Pilotun seralarında topraksız tarımla üretilen çilekler ihraç ediliyor

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde yolcu uçağı pilotunun seralarında topraksız tarım yöntemiyle üretilen çilekler, yurt içi piyasanın yanı sıra yurt dışına da gönderiliyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Muğla
Pilot Kadrican Pehlivan, 3 yıl önce ilçede 4,5 dönüm serada topraksız tarım yöntemiyle çilek yetiştirmeye başladı.
Ürün kalitesi ve talepten memnun kalan Pehlivan, serasını farklı mahallelerde 26 dönüme çıkardı ve 5 farklı türde çilek yetiştirdi.

Seralarında ağırlıklı olarak kadınlara iş imkanı sunan Pehlivan, yetiştirdiği ürünleri iç piyasanın yanında ihracatçı firma aracılığıyla Kazakistan, Rusya, Dubai, Malezya ve Singapur'a gönderiyor.

Pehlivan, AA muhabirine, son dönemde ağırlıklı olarak Malezya ve Singapur'a ürün yolladığını, iç pazara da zincir marketler, pazarcılar olmak üzere hemen her gün ürün verdiklerini söyledi.

Seralarında 5 farklı sertifikalı çilek üretildiğini anlatan Pehlivan, "Hepsi değişik tatlarda ve alıcıları farklı. Şu anda günümüzde en iyi yöntem topraksız tarımla üretim. Ürünlerin kalitesi de çok iyi. Dünya çapında marketlerle yarışmak için bu şart. 10 dönümden 10 dönümlük ürün alırsınız ama bu alanda yapılan topraksız tarım sistemiyle ürün miktarı daha fazla oluyor. Piyasayı çok güzel besleyebiliyorsunuz." dedi.

10'u sürekli, 30'u sezonluk 40 kişiye istihdam sağlayan Pehlivan, seralarda çalışanların ağırlıklı olarak bölgede yaşayan kadınlardan oluştuğunu dile getirdi.

Bu sene iç piyasada çileğe çok talep olduğunu belirten Pehlivan, "Yurt dışına yıllık 30-50 ton arasında ürün gönderiyoruz. İç piyasada talep çok olunca iç piyasayı beslemek daha kolayımıza geliyor. Şu anda çilek satışımızda yurt içi, yurt dışından daha güzel." ifadelerini kullandı.

İşletme Müdürü Burçin Sölömbaz ise seralarda kadın işçilerle toplanan çilekleri iç pazar ve yurt dışına göndermenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Sölömbaz, çilek pazarlamada önceliğinin Fethiye ve bölgedeki satıcılar olduğunu, çilek almaya gelen hiç kimseye "Hayır" dememeye çalıştıklarını anlattı.

"Modern işletmelerin çoğalması ilçemizin değerini artırıyor"

Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş de ilçedeki yaklaşık 550 bin dekarlık alanın yüzde 51'inde sulu, yüzde 49'unda kuru olarak tarımsal faaliyetlerin yürütüldüğünü belirtti.

Tarımsal alan ve ürün çeşitliliği açısından Muğla'da Seydikemer'in ön plana çıktığını kaydeden Gümüş, "Özellikle son zamanlarda içinde bulunduğumuz çilek serası gibi seralar yapılıyor. Şu anda ilçemizde yaklaşık 200 dekar çilek serası mevcut. Değişik yatırımlar ilçemize can katıyor, başka yatırıcıların da gelmesini sağlıyor. Yeni yatırımcılarımıza da oda olarak her anlamda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu tür işletmeciler ilçemize geldiğinde çalışmak isteyenlere de bir kazanç kapısı oluyor. Bu gibi modern işletmelerin çoğalması ilçemizin değerini katbekat arttırıyor." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran'dan umre seferleri 9 yıl sonra yeniden başladı

2024-04-22 16:12 - İslam-Hayat - Ramazan 1447

ITC Başkanı Turan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyaretini "tarihi" olarak niteledi

2024-04-26 15:17 - Dünya

Tokat'ta Canik Dağları eteklerinde dolaşan bir vaşak fotokapanla kaydedildi

2024-04-27 13:52 - Çevre-Hayat

Pilotun seralarında topraksız tarımla üretilen çilekler ihraç ediliyor

2024-04-29 12:17 - Ekonomi

UEFA, Türk hakem Halil Umut Meler'in 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda görev alacağını aç

2024-04-23 12:42 - Spor

Elazığ, havyar ve Mersin balığında üretim üssü olmaya aday

2024-04-23 14:27 - Ekonomi

Akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener öncülüğünde kadın hava gösteri ekibi kurulacak

2024-04-25 13:28 - Gündem

Çernobil nükleer felaketi, 38. yılında Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gölgesinde hatırlanıyor

2024-04-26 12:08 - Dünya

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, AA bahçesinde çocuklarla buluştu

2024-04-23 15:47 - Gündem

Yargıtay Başkanlığı seçiminde 21. turda da sonuç çıkmadı

2024-04-24 12:24 - Gündem

İlgili Haberler

Brent petrolün varil fiyatı 90 doları aştı

17:42 - Ekonomi

Üreticilerin 2025'ten kalan yaklaşık 17 milyar liralık pancar bedeli hesaplarına aktarıldı

16:13 - Ekonomi

IEA Başkanı Birol: Petrolde arz yeterli, bu aşamada toplu bir eylem planı yok

16:03 - Ekonomi

AJet'ten çocuklara yüzde 30'a varan indirim

15:58 - Ekonomi

Hürmüz Boğazı riski Avrupa'yı yeni bir enerji krizinin eşiğine taşıyor

15:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İzmir'deki yapı stoku çok iyi gözükmüyor

17:57 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan ile telefonda görüştü

17:52 - Gündem

Brent petrolün varil fiyatı 90 doları aştı

17:42 - Ekonomi

PFDK'den 474 kişiye 45 gün ila 12 ay men cezası

17:38 - Spor

İsrail ordusundan El Halil’deki Harem-i İbrahim Camisi'nde cuma namazına kısıtlama

17:27 - Dünya