Yıllar sonra yerleştiği köyüne leyleklerin de dönmesini bekliyor

Terör nedeniyle terk ettikleri Bingöl'ün Yedisu ilçesindeki köyüne 25 yıl sonra dönen Ahmet Zeki Samur, çocukluğundan hatırladığı leylekleri yeniden köyde görmek için yuva ve yanına leylek maketi yaptı.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Bingöl
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde 1993'te terör örgütü PKK'nın saldırıları nedeniyle ailesiyle terk ettiği köyüne 6 yıl önce dönen Ahmet Zeki Samur, çocukluğunda gördüğü leyleklerin de yeniden köye gelmesi için yuva yaptı.
Kafkasya'dan 1864 yılında göç eden Çerkezlerin bir kısmı Yedisu ilçesine bağlı Karapolat köyüne yerleşti. Yaşamlarını yıllarca burada sürdüren aileler, 1993'te terör örgütü PKK'nın bir kişinin yaşamını yitirdiği saldırısı sonucu köylerini terk etmek zorunda kaldı. Türkiye'nin farklı kentlerine göç eden aileler gittikleri yerlerde yeni bir yaşam kurdu.

Sağlanan huzur ve güven ortamıyla 6 yıldan bu yana yeniden köyüne dönerek tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya başlayan Çerkezlerden biri de 42 yaşındaki Ahmet Zeki Samur oldu.
Çocuk yaşta köyünden ayrılarak yerleştikleri Kocaeli'de otomotiv fabrikası ile inşaat, tekstil ve marangozluk gibi sektörlerde çalışan Samur, 2018'de köyüne dönerek çiftçilik yapmaya başladı.

Çocukluğundan bu yana leylekleri çok seven, Kocaeli'nin Karamürsel ilçesi ile Yalova'nın Hersek bölgesinde leylek yuvalarının bakım ve onarımlarını gönüllü olarak yapan Samur, yıllar sonra döndüğü köyünde leyleklerin olmadığını gördü.
Kendisi gibi leyleklerin de köye dönmesini isteyen Samur, evinin bahçesine ahşap kameriye üzerine yuva yaptı. Samur, ahşaptan yaptığı leylek maketini de yuvaya yerleştirdi.

"İnanıyorum ki leylekler gelecek"

Ahmet Zeki Samur, AA muhabirine, anne ve babasının halen Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde, 7 kardeşinin de farklı şehirlerde ve yurt dışında yaşadığını söyledi.
Tek de olsa köyüne dönmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Samur, tek üzüntüsünün leylekleri görememek olduğunu belirtti.
Samur, bu yıl leyleklerin dönmesi için bir yuva yapmaya karar verdiğini anlatarak, şöyle dedi:
"Çocukken kuzuları otlatırken leylekleri görüyordum ama buraya geldikten sonra hiç leylek görmedim. Bizimle beraber 1993'te demek ki göç etmişler. Leylekler geri gelsin, onlara eskiyi hatırlatayım diye bir yuva ve maket leylek yaptım. Leyleklerin yolunu gözlüyorum. Neden olmasın, ben inanıyorum ki leylekler gelecek."

"Görenler 'Gerçek mi' diye soruyorlar"

Leylekleri çok sevdiğini belirten Samur, yuvanın yakınından geçenlerin maket leyleği gördüklerinde şaşırdığını söyleyerek, "Görenler 'O gerçek mi? diye soruyorlar. Keşke gerçek olsa. Bununla yetiniyorum şu anda." ifadelerini kullandı.

"İnşallah bir leylek yanına konar"

Karapolat köyünde yaşayan eski muhtar 53 yaşındaki Tekin Aslan da yıllardır köyde leylek görmediklerini, komşusu Ahmet Zeki Samur'un yaptığı bu yuvanın kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Aslan, "Leyleklerin gelmesini dört gözle bekledik ama gelmediler. 1993'e kadar her bahar leylekler geliyor, yuva yapıyorlardı. Ama 1993'ten beri küstüler mi ne oldu bilmiyorum. Yuvayı görünce çok sevindik. İnşallah bir leylek yanına konar ve yavruları olur." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

UEFA, Türk hakem Halil Umut Meler'in 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda görev alacağını aç

2024-04-23 12:42 - Spor

Yıllar sonra yerleştiği köyüne leyleklerin de dönmesini bekliyor

2024-04-30 11:47 - Çevre-Hayat

Sahte kozmetik ürünleri ve güneş kreminde ambalaja dikkat edilmesi uyarısı

2024-04-27 11:22 - Sağlık

Tokat'ta Canik Dağları eteklerinde dolaşan bir vaşak fotokapanla kaydedildi

2024-04-27 13:52 - Çevre-Hayat

ITC Başkanı Turan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyaretini "tarihi" olarak niteledi

2024-04-26 15:17 - Dünya

Akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener öncülüğünde kadın hava gösteri ekibi kurulacak

2024-04-25 13:28 - Gündem

Pilotun seralarında topraksız tarımla üretilen çilekler ihraç ediliyor

2024-04-29 12:17 - Ekonomi

Telekomünikasyon şirketleri ‘Ulusal 5G Ürün Stratejileri’ni değerlendirdi

2024-04-25 17:23 - Teknoloji

Elazığ, havyar ve Mersin balığında üretim üssü olmaya aday

2024-04-23 14:27 - Ekonomi

Rusya: NATO'nun savunmaya yönelik bir ittifak olduğu yönündeki açıklamalar yalan

2024-04-26 19:28 - Dünya

İlgili Haberler

Eşine yardım ederek başladığı mobilya imalatında ustalaşarak kendi atölyesini kurdu

13:58 - Çevre-Hayat

İkiz psikiyatristler 15 yıldır hastaları için hizmet veriyor

13:32 - Çevre-Hayat

"Kıdemli-çömez" tartışması evlilikle biten doktorlar acilde hayat kurtarıyor

12:58 - Çevre-Hayat

Siirt'te ilkokul öğrencileri ramazanda dar gelirli mahalle sakinleri için seferber oldu

12:42 - Çevre-Hayat

Doktor anne, meslektaşı iki çocuğuyla aynı hastanede çalışıyor

12:27 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

TFF'den milli futbolcu Yusuf Akçiçek için "geçmiş olsun" mesajı

17:23 - Spor

Hafta sonu yurdun doğusu yağışlı geçecek

17:17 - Gündem

Ankara'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak

17:12 - Gündem

60 saniyede ekonomide bugün (13 Mart 2026)

17:07 - Ekonomi

ABD ekonomisi 2025'in son çeyreğinde yüzde 0,7 büyüdü

16:37 - Ekonomi