?>

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sarsılmaz kardeşliğe yönelik provokasyonlara geçit yok

Nermin Novruzova

2 gün önce

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sarsılmaz kardeşliğe yönelik provokasyonlara geçit yok

Bakü, AZERBAYCAN

İsrail ile İran arasında tırmanan gerilim, bazı çevreler tarafından Türkiye Cumhuriyeti (TR) ile Azerbaycan Cumhuriyeti (AR) arasındaki derin bağları hedef almak için bir araç olarak kullanılmaya çalışılıyor. Özellikle bu tür manipülatif haberlerin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in planlanan görüşmelerinden hemen önce yayılması, dikkat çekici bir zamanlamaya işaret ediyor.

“Haber Global”in yayınladığı bir haberde bu provokasyonlara açıkça değiniliyor. (*) Haberde, iki liderin buluşmasından hemen önce bazı çevrelerin yeniden harekete geçtiği ve bu dostane ilişkileri zedelemeye yönelik girişimlerde bulunduğu ifade ediliyor. Özellikle İsrail'in Filistin’e yönelik saldırılarını bahane eden grupların, Türkiye-Azerbaycan dostluğunu sarsma niyetiyle hareket ettikleri ve Azerbaycan’ın sunduğu resmi açıklamaları ve gerçekleri bilinçli şekilde görmezden geldikleri belirtiliyor.

Gazeteci, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki gelişen stratejik ve kardeşçe ilişkilere tahammül edemeyen bazı odakların, kamuoyunu yanıltmaya yönelik asılsız haberlerle gündem yaratmaya çalıştığını vurguluyor. Bu odaklar, Azerbaycan'ı kasıtlı biçimde İsrail yanlısı gibi göstermek suretiyle Türk halkı nezdinde bir algı operasyonu yürütmeyi amaçlıyor.

Yakın geçmişte benzer bir senaryo daha hayata geçirilmişti. 28 Mayıs’ta, Azerbaycan’ın işgalden kurtardığı Laçın’da iki ülke liderinin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Havalimanı’nın açılışı sırasında, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e yönelik dezenformasyon içeren içerikler yayılmış ve Azerbaycan’a asılsız suçlamalar yöneltilmişti. Şimdi de benzer bir senaryo devreye alınmış görünüyor. Bu defa hedef, Kahramanmaraş’ta Azerbaycan’ın inşa ettiği ve açılışına her iki ülke liderinin birlikte katılacağı Azerbaycan Mahallesi töreni. (**)

Haberin devamında, medya üzerinden yapılan bu tür provokasyonlara rağmen Azerbaycan’ın Filistin’e yönelik adil ve istikrarlı tutumunun değişmediği vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 15 Haziran’da Filistin Devleti'nin yeni Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Ahmed Metani’yi kabul ettiği ve bu görüşmede Azerbaycan’ın Filistin’in haklı taleplerine verdiği desteğin süreceğini net bir şekilde ifade ettiği hatırlatılıyor. Aliyev’inAzerbaycan ve Filistin halkları arasında kardeşlik vardır” sözleri, bu duruşun bir kez daha altını çiziyor.

Yazar, tüm bu provokatif girişimlere rağmen, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşliğin dün olduğu gibi bugün de sarsılmaz şekilde devam ettiğini güçlü ifadelerle vurguluyor. Karalama kampanyaları ve dezenformasyon içerikli medya saldırıları, bu dostluğu zayıflatmak bir yana, aksine daha da pekiştiriyor. Bu iki millet arasındaki bağ; tarihsel, kültürel ve stratejik temellere dayanan gerçek bir kardeşliktir ve hiçbir iftira bu bağı zedeleyemez.

Çünkü bizim kardeşliğimiz devlet protokolünün ötesinde, halkların kalbinde büyüyen bir sevgidir. Bizim için bu dostluk, sınır tanımayan bir aidiyet, bir kader birliğidir. Azerbaycan’ın zor zamanlarında Türkiye’nin nasıl yanında olduğunu unutmadık. Türkiye’nin acısına da biz sessiz kalmadık. Laçın Havalimanı'nın açılışından (***) Kahramanmaraş’ta inşa edilen Azerbaycan Mahallesi’ne kadar her detay, bu kardeşliğin nasıl somut bir şekilde yaşandığını gösteriyor. 

Bugün medyada yapılan provokasyonlara, asılsız haberlere ve karalama kampanyalarına rağmen; Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bağ, her geçen gün daha da güçleniyor. Bu kardeşliği yıkmak isteyenler, her seferinde karşılarında daha da kenetlenmiş iki milleti buluyor.

Bu yüzden diyoruz ki: “Tek millet, iki devlet” sadece bir söz değil; bizim tarihimiz, bugünümüz ve geleceğimizdir. Ne oyunlar ne yalanlar ne de iftiralar bu hakikati gölgeleyemez.

.

Nermin Novruzova, dikGAZETE.com

(*)

 

(**) https://www.dikgazete.com/haber/asrin-insasi-nda-250-bininci-konut-yarin-teslim-edilecek-954452.html

https://www.dikgazete.com/haber/azerbaycan-cumhurbaskani-aliyev-turkiye-ye-ziyarette-bulunacak-954399.html

(***) https://www.dikgazete.com/haber/cumhurbaskani-erdogan-ve-aliyev-lacin-uluslararasi-havalimani-nin-acilisini-yapti-950861.html

.

YAZARIN DİĞER YAZILARI