?>

Yeni görev süresine başlayan Sisi, önceliğinin Mısır'ın ulusal güvenliği olacağını söyledi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, yeni görev süresine başlamak üzere yemin ederek, ülkeyi ileri götürme ve dış ilişkilerde Mısır'ın ulusal güvenliğinin korunmasını önceleme sözü verdi.

Dünya - 1 yıl önce

Kahire

Mısır devlet televizyonunun haberine göre Sisi, Temsilciler Meclisi'nde ülkeyi 6 yıl daha yöneteceği yeni görev süresi için yemin etti.

Sisi, yeniden cumhurbaşkanlığı görevine seçildiği için "söz sahibi ve karar verici olan yüce Mısır halkına" teşekkür etti.

Mısır Cumhurbaşkanı, "Sizlere, ülkeyi ve Mısır milletinin modern, demokratik ve gelişmiş bir devleti inşa etme yönündeki arzularını gerçekleştirme sürecini tamamlama vaadimi yeniliyorum." dedi.

Yeni cumhurbaşkanlığı dönemine ilişkin Sisi, "Dış ilişkiler düzeyinde, çalkantılı bölgesel ve uluslararası ortamda Mısır'ın ulusal güvenliğinin korunması önceliğini" vurguladı.

Sisi, "Mısır'ın istikrar, güvenlik, barış ve kalkınmanın tesis edilmesinde rol oynadığı şekillenen yeni dünyada tüm taraflarla dengeli ilişkilerin güçlendirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Ulusal diyalogu tamamlama ve derinleştirme sözü veren Sisi, çeşitli siyasi, ekonomik, sosyal ve çeşitli alanlarda mutabakata varılan önerilerin uygulanacağını belirtti.

Sisi, Mısır'ın ekonomik ilerlemesi ve kaynaklarını artıracak stratejiler benimseyeceğini, krizler karşısında ülke ekonomisinin sağlamlığını ve esnekliğini artıracak yollar izleyeceğini ifade etti.

Kamu harcamalarını azaltma sinyali veren Sisi, "kamu harcamalarını rasyonelleştirerek ve kamu gelirlerini artırarak mali disiplini ve sağlam yönetimi sağlamayı hedefleyen kapsamlı kurumsal bir reformun" uygulanacağını aktardı.

Sisi, yüzde 89 oyla yeniden cumhurbaşkanı seçilmişti

Mısır Ulusal Seçim Kurulu, 18 Aralık 2023'te, 4 adayın yarıştığı, 44,7 milyon kişinin oy kullandığı, yüzde 66,8 katılımın kayda geçtiği seçimlerde Sisi'nin oyların yüzde 89,6'sını aldığını duyurmuştu.

Sisi, 21 Nisan 2023'te ülkede siyasi diyalog başlatma niyetinde olduğunu söylemiş, ardından 24 Nisan'da Af Komitesi aktif hale getirilmişti.

Sisi'nin ilan ettiği ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) dışındaki tüm kesimleri kapsayan ulusal diyalog sürecinin ilk toplantısı 5 Temmuz 2023'te Kahire'de yapılmıştı.

Mısır'da 23 Nisan 2019'da düzenlenen referandumla Anayasada değişiklik yapılarak Sisi'nin 2030'a kadar görevde kalmasının yolu açılmış ve Senato'nun kurulması kararlaştırılmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sandıklar açıldı, oy sayımı başladı

2024-03-31 17:23 - Siyaset

Erzurumspor FK, gözünü play-off'a çevirdi

2024-03-30 12:13 - Spor

Yerel yönetim adayları oylarını kullanıyor

2024-03-31 11:58 - Gündem

Bulgaristan ve Romanya, Şengen bölgesine katıldı

2024-03-31 10:53 - Dünya

Siyasiler oylarını kullandı

2024-03-31 16:48 - Siyaset

Türkiye deplasmanda Avusturya'ya yenildi

2024-03-27 01:12 - Spor

Yeni görev süresine başlayan Sisi, önceliğinin Mısır'ın ulusal güvenliği olacağını söyledi

2024-04-02 17:23 - Dünya

Kakao fiyatları arz endişeleriyle 3 ayda iki katına çıktı

2024-03-26 20:45 - Ekonomi

Çaykur Rizespor, yarın deplasmanda İstanbulspor ile karşılaşacak

2024-04-01 10:23 - Spor

Premier Lig'deki kıyasıya şampiyonluk yarışında zirvenin yeni sahibi Liverpool oldu

2024-04-01 11:58 - Spor

İlgili Haberler

Srebrenitsa'da 30. yıl anma törenlerinde 7 soykırım kurbanı defnedilecek

12:03 - Dünya

Afrika’nın en yaygın dillerinden biri olan Svahili'yi yaklaşık 200 milyon kişi konuşuyor

11:48 - Dünya

Radar verilerine göre İran'ın füzeleri, İsrail'deki 5 askeri tesisi doğrudan vurdu

10:17 - Dünya

Musk, ABD'lilerin yeni siyasi parti isteyip istemediklerine yönelik anketin sonuçlarını açıkladı

01:07 - Dünya

İsrail'de binlerce gösterici, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması talebiyle gösteri yaptı

00:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Son 10 günde çıkan 761 yangının tamamı kontrol altına alındı

13:42 - Gündem

Çamlıca Kulesi'ne benzer verici kuleler 30 büyükşehirde kurulacak

13:17 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2024 Yılı Sosyal Taraflarla İşbirliği Raporu'nu yayımladı

13:03 - Gündem

Bursa'daki ıhlamur ormanlarının verimi yüz güldürdü

12:53 - Ekonomi

Rekabet Kurumu Başkanı Küle'den, Spotify için başlattıkları inceleme hakkında açıklama

12:43 - Gündem