Afrika’nın en yaygın dillerinden biri olan Svahili'yi yaklaşık 200 milyon kişi konuşuyor

Tanzanya, Kenya ve Ruanda'nın dışında birçok Doğu ve Güney Afrika ülkesinde de kullanılan Svahili, Afrika’nın en yaygın kullanılan dillerinden biri olarak biliniyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 8 ay önce

İstanbul
Yaklaşık 200 milyon kişinin konuştuğu; Kenya, Tanzanya ve Kongo'nun da aralarında bulunduğu birçok ülkenin resmi dili olan Svahili, Afrika Birliği’nin çalışma dilleri arasında bulunuyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (SBÜ-TÖMER) Müdür Yardımcısı Süleyman Nasır, Svahili'nin önemini anlattı.
Svahili'nin kökeninin Arapçaya dayandığını belirten Nasır, “Kiswahili şeklinde yazılıyor. ‘Ki’ dil demek; ‘Swahili’ de sahil, kıyı demek. Yani sahilde yaşayanların dili.” ifadelerini kullandı.
Nasır, Svahili'nin Afrika'da en çok konuşulan dillerden biri olduğunu belirterek “8. yüzyıldan itibaren özellikle Arap ve Hint Fars tüccarlarıyla iletişim kurmak amacıyla kullanılan bir dil aslında. Sonra sömürgecilik dönemi ve misyonerlik dönemlerinde Svahili farklı boyutlar kazanmış.” dedi.

“İnsan dilini kaybederse kimliğini de kaybeder”

Dil ile kimlik arasındaki bağın önemini vurgulayan Nasır, “Sömürge sonrası dönemde özellikle bağımsızlık mücadelesi yapan Afrika ülkelerinin liderleri kendi dilleriyle halklara hitap etmeye çalıştı. Çünkü dil, bir kimliktir yani insan dilini kaybederse kimliğini de kaybeder. Aynı şekilde Svahiliyi de sömürge sonrası kimliğini, gerek bölge kimliğini gerek ülke devlet kimliğini oluşturmak için etkili bir şekilde kullandılar.” diye konuştu.
Svahili'nin birçok ülkede resmi dil olduğunu aktaran Nasır, şunları kaydetti:
“Birçok Afrika ülkesi artık İngilizceden, Fransızcadan, Portekizceden kurtulmak istiyor. Neden? Çünkü bu insanlar ‘Benim bir benliğim var, bir kimliğim var ve bu kimliğimi yabancı bir dille inşa etmem mümkün değil. İngilizce önceden yoktu. Fransızca yoktu, Portekizce yoktu yani bu diller yokken benim zaten dilim vardı. Kimliğim vardı ve ben artık kimliğime dönmek istiyorum, kendi irademle yeniden kimliğimi canlandırmak istiyorum.’ demek istiyorlar.”
Nasır, Svahili'nin 8. yüzyıldan itibaren 19. yüzyılına kadar Arap alfabesiyle yazıldığını; hem dilin hem de bu dili kullananların edebiyatının Arapçadan oldukça etkilendiğini söyledi.
Afrika genelinde 2 bin ila 2 bin 500 kadar farklı dil kullanıldığını belirten Nasır, “Afrika'nın gittiğiniz her köyünde yeni bir dil macerasına başlamış olursunuz. İnsanların Afrika ile ilgili ilk düşündükleri şey Afrika'da kuraklık, kıtlık, açlık, savaş olduğu ama Afrika'nın aslında asıl zenginliği insan kaynağıdır.” ifadelerini kullandı.

Afrika'da yüzlerce yerel dil konuşuluyor...

Afrika'da çoğunlukla sömürge döneminden kalma Fransızca ve İngilizce konuşulmasına rağmen yaklaşık 1,3 milyar nüfusa sahip kıtada 2 bine yakın yerel dil kullanılıyor.
En fazla kullanılan yerel diller Aramice, Svahili ve Zulu dilleri.
Svahili; Tanzanya, Kenya ve Ruanda'nın dışında birçok Doğu ve Güney Afrika ülkesinde kullanılıyor.
Arapçadan etkilenen ve Afrika Birliği (AfB) tarafından "çalışma dili" olarak kabul edilen Svahili, kıta dışında ABD ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde de konuşuluyor.
Güney Afrika Kalkınma Topluluğu, 30 Ağustos 2019'da Svahili'yi İngilizce, Portekizce ve Fransızcadan sonra 4'üncü resmi dil olarak kabul etmişti.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü de 7 Temmuz'u "Dünya Svahili Dili Günü" ilan etmişti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır, alçakça bir provokasyondur

2025-07-01 16:17 - Siyaset

İngiliz punk rap grubu Bob Vylan'ın, Manchester'daki festivale katılımı iptal edildi

2025-07-02 19:08 - Magazin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz büyük ve güçlü Türkiye Yüzyılı'nın tüm ihtişamıyla inşasıdır

2025-07-02 15:48 - Siyaset

Tammy Abraham, Beşiktaş için İstanbul'a geldi

2025-07-01 19:48 - Spor

AK Parti Sözcüsü Çelik: (Leman dergisindeki karikatür) Bize göre bu, doğrudan İslam düşmanlığı

2025-07-01 13:37 - Siyaset

Afrika’nın en yaygın dillerinden biri olan Svahili'yi yaklaşık 200 milyon kişi konuşuyor

2025-07-06 11:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Fenerbahçe Beko, Finlandiyalı basketbolcu Mikael Jantunen'i kadrosuna kattı

2025-07-03 19:34 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye edilen aslanların yeni doğan 3 yavrusu tanıtıldı

2025-06-29 17:57 - Çevre-Hayat

Balıkesir'de zincirleme trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı

2025-07-03 10:32 - Asayiş

Çeşme'de ziraat alanında başlayıp ormana sıçrayan yangına müdahale ediliyor

2025-07-02 22:33 - Gündem

İlgili Haberler

Hürmüz Boğazı'nın kapanması Asya’yı doğrudan, küresel ekonomiyi zincirleme etkileyebilir

12:24 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ABD'nin İran'a saldırılarında kullandığı B-2 hayalet bombardıman uçakları yeniden gündemde

12:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Yapay zekanın savaş ortamında kullanımı hukuki soru işaretlerini büyütüyor

12:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Hamaney ve İran yönetimine yönelik aylar süren istihbarat takibinin ayrıntıları ortaya çıktı

10:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İran basını: ABD-İsrail saldırısında Tahran'daki Gandi Hastanesi hedef alındı

00:01 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Venezuela Geçici Devlet Başkanı Rodriguez, kendisini öven Trump'a teşekkür etti

04:17 - Dünya

ABD polisi, İran'a saldırıları protesto eden eski askeri gözaltına almaya çalışırken kolunu kır

03:33 - Dünya

Irak'ın Süleymaniye kentinde patlama sesleri duyulduğu bildirildi

02:48 - Dünya

Bazı davaların belirli mahkemelerde görülmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

02:42 - Gündem

ABD'de bazı teknoloji şirketleri, veri merkezleri için kendi enerjilerini sağlamayı taahhüt ett

02:33 - Dünya