USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

Çorum'da balmumu heykeller yapan sanatkarın eserleri yurt içi ve dışındaki müzelerde sergileniyor

Çorum'un Osmancık ilçesinde yaşayan heykeltıraş Kerim Kaplan'ın yaptığı balmumu heykeller, yurt içi ve dışındaki müzelerde sergileniyor

Çorum'da balmumu heykeller yapan sanatkarın eserleri yurt içi ve dışındaki müzelerde sergileniyor
29-12-2022 13:52
Google News
Çorum

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü'nden 2011'de mezun olduktan sonra balmumu heykel yapımını öğrenen Kaplan, Osmancık ilçesindeki atölyesinde 7 yıldır sipariş üzerine ünlü isimlerin ve topluma mal olmuş kişilerin balmumu heykellerini yapıyor.

Bir tanesi yaklaşık üç ayda hazırlanan balmumu heykeller, Türkiye'deki pek çok müzenin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kosova ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki müzelerde sergileniyor.

Kaplan, işini severek yaptığını, balmumu heykellerde kişinin bütün yüz ayrıntılarını yansıtmaya özen gösterdiğini söyledi.

Bugüne kadar milli şair Mehmet Akif Ersoy'dan şehit polis memuru Fethi Sekin'e kadar onlarca kişinin balmumu heykelini yaptığını belirten Kaplan, şunları kaydetti:

"Heykellerimiz müzelerde sergilenmeye başlayınca gerçekçiliği görüldü, farklı müzelerden talep gelmeye başladı. Yurt dışından gelip buradaki müzelerde görenler de talep etmeye başladı. Daha çok o şehrin tarihindeki kişilerin heykelini yapıyoruz.

Ankara Etnografya Müzesi'nde de eserlerimiz var. Emniyet Genel Müdürlüğü için yaptığımız Gaffar Okkan, Fethi Sekin gibi çalışmalarımız da var. Bugüne kadar 300'den fazla balmumu heykel çalışmamız var. Bunlar 37 müzede sergilenmektedir."

Kerim Kaplan, heykel çalışmalarına yurt dışından da ilgi gösterildiğini dile getirerek, "Yurt dışında Dubai, Kosova, Kıbrıs'ta sergilenen çalışmalarımız var. İngiltere ve Amerika'dan kişilerle bazı projeler için görüşme halindeyiz. Yurt dışına da çalışmalar yapmaktayız. Gelecekte daha çok yurt dışına yönelik çalışma yapmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Kendi müzesini oluşturmak istiyor

Balmumu heykellerini sergileyebileceği bir müze projesi üzerinde çalıştığını belirten Kaplan, "Bu müzede Türkiye'ye mal olmuş ünlü kişilerin balmumu heykelleri sergilenecek. Bu müze için çalışmalar yapıyorum. Türkiye'de insanların sevdiği, vefat etmiş ya da yaşayan birçok insanın heykellerini sergileyeceğim" dedi.

Balmumu heykellerle ilgili ilginç anılar da yaşadığını anlatan Kaplan, şöyle devam etti:

"Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünün isteği üzerine Gaffar Okkan'ın balmumu heykelini yaptık. Heykeli Diyarbakır'a götürdüğümüzde bir benzinlikte durduk. Bir çalışan heykeli gördü ve 'Gaffar Baba' diye seslendi. Yüzündeki tebessümü gördük. Gaffar Okkan'ın Diyarbakır için çok değerli bir insan olduğunu yerinde görmüş olduk. Çok önemli birinin heykelini yaptığımızı bir kez daha anlamış olduk."

Kaplan, Aşık Veysel'in heykelini aracın bagajında Sivas'a götürürken de Amasya'da mola verdiklerini, bu sırada bagajda ceset olduğunu zanneden bir vatandaşın ihbarı üzerine polis ekiplerine bagajdakinin heykel olduğunu anlatmak zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RaymondSoata
RaymondSoata 1 yıl önce
Впервые с начала конфликта в украинский порт приплыло иностранное торговое судно под погрузку. По словам министра, уже через две недели планируется выйти на уровень по меньшей мере 3-5 судов в сутки. Наша задача – выход на месячный объем перевалки в портах Большой Одессы в 3
RaymondSoata
RaymondSoata 1 yıl önce
Впервые с начала операции в украинский порт притарабанилось иностранное торговое судно под погрузку. По словам министра, уже через две недели планируется приползти на уровень по меньшей мере 3-5 судов в сутки. Наша установка – выход на месячный объем перевалки в портах Бол
RaymondSoata
RaymondSoata 1 yıl önce
Впервые с начала противостояния в украинский порт прителепалось иностранное торговое судно под погрузку. По словам министра, уже через две недели планируется приползти на уровень по меньшей мере 3-5 судов в сутки. Наша мечта – выход на месячный объем перевалки в портах Бол
Jameshax
Jameshax 1 yıl önce
Corum'da balmumu heykeller yapan sanatkar?n eserleri yurt ici ve d?s?ndaki muzelerde sergileniyor - dikGAZETE.com - Son Dakika Haberler
-
Hi all! My name is Admin Read:

О ссылке Mega сайт - мега платформа начала интенсивно развиваться с момента исчезновения гидры. Благодаря хорошей подготовке и листингу на зарубежных сайтах мы смо
RaymondSoata
RaymondSoata 1 yıl önce
Впервые с начала противостояния в украинский порт зашло иностранное торговое судно под погрузку. По словам министра, уже через две недели планируется выползти на уровень по меньшей мере 3-5 судов в сутки. Наша задача – выход на месячный объем перевалки в портах Большой Оде?
RaymondSoata
RaymondSoata 1 yıl önce
Впервые с начала спецоперации в украинский порт прителепалось иностранное торговое судно под погрузку. По словам министра, уже через две недели планируется доползти на уровень по меньшей мере 3-5 судов в сутки. Наша установка – выход на месячный объем перевалки в портах Бо
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ