USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Bakan Rıza Alaboyun’dan altın müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Soma’daki altın rezervi ile ilgili, “100 milyon tonluk şuana kadar tespit edilmiş bir cevher var. Bu cevherin de 1 tonunda 1 gram altın var. Onu oranladığınız zaman 100 ton saf altın demektir” dedi.

Bakan Rıza Alaboyun’dan altın müjdesi
13-11-2015 18:04
Google News

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, MTA’da düzenlenen “Enerji Verimliliği ve Tasarrufu” etkinliğine katıldı. Çevre okullardan gelen öğrencilere enerjinin önemini ve üretim aşamalarını aktaran Bakan Alaboyun, öğrenciler ile birlikte Enerji Parkı'nı da gezdi. Etkinliğin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Alaboyun, Soma’da devam eden altın rezerv çalışmaları hakkında bilgi verdi. Soma’da yer alan sahanın MTA’ya ait olduğunu belirten Alaboyun, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“100 milyon tonluk şuana kadar tespit edilmiş bir cevher var. Bu cevherin de 1 tonunda 1 gram altın var. Onu oranladığınız zaman 100 ton saf altın demektir. Bu artabilir ama şuan görünür olarak söylediğimiz rezerv bu. Bunun daha da sondaj çalışmaları devam ediyor. Belki bu daha da yukarı çıkacaktır. 150 tonu bulmayı umuyoruz. İnşallah bu mevcut bulduğumuz altın rezervi de Türkiye’deki toplam altın rezervinin yüzde 14’üne tekabül ediyor. Türkiye’de araştırılacak daha çok cevherler var. Bu bulduğumuz cevher bir yer altı cevheri değil, yüzey cevheridir. Yerden 100 metre bir yatak ile elde edilecek bir cevher. Türkiye’de daha derin sondajlara yeni başlıyoruz. Ortalama olarak maden aramada uyguladığımız derinlik 200 metre civarı. Zonguldak’ta da yüzeyde maden bulunmuş, o takip edilerek Zonguldak’ta bugün 800 metreye kadar kömüre inmişiz. 

Ama 800 metreyi doğrudan sondajla bulmamışız. Dolayısıyla gelişmiş teknoloji ile birlikte bundan sonra artık madenlerin enini, boyunu, içeriğini belirleyip bilgisayar ortamında tamamen simülasyonunu yapacağız.”Manisa bölgesinin mineralleşme yönünden çok zengin bir bölge olduğuna dikkat çeken Alaboyun, “Orada bu altın maden sadece altın maden değil, polimetal dediğimiz içerisinde bakır, çinko gibi bazı diğer metalleri de bünyesinde barındırıyor. Bir taraftan altın alırken, yan üründen de bakırdı, çinkoydu, kurşundu, onları da elde etmek mümkün. Burada açık işletmeyle binlerce kişi çalışacak. Böyle düşündüğünüz zaman 3-4 bin kişiyi istihdam edebileceği kanaatindeyim. Soma deyince aklımıza hep 301 şehidimizi verdiğimiz kaza geliyor akıllara. Oranın komisyon başkanı da bendim. Soma’ya özel bir ilgimiz var. Soma’ya değişik zamanlarda hem komisyon çalışmaları nedeniyle 4-5 kere gitme imkanı oldu. Bir daha bu kazaların olmaması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” diye konuştu.

TÜRK AKIM PROJESİ

Türk Akım Projesi hakkında da bilgi veren Bakan Alaboyun, “Türk Akım Projesi'ni 1 Aralık 2014 tarihinde ilk ortaya atan Sayın Putin’dir. Türkiye ile Rusya arasında, ondan önce Türk Akımı ile ilgili herhangi bir ne görüşme olmuş ne de bunun alt yapısı oluşmuş. Ukrayna ve Kırım krizinden sonra Amerika’nın ve Avrupa’nın Rusya’ya karşı bir tavrı olunca Güney Akım doğrudan Bulgaristan’ın Burgaz kentine gidecekken orada tavır konulmuş ve Türkiye’den geçmesini Rusya önermiş. Biz bu tür projelere karşı değiliz. Bu proje bize ilk olarak 4 boru hattı olarak intikal ettirildi. Bu 4 boru hattından bir tanesi doğrudan Türkiye’ye gelip, bizim BOTAŞ’ın dağıtım hattına girecek. Diğer 3’ünün de Türkiye toprakları üzerinden Yunanistan üzerinden Avrupa’ya götürülmesi öngörülüyor.

 Bütün bunların görüşmeleri zaman alıyor ve zaman alacak. Türkiye’ye gelecek bu boru hattının Yunanistan çıkışına kadar yapımının sorumluluğu kimde olacak, bunu Türkiye olarak biz mi yapacağız, Ruslar ile ortak mı yapacağız, bunlar daha açıklığa kavuşturulmuş şeyler değil. Bu tür anlaşmalar zaman alan şeyler. Türk Akım Projesi görüşmelerine biz karşı olmadığımızı ilan ettik, çünkü 2019 tarihinden itibaren Rusya, Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatını durduracağını söyledi. Ama Rusya’nın da Ukrayna üzerinden Türkiye’ye gelen batı hattı üzerinden bize 2021 tarihine kadar doğalgaz sağlama yükümlülüğü var. Yani Rusya bunu bir şekilde sağlamak zorunda” dedi.

Bir hattın kurulması konusunda hem fizibilite hem de inşaat için Türkiye’nin hazır olduğunu kaydeden Alaboyun, şöyle devam etti:

“Ama diğer 3’ü içinde hem fizibilite hem de inşaat iznin görüşmelere tabi. Bu zaman alacak bir unsur. Ruslar ile 9-10 ayda bir sonuca varmamız beklenmemeli. Biz de bazı şeyleri basından takip ediyoruz. Karşılıklı bize bir anlaşma taslağı göndermişler. Biz de bir anlaşma taslağını gayri resmi kendilerine ilettik. Bu konuda maliye bakanlığımızdan gelen görüşler doğrultusunda bizim de karşı tarafa sunacağımız anlaşma taslağı da sonuçlanmış durumda. Bunlar çok kısa sürede realize olunabilecek projeler değildir. Zaman isteyen, sadece ekonomik boyutu olmayan hem siyasi hem de diplomatik boyutu olan bir projedir.”

Türkiye’nin doğalgazda indirim için Rusya’yı tahkime götürmesi konusunda ise Alaboyun, şunları söyledi:“Biz tahkime gittik. Rus tarafı bu konuda bize vermiş olduğu taahhüdü, iyi niyetini yerine getirirse tahkim öncesi bir araya getiririz. Bizim için alt sınır 10.25’tir. Çünkü taahhüt edilmiş bir orandır. Bizim arzumuz 10.25’in üzerinde. Burada tahkime gitmekle enerji kesintilerinde, doğalgaz kesintilerinde hiçbir şey olmaz. Biz Türkiye olarak Rusya için iyi bir müşteriyiz. Onlar da bizim için iyi ve güvenilebilir bir tedarikçidir. Bazen komşular arasında ufak tefek sorunlar olunca mahkemeye gidiyorsunuz ama anlaşmalarda gereği olarak devam ediyor. Tahkimden Türkiye eli güçlü olarak çıkar. Biz 10.25’in üzerinde bir talep için gittik. Avrupa Birliği’ne satılan fiyatlar ile kıyasladığımız zaman 10.25’in üzerinde bir fiyat talebimiz oldu.”

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ