RIA Novosti 'Solovyov' olarak değiştirdi: ‘Karabağlı, Suriyeli savaşçılar’ şimdi de Ukrayna’da!

Nərmin Novruzova

2 yıl önce

Azerbaycan, Bakü

Suriye muhalefetinden bir kaynak, Rus devlet haber ajansı RIA Novosti'ye verdiği demeçte, “Türkiye, 2020'de Ermenistan ile çatışmaya katıldıktan sonra Dağlık Karabağ'da kalan Suriyeli savaşçıları Ukrayna'da savaşmak üzere gönderdi.” dedi.

Rusya Federasyonu'nun yetkili haber ajansında yayınlanan bu haberi okuduğumuz zaman ilk olarak Rus propagandacılarının,44 Gün Savaşları”na ilişkin haberlerini hatırladık.

Aynı şekilde her türlü Solovyov ve Skabeev de Rus TV kanalları aracılığıyla ağızlarından köpükler saçarak Karabağ'da savaştığı iddia edilen Suriyeli paralı askerleri tek bir delil sunmadan anlattılar.

Bugünlerde bazı Rus gazetecilerin, bu tür maskaralıkları anlaşılabilirdi; çünkü özel sempati duydukları Ermeni ordusunun yenilgisini hazmedemiyorlardı.

Ama şimdi onlardan bahsetmiyoruz, birkaç gün önce “fazla çalışma” ile elde edilen her şeyi kaybeden, kendilerini tam olarak yanlış propagandaları nedeniyle yoksulluk içinde, kırık bir çukurda bulanlar hakkında böbürlenmek istemiyoruz. 

Batı'nın yaptırım listesine ilk girenlerin onlar olması tesadüf değil.

Şunları da içeren RIA Novosti raporuna geri dönelim:

Raporda; “Türkiye, 2020'de Ermenistan'a yönelik çatışmalarda yer almak için Suriye'den Dağlık Karabağ'a 2 binden fazla savaşçı gönderdi ve bu savaşçıların çoğu, düşmanlıkların sona ermesinden sonra orada kaldı. Türkiye, Suriye'den ve diğer ülkelerden militanların bir kısmını Karabağ'dan Ukrayna'ya nakletti, böylece çatışmalara Ukrayna ordusunun yanında katılabilecekler.” denildi.

Buradan çıkarabileceğimiz tek sonuç, bu mesajın sadece Karabağ'ın nerede olduğunu bilmeyenler tarafından değil, “Rus Barış Güçleri”nin 5 yıl boyunca orada konuşlandırıldığı bilgisine sahip olmayan kişiler tarafından aceleyle hazırlandığıdır.

RIA Novosti'nin “kaynağının” iddia ettiği gibi, savaştan sonra orada paralı askerler varsa, o zaman Rus Barış Güçlerinin onlarla ilgilendiği ortaya çıkıyor mu? 

2000 paralı askerin Karabağ'da dolaşıp, Rus askerleri tarafından görülmemesi mümkün değil.

Belki de tam tersine, savaş sırasında Ermenilerin çektiği paralı askerler vardı ve Rus askerleri, onlar için lüks koşullar yarattı ve üçlü açıklamaya göre, gerektiği gibi onları bölgeden çıkarmaya başlamadı.

Öte yandan, bu bölgelerdeki her hareketi izleyen bir Rus-Türk ortak izleme merkezi var. 

Ve nasıl oldu da Türkler, Karabağ'da paralı asker bulunduruyor, Suriye'ye naklediyor ve Rus askeri personeli, bunların hiçbirini görmüyor?

Kısacası, sıradan Rus vatandaşlarına; "Bakın, Suriye’den, Karabağ'dan nakledilen paralı askerler, Ukrayna'da savaşıyor" lafı "kanıtlanması" gereken ucuz bir sahte ifade.

Eh, Vorkuta veya Habarovsk'tan yaşlı bir büyükanne, elbette, her gün bu bölgelerde olan her şeyi bir büyüteçle izleyen Rus Barış Güçlerinin Karabağ'da bulunduğunu bilmiyor.

Böyle bir aptallığı doğuran bu “dahi” editörü RIA Novosti'de görmek isterim.

O “dahi”yi, Rusya Federasyonu barış güçlerinin web sitesini acilen açmaya ve geçici sorumluluk bölgesinden günlük raporları baştan sona yeniden okumaya çağırıyoruz.

Editör, ufkunu genişletip özür dilerse, onu ücretli olarak işe alabiliriz; çünkü yakında hepsi işsiz kalacak.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI