USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ABD Diplomasi ve İnsan Hakları Enstitüsü kurucusu Vladoiu'dan İstanbul'a övgü

ABD Diplomasi ve İnsan Hakları Enstitüsü (USIDHR) kurucusu Isabelle Vladoiu, İstanbul'un, uluslararası zirveler için "dünyanın merkez ofisi" haline geldiğini söyledi.

ABD Diplomasi ve İnsan Hakları Enstitüsü kurucusu Vladoiu'dan İstanbul'a övgü
04-04-2022 12:40
Google News
İstanbul

USIDHR kurucusu Vladoiu, İstanbul'da 1-4 Nisan'da düzenlenen USIDHR Gençlik Zirvesi, insan hakları diplomasisi ve İstanbul'un uluslararası zirvelere ev sahipliğine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Vladoiu, İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Gençlik Zirvesine, ABD, Somali, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Avusturya, Kanada dahil 50 ülkeden yaklaşık 150 temsilcinin katılım gösterdiğini belirtti.

Enstitünün, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyleyen Vladoiu, "ABD merkezli bir sivil toplum kuruluşuyuz. En önemli misyonumuz insan hakları konusunda diplomasi eğitimi alacak gençleri bulmak, onları yetiştirmek ve ülkelerinde bu alanlarda görev almalarına yardımcı olmak. Çalıştığımız gençlere aynı zamanda maddi olarak da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Diplomat adaylarına, insan hakları konusunda yeni bakış açısıyla hareket eden danışmanlar eğitim veriyor. Eğitimleri biten gençlere sertifikalarını veriyoruz." dedi.

Hem yeni mezun hem de tecrübeli diplomatlara, yeni bir bakış açısıyla insan hakları konusunda üstelenecekleri rollerle ilgili bilgi aktarmaya, ilham vermeye çalıştıklarını belirten Vladoiu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her yıl bu konuda uluslararası zirveler düzenliyoruz. Elbette her ülkenin yetişmiş çok sayıda diplomatı var. Onların düzenlediği çok önemli zirveler de var. Fakat bu bağlamda bir gençlik zirvesi eksikliği vardı ve biz de bu açığı kapatmaya çalışıyoruz. Eğitimini alan gençlerimiz kendi ülkelerinde, yeni nesil olarak tanımlayabileceğimiz bu eğitimi görev aldıkları alanlarda uygulamaya başlıyorlar. Dünyanın dört bir yanındaki gençlerle çalışıyoruz. Gençlere, insan hakları diplomasisin sadece akademik bilgiyle yürütülemeyeceğini aynı zamanda bizzat sahada pratik yaparak kazanılabileceğini de göstermeye çalışıyoruz. Aslında bir anlamda aktivizm ile savunuculuk arasındaki farkı da öğrenmiş oluyorlar bu derslerle."

"İstanbul, zirveler için dünyanın merkezi ofisi gibi"

Vladoiu, gençlik zirvesi için İstanbul'u özellikle tercih ettiklerini ve Türkiye Dışişleri Bakanlığından onay ve destek aldıklarını aktardı.

İstanbul'un uluslararası etkinlikler için merkezi bir ofis niteliği taşıdığını söyleyen Vladoiu, "İstanbul, uluslararası etkinlikler ve zirveler için dünyanın merkez ofisi niteliği taşıyor. Seyahat kolaylığı, tarihi, kültürü, doğal güzelliği ve özellikle yemek zenginliği bakımından uluslararası zirveler, etkinlikler için kesinlikle tercih edilebilecek bir şehir. Zirveyi düzenlemeye karar verdiğimizde Dışişleri Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirdik. Hem zirve hem de gelecek temsilciler için onay aldık. Bize çok yardımcı oldular." diye konuştu.

Vladoiu, zirveye, başta UNICEF olmak üzere ABD, Maldivler, Somali gibi birçok ülkeden hem merkezi hem de yerel hükümetler düzeyinde katılım olduğunu bildirdi.

İstanbul'da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Vladoiu, "Daha önce de geldim İstanbul'a. İstanbul, kültürü, tarihi, yemekleri ve doğal güzelliği ile muhteşem bir şehir. Çok beğeniyorum İstanbul'u. Ayasofya, aynı zamanda muazzam bir yer. İstanbul'un her şeyini seviyorum. Burada olmaktan büyük keyif alıyorum. Yemekler zaten harika özellikle kebaplar, köfteler, tatlılar. Son günümüzde gençlerle Boğaz'da yemek yiyeceğiz. Şimdiden sabırsızlanıyorum." diye konuştu.

"Misyonumuzun önemli bir parçası da eğitim projelerimiz"

Vladoiu, İstanbul'daki uluslararası gençlik zirvesi öncesi Romanya'da, Ukraynalı mültecilere yönelik bir yardım kampanyası düzenlediklerini ve ABD'de toplanan yardım malzemelerini Ukraynalı yetkililere teslim ettiklerini belirtti.

Romanya'da aynı zamanda mültecilerle ilgili faaliyet gösteren kuruluşlara, insan kaçakçılığı konusunda eğitim verdiklerini de anlatan Vladoiu, ABD'ye döndüklerinde, insan hakları konusundaki eğitim çalışmalarına danışmanlarla devam edeceklerini kaydetti.

Vladoiu, insan hakları diplomasisi bağlamında dünyanın birçok yerinde eğitim çalışmaları yürüttüklerini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Misyonumuzun önemli bir parçası da eğitim projelerimiz. Dünyanın birçok yerinde okul çağındaki çocukların eğitimlerine devam etmeleri için burs sağlıyoruz. Aynı zamanda bir yıllık okul malzemelerini de temin ediyoruz. Geçen yıl Pakistan'da 10 ila 16 yaşlarında 200 çocuğumuzun yıllık tüm okul masraflarını karşıladık ki bunların çoğunluğu kız çocuklarıydı. Bu yılda mülteci çocuklara yardım ediyoruz. Ayrıca Romanya'da 80 engelli çocuğa yardım ettik. Bu yılın sonunda da Liberya'daki çocuklara yardımcı olmayı düşünüyoruz."

Afganistan'daki çocuklara yönelik çalışmaları şimdilik durdurduklarını, yakın ülkeler ve birlikte çalıştıkları Afganlar üzerinden yardım yolları aradıklarını belirten Vladoiu, özellikle kız çocuklarının eğitimi için uğraştıklarını ve yakın zamanda bunu başaracaklarını dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ