USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Can dostları için ilk yardım öğreniyorlar

Hayvanseverler, evde ya da sokakta yaşayan "can dostlar"ın karşılaştıkları acil durumlarda yapılması gerekenleri, Ümraniye Belediyesinin ilk yardım kursunda, veteriner hekimlerce verilen derslerde uygulamalı olarak öğreniyor.

Can dostları için ilk yardım öğreniyorlar
10-09-2022 12:06
Google News
İstanbul

Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren hallerde, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde uygulanan ilk yardım, insanlar için olduğu kadar hayvanlar için de önem taşıyor.

Hayvanlar, trafik kazaları, yabancı cisim yutma, soluk borusunun tıkanması, böcek ısırması, kırık, çıkık ve incinme gibi durumlarla sık karşılaşabiliyor. Bu durumlarda hayvanları veterinere ulaştırana kadar uygulanması gereken ilk yardım tekniklerini bilmek, müdahalede gecikmeleri önlüyor.

Ümraniye Belediyesi tarafından hayata geçirilen hayvanlar için ilk yardım kursu da hayvanseverlerin bilinçlenmesine katkı sunuyor.

Eğitimlerin, ilerleyen süreçte tüm halka açılması planlanıyor

Ümraniye Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Nuri Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köpek eğitim merkezinde, hayvanların sahipleriyle beraber sosyal alanda daha rahat etmesi, komutları dinlemesi amacıyla 29 Ocak'ta sosyalizasyon eğitimleri başlattıklarını aktardı.

Bu eğitime paralel olarak, ilk yardım eğitimini de belediyenin yaptığı 2 bin 600 metrekarelik tematik "Minik Dostlar Parkı" içinde başlattıklarını anlatan Coşkun, öncelikli olarak sosyalizasyon eğitimi alan köpekler ve sahipleriyle bu süreci yürüttüklerini, ilerleyen süreçte hayvanlar için ilk yardım eğitimini halka açık hale getirmeyi düşündüklerini dile getirdi.

Eğitimle amacın veteriner hekim o alana gelinceye ya da veteriner hekime götürülünceye kadar hayvanın hayatta kalmasını sağlamak olduğuna değinen Coşkun, "Hızlı müdahale şart. Hayvanın nabzına bakılması gerekiyor. Hocalarımız burada uygulamalı olarak bunu gösteriyorlar. Eğitim sonunda hayvan sahibi en azından psikolojik olarak kendini daha rahat hissedecek. Çünkü nasıl müdahale edebileceğini bilecek." dedi.

Coşkun, hayvanlarda ilk yardım konusundaki bilincin çok yaygın olmadığını, bu eğitimler sayesinde farkındalığın artacağını, hayvan refahının ve sağlığının da olumlu etkileneceğini düşündüklerini kaydetti.

Eğitim bilinçsizce yapılan yardımın önüne geçecek

Veteriner Hekim Dr. Esma Çerkez, verdikleri eğitimin amacını, "hayvanın, veteriner kliniğine gidene kadar güvenliğini sağlamak ve hayatta tutmak." şeklinde tanımladı.

Eğitimde, kursiyerlerin hayvanın nefes alıp verişinin ve dolaşımının olup olmadığını nasıl takip edebileceklerini, nabzını nereden alacaklarını, suni solunum ve kalp masajını uygulamalı olarak gösterdiklerini anlatan Çerkez, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bazen bilinçsizce davranış sergilenebiliyor ve hasta yakınları korkarak ne yapacaklarını bilmiyorlar. En azından daha bilinçli şekilde, hayvanı stabil bir durumda veteriner kliniğine götürene kadar hayatta tutma ve bu süreçte adım adım hangi yollar izlenmeli, bunlar hakkında bilgilendirme yaptık. Bazen veterinere geldiğinde çok geç kalınmış oluyor. Bu müdahalelerle gecikme olmayacaktır."

İlk yardıma en çok ihtiyaç duyulan durumlara değinen Çerkez, "Sokak hayvanlarında trafik kazası çok fazla görüyoruz. Çevre güvenliği sağlanmadığı için ikincil riskler de ortaya çıkmakta. Bunun dışında ısırık yaraları çok fazla görülmekte. Aynı şekilde vatandaşlar kendilerini de hayvanları da korumayı bilmiyor. Bunların önüne geçmeyi amaçlıyoruz." dedi.

"Şu an yolda bir hayvanla karşılaşsam, bildiğim şeyleri uygulamayı isterim"

"Bonte" adlı köpeğiyle eğitime katılan Nisa Şakaklı, daha önce ilk yardımla alakalı bir eğitimi olmadığını, internetten okuduğu kadarıyla bazı şeyleri bildiğini dile getirdi.

Sokakta ya da evde köpeğinin çiçek-böcek yiyebileceğini, başka bir köpeğin saldırısına maruz kalabileceğini, trafik kazası geçirebileceğini anlatan Şakaklı, bunlara karşı önlem almak amacıyla eğitime katıldığını ve çok faydalı olacağını düşündüğünü söyledi. Şakaklı, "Normalde hayvanlara müdahale edecek kadar cesaretli bir insan değilim. Ama şu an yolda bir hayvanla karşılaşsam, kediyle köpekle, bildiğim şeyleri uygulamayı isterim, onlara da yardımcı olur." ifadelerini kullandı.

Nisa Şakaklı, eğitimde ilk olarak, köpeğinin başına bir şey gelirse panik olmamayı öğrendiğini belirterek, "Kendim veteriner hekime gitmeden önce yapabileceğim, nefes tıkanıklığı, bir böceğin sokması, nabzını ölçme gibi çok hayati önem taşıyan şeyler öğrendim." dedi.

"Hayvanlarımız için daha sağlıklı ebeveynler olacağız"

8 yaşındaki "Minish" isimli köpeğiyle eğitime katılan oyuncu Zuhal Yalçın da daha önce ilk yardım gerektirecek bir olayla karşılaşmadıklarından bahsetti.

Yalçın, sakin bir köpek olan Minish'in sokakta kedilerle karşılaştığında çok hırçınlaştığını, bu nedenle kedi saldırılarından korktuklarını dile getirdi. İlk yardım eğitimiyle ilgili düşüncelerini aktaran Yalçın, "Çok yararlı oldu. Çünkü gerçekten ters bir durum olduğunda ne yaşayacağımızı bilemiyoruz. En azından şimdi daha aklı başında ve selim davranacağız." dedi.

Sokak köpeklerinin, özellikle trafik kazalarına çok maruz kaldıklarını söyleyen Yalçın, şunları kaydetti:

"Sokak aralarında bazen bir şeyin arkasından koşuyorlar, bir şeyi görmüyorlar. Sürücü de fark etmiyor, çarpıyor. Halkımız pek duyarlı değil hayvanlara karşı. Onun için çok duran olmuyor. Özellikle şunu vurgulamak istiyorum: Elbette ki burada aldığımız ilk yardım bizim için çok önemli ama acil bir durumda herhangi bir veterinere gittiğinizde, acil giriş yaptığınızda trafik kazasıyla ilgili hiçbir ücret alınmıyor. Ne olur bunu herkes bilsin. 'Görmedim' deyip, yoluna devam etmesin. O hayvanı oradan alsın, ilk bulduğu veteriner kliniğine bıraksın. Onlar hiç olmazsa yapılması gerekenleri yapacaktır, bir can kurtaracaktır."

Zuhal Yalçın, hayvanlarda ilk yardıma dair kendisinin de önceden bilgisi olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bir köpek sahibiyim ama ilk yardım anlamında ne yapacağımı, evde, tıkandığı zaman ya da başına gelebilecek herhangi bir durumda ne yapacağımı çok bilmiyorum. Geçenlerde derste de konuştuk, bir orkidemizi yedi ve sonrasında hem ishal oldu hem de kusmaya başladı. Ama karnı ağrıdığı için mi bunu yaptı yoksa merakından gidip oynadı yedi ve midesi onun için mi bulandı onu bilmiyorduk. Şimdi öğrendik ki meğer merakından yapmış. Ümraniye Belediyesine teşekkür ediyoruz, güzel bir eğitimden geçtik. İnşallah hayvanlarımız için daha sağlıklı ebeveynler olacağız."

"Keşke, bugün gördüklerimi, işittiklerimi o zaman kullanabilseydim"

Nur Basri de eğitime birlikte katıldığı köpeği "Smoky"i bir yıl önce tatile gittiği Datça'da bir yere bağlanmış, baygın ve ilk yardıma ihtiyaç halde bulduğundan bahsetti.

"Keşke, bugün gördüklerimi, işittiklerimi o zaman kullanabilseydim." diyen Basri, şunları kaydetti:

"Bu eğitimin, Smoky'nin yanımızda geçireceği yıllarda, sağlıklı bir yaşam sürmesi açısından bana çok yardımcı olabileceğini düşünüyorum. İlk yardım eğitimiyle çok bilinçlendim. Yerde bir şey bulduğunda boğazına takılırsa neler yapacağımı öğrendim. Diğer köpekler de benim çocuğum. O yüzden elimden geldiğince bütün köpeklere yardımcı olmak isterim.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ