâlâ güzel büyüyeceğini vurgulayan Topal, bu yüzden de kararın güzel neticeler vereceğine inandığını dile getirdi.

"Bu kararın dü ay önceki katılması gerekiyordu"

Giresun Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan ise hamsi avına 10 güneş haram getirilmesinin geç kalınmış birlikte değişmeyen bulunduğunu söyledi.

Hamsinin aceleci büyümeyen birlikte çeşit bulunduğunun altını çizen Arslan, şöyleki konuştu

"10 günde hamsi büyüyecek mi zannediliyor? Geç kalınmış birlikte karar. Zaten hamsi bu av zamanında kalitesiz çıktı, destan alegori küçüldüğünü de daim dile getirmiştik. Hamsi kıyıları doğrusu bırakma etti, bu aralar aşırı az avlanıyor. Bu kararın dü ay önceki katılması gerekiyordu. 10 güneş aşırı endamsız birlikte süre. İki ay süresince önemsiz boylu standardın altında hamsi avlandı zaten, bunu yurttaş da gördü, hacısı hocası de gördü. Bu değişmeyen bir zamanlar katılması gerekirdi."

"Karadeniz'de haram olmayınca balıkları göremeyeceğiz"

Trabzon'un Ortahisar ilçesi Moloz mevkisinde balıkçı tezgahlarında satışa verilen hamsi ve öbür balık türlerine istek bulunduğu gözlendi.

Bölgede 62 senedir balıkçılık yaptığını özetleyen Garip Ayata, vaktiyle 25 santimetrelik istavriti "ufak" bulunduğu düşüncesince denize art attıklarını fakat deminden 5-10 santimetrelik balıkları tezgaha atmak durumunda kaldıklarını belirtti.

Karadeniz'de hamsi yasağının hâlâ açık boyutta uygulanması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Ayata, "Karadeniz'de haram olmayınca balıkları göremeyeceğiz. Korkarım ki 2-3 sene sonradan balığın resmini göreceğiz, kendini göremeyeceğiz. Yasağı mükemmel koysunlar, on paralık çekinmesinler, devletimizden bunu dileyiş ediyoruz. Denetim mekanizmaları arttırılsın. Karadeniz bizim. Yıllar önceki 20 santimlik balıklar 'ufak' diyerek yenmezdi. Şimdi barbunya geliyor 10 santim, günah." diyerek konuştu.

Balıkçı Ali Ergün de 10 günce haram hesabına av sezonunun şimdiden bitirilmesinin hâlâ güzel olacağını vurguladı.

Hamsinin aşırı terbiyeli olduğuna dikkati çekici Ergün, şöyleki bitmeme etti:

"10 günce haram güzel evet gücün şimdiden sezonu kapatsalar ve bu hamsileri on paralık yakalamasalar hâlâ güzel zira aşırı terbiyeli hamsi. Bu hamsiler büyüyecek, balık yumurtası bırakacak, göçünü tamamlayacak. İnce yakalandığı devir hamsileri kırıyoruz, neslini de tüketmeye başladık zaten. İri hamsi bulamıyoruz denizde. Geçen sene de hamsi böyleydi, gelişigüzel sene hâlâ da kötüye gidiyor. Daha önceki hakeza birlikte bir hale rastlamadım. Avcılığı bu sene 2 ay ilkin bitirsinler, literatür da 6-7 ayak tabanı yayabilirlerse ihtimal az buçuk toparlanır."

Cem Yazıcı ise hamsi avlama yasağının güzel bulunduğunu belirterek, "Hamsi doğrusu bu sene terbiyeli çıktı. Devletimizin güzel birlikte bilinçlilik yaptığını düşünüyorum. İnce hamsiyi vatandaşa ferah ferah veremiyoruz. Bir, dü kilo hamsi alındığında içinden 500-600 gr. terbiyeli hamsi çıkıyor. Son dü senedir hamsi sıradan inceldi. evvel bu denli yoktu. 10 günce yasağın müspet tesiri olacaktır." dedi.

Yazıcı, avlanma yasağı zımnında Karadeniz Bölgesi'ndeki balıkçı tezgahlarına Çanakkale çeşidinden hamsi geleceğini, kilo fiyatının da 20-25 teklik ortada olacağını kestirim ettiklerini laflarına ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ