St. Petersburg yeni Davos mu oluyor?

İlber Vasfi Sel

3 yıl önce

ST. PETERSBURG

Ölçek ve beklenen etki açısından St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu, şüphesiz ki 2021’de “online” olarak düzenlenen ünlü Davos Forumu’na bir alternatif olacağı konuşuluyor. 

Haliyle online düzenlenen organizasyonlar, toplantıların verimli olmasına izin vermiyor. Bu format, forumun yan hatlarını yani panel tartışmalarını değil, etkinliğin sonuç kısmını oluşturuyor.

Bu bağlamda 2-5 Haziran 2021 tarihleri arasında düzenlenecek olan SPIEF - St. Petersburg Ekonomik Forumu’nu düzenleyenlerin yaklaşımları bu açıdan çok önemli.

SPIEF organizatörleri, iddialı bir şekilde etkinliğin bizzat düzenleneceğini duyurdular. Baktığımızda geçen bir buçuk yılda dünyada bu seviyede ilk uluslararası toplantı olacak.

Pandemi öncesi SPIEF’e katılmak için Rusya’nın liman kenti St. Petersburg’a düzenli olarak 10.000’den fazla misafir geliyordu ve malumunuz 2020 yılında bu forum düzenlenemedi.

Organizatörler, forumdaki konuk sayısını bu sene 5.000 kişi ile sınırlı tutacaklar. 

Konuklardan herhangi bir COVID-19 aşı sertifikasına veya yüksek antikor seviyelerine ilişkin belgeli kanıta sahip olması gerektiği açıklandı.

Bu zorunluluklara rağmen izin verilenden fazla katılım isteği alması, forumda doluluk oranının yüzde 100 olacağını gösteriyor.

Dünyanın her yerinden iş adamları ve politikacılar, video konferans yöntemlerinin canlı iletişimdeki verimliliğin yerini alamayacağını artık daha yüksek sesle dile getiriyor.

Yazılı olmayan bir kural olarak yüz yüze toplantılar daha net ve açık oluyor. Güven ortamının sağlanabiliyor. Ticari olarak önemli anlaşmaların kararları net bir şekilde alınabiliyor ve siyasi konularda en iyi uzlaşmalar bu şekilde sonuca varabiliyor.

Bu bağlamda COVID-19’a karşı en etkili aşılardan biri olan “SputnikV”yi bulan Rusya, yine aşıda olduğu gibi ilk olup; yenilikçi bir yaklaşımda bulunuyor.

İş dünyasına pandemi öncesindeki gibi gerçek, birebir ve olması gerektiği gibi iletişim imkanı sunuyor. Bu da hepimizi normal rutinine döndürmek için en doğrusu!

Davos’u ve diğer kapalı diyalog platformlarını ziyaret edemeyen birçok işadamının SPIEF’e gelmesi ise şaşırtıcı değil.

Bu koşullarda SPIEF’in Davos'u tam olarak sıkıştırmak için her türlü şansı var. 

Nasıl?

Dünyadaki iş seçkinleri arasındaki etkileşim ve ilgili anlaşmaların yapılması; koronavirüs krizi sırasında ekonomik yaşamı canlandıracak sözleşmelerin imzalanması demek, birçok anlamda ilki başarmak olacaktır.

Tarihi anıtları ve zengin kültürel yaşamı ile ünlü St. Petersburg, Avrupa’nın en büyük şehirlerine yakın bir konumda bulunuyor. Ayrıca dünyanın en popüler turistik yerlerinden birisidir.

Bir diğer yandan baktığımızda örneğin Rus devi Gazprom’un merkezinin de bulunduğu büyük bir iş merkezidir.

İşte tüm bunlar SPIEF’i sadece büyük bir siyaset ve ekonomik festival olarak değil aynı zamanda “B2B” ilişkilerin geliştirilmesi açısından da önemli bir konuma getiriyor.

Davos’un “online” formata aktarılmasından sonra, gerçek forumların yeri, büyük ölçüde doldurulamadı ve SPIEF bu durumu değiştirmek için mükemmel fırsatlar sunuyor.

Görünüşe göre pandemi sona erdiğinde, iş dünyasının hatları da değişecek.

Ticari faaliyetler için küresel çekim noktaları büyük ölçüde devletlerin yeni pandemilere karşı direnme kabiliyetine göre belirlenecektir. Aynı zamanda, devam eden COVID-19 salgını bağlamında ne kadar dirençli olduklarını gösteren Rusya ve Çin gibi ülkeler, önemli rekabet avantajlarını elde edecek ve işletmeler tarafından sermaye yatırımı ve iş kurmak açısından önemli görülecektir.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI