Reflü hastalığı hakkında konuşan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Tolga Hüner, Reflü hastalığının, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması nedeni ile oluştuğunu söyledi. Erişkinlerin yaklaşık yüzde 25'inde reflünün görüldüğüne dikkat çeken Dr. Hüner, “Mide içeriği, midenin salgıları nedeniyle belirgin derecede asitlidir ve yemek borusunun tahrişine neden olur.
Reflü hastalığı, asitli veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten ve safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur. Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması vardır. Reflü hastalarında en sık görülen özellik bu mekanizmanın gevşekliğidir. Bu durum sıklıkla mide fıtığıyla birlikte yaşanır. Mide boşalım bozukluğu ya da bozulmuş yemek borusu hareketi bu hastalığı tetikleyen diğer nedenlerdir” dedi.
“HASTA 35-60 DAKİKA ARASINDA LAPAROSKOPİK CERRAHİ İLE SAĞLIĞINA KAVUŞUYOR”
Dr. Tolga Hüner, Reflü tedavisinde birçok yöntemin kullanıldığına dikkat çekerek, tedavisi hakkında şunları söyledi: “Bu yöntemler reflünün şiddetine ve ilerlemesine göre doktor tarafından belirlenmelidir. Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi tip ve evrelerine göre hastalığın iyileştirilmesini sağlayan yöntemlerdir.
Çok uzun süredir reflü sağaltımında uygulanan Nissen ameliyatının teknik olarak aynısı olmakla birlikte laparoskopik olarak yapılması hastaya büyük kazanımlar getirmiş, ameliyat sonrası iyileşme süresini çok kısaltmış, ağrıyı çok azaltmış, işe ve olağan yaşama dönüşü hızlandırmıştır. Uzun dönemde açık ameliyata göre; deneyimli bir ekip yaptığı sürece, sonuçların daha da iyi olması LaparoskopikNissen tekniğini kronik reflü sağaltımında "altın standart" haline getirmiştir. Laparoskopik ameliyat karından yapılan ancak karın kesilmeden, 0.5 ve 1 cm'lik küçük noktalardan girilerek yapılan bir tekniktir. 5 ya da 4 adet port kullanılarak bu ameliyat için özel üretilmiş cerrahi aletler ile uygulanır.
Eğer mide fıtığı var ise öncelikle fıtık onarımı yapılır. Fıtığın büyüklüğüne ve hastanın özelliklerine göre değişmekle birlikte hemen her hastada nüks riskini azaltmak için yama da kullanılmaktadır. Laparoskopikreflü ameliyatlarında ortalama süre 35-60 dakikadır. Sonrasında hasta uyandırılır ve yaklaşık 30 dakika içerisinde odasına alınır.
6 saat sonra odasında yürütülür ve geceyi hastanede geçirir. Birinci gün sabah hafif bir kahvaltı sonrasında evine gidebilir durumdadır. Evine gittiğinde yürüyebilir ve kendi işini yapabilir halde olan hasta 1 hafta boyunca sıvı ve yumuşak gıda tüketir. Hastalarımızın yaklaşık yüzde 75'inde 2’inci gün sonrasında ağrı kesici gereksinimi olmamaktadır. 7’inci günde olağan görüşme yapılır ve yara pansumanları açılır. 2. hafta sonunda iyi çiğnemek ve yavaş yemek dışında hastanın sosyal hayatında bir kısıtlama kalmamaktadır.”
dikGAZETE.com