?>

Yapay zekayla oluşturulan yüz görselleri kişisel verileri tehlikeye düşürebilir

Sosyal medya kullanıcılarının yüzlerinin yer aldığı fotoğrafları yapay zeka uygulamalarıyla çeşitli görsellere dönüştürmesinin, kişisel verilerin kötü amaçlarla kullanılmasına yol açabileceği bildirildi.

Teknoloji - 8 ay önce

Eskişehir

Son günlerde sosyal medya kullanıcıları, yüzlerinin gözüktüğü fotoğrafları yapay zekaya dayalı uygulamalar aracılığıyla, Japon yönetmen Hayao Miyazaki'nin sanat tarzından esinlenilerek oluşturulan görsellere dönüştürüyor. "Ghibli akımı" adı verilen görseller, dünya genelinde ilgi görüyor.

Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Prof. Dr. Adile Aşkım Kurt, AA muhabirine, bu akımın veri güvenliği riskini beraberinde getirebildiğini söyledi.

Yapay zeka temelli uygulamalar ile internet sayfalarının kişisel verileri depolayabildiğini vurgulayan Kurt, görsellere yazılan notların da olası sosyal mühendislik saldırılarına zemin hazırlayabileceğine dikkati çekti.

Bu notların özellikle "kimlik avı" (phishing) saldırılarında kişisel verilerin toplanması açısından önemli birer kaynak olduğunun altını çizen Kurt, "Bir diğer önemli nokta ise birçok yapay zeka aracının yüklediğiniz fotoğrafları sunucularında saklamasıdır ki bu durum, Avrupa Birliği ülkelerinde 'Genel Veri Koruma Yönetmeliği ihlali' kabul edilebilirken Türkiye'de ise Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında açık rıza gerektirebilir." dedi.

Kurt, gerçek Ghibli sanatçılarının yıllarca süren çabasıyla ortaya koyduğu bu tarzın, birkaç kelimelik komutlarla taklit edilmesinin, "emeğe saygı" konusundaki tartışmaları alevlendirdiğini belirtti.

Yapay zeka araçları yüklenen fotoğrafları ve yorumları sunucularında saklıyor

SODİGEM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Serap Uğur ise paylaşılan görsellerde kullanılan fotoğraflar ile metinlerin beraberinde getirdiği risklerin altını çizdi.

Farklı açılardan yüz görüntüleri, ses kayıtları ile yaşam alanı verileri ele geçirildiği takdirde dijital kimliğin de taklit edilebileceğini aktaran Uğur, şunları bildirdi:

"Yapay zeka uygulamalarına ya da internet sitelerine yüzlerinin bulunduğu fotoğraflarını yükleyen kişiler biyometrik bilgilerini de paylaşmış oluyor. Yazım tarzınız, kullandığınız noktalama işaretleri, emojiler gibi verileriniz toplanarak profiliniz oluşturulabiliyor. Sisteme alınan bu veriler, üçüncü taraf platformlarca saklanabilir, taklit edilebilir, analiz edilebilir ve farklı amaçlarla kullanılabilir."

Uğur, bu tür akımlara katılmak için kullanılan platformların, kullanıcı davranışlarını izleyerek hedefli reklamcılık veya veri madenciliği amacıyla profil oluşturabildiğini ifade etti.

"'3 boyutlu aksiyon figürü tasarımı yaptırma akımı' da başladı"

"Hatta bazı platformlar, yüklediğiniz fotoğrafları 'eğitim verisi' olarak kullanma hakkını sözleşmelerine gizlice ekleyebiliyorlar." ifadelerini kullanan Uğur, "Akımlar çok hızlı değişebiliyor. 'Daha Ghibli devam ediyor' derken yenisi geldi, son günlerde '3 boyutlu aksiyon figürü tasarımı yaptırma akımı' başlamış durumda. Her akımın tasarım ve üretim güzelliği kadar verilerimiz için risk getirdiğini de unutmamak gerek." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya ile ticaret hacmini 10 milyar dolara yükseltmek için atılacak adımları değerlendirdik

2025-04-10 19:42 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye yeni dönemin kurucu aktörlerinden biri haline gelmiştir

2025-04-09 12:52 - Siyaset

CANLI- Cumhurbaşkanı Erdoğan Ne yaparsanız yapın adaletin tecellisine engel olamazsınız

2025-04-08 14:21 - Siyaset

Türk sporunun futbol ve basketboldaki tek milli oyuncusu: Can Bartu

2025-04-11 11:37 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır

2025-04-11 19:33 - Siyaset

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır

2025-04-11 16:07 - Siyaset

İstanbul polisleri 170 araçlık kortejle kenti dolaştı

2025-04-06 16:37 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 85 milyonun kardeşliğini daha ileri taşıma gayretinde olacağız

2025-04-08 14:57 - Siyaset

CANLI- Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

2025-04-09 12:32 - Gündem

Esenyurt'ta market çalışanı genç kızın, palet çalan hırsızları ikna etmesi kamerada

2025-04-10 16:27 - Gündem

İlgili Haberler

2024 yılına ilişkin Teknogirişim Araştırması'nın sonuçları açıklandı

13:13 - Teknoloji

Reklam yönetmeliğinde "yapay zeka" ve "influencer" düzenlemesi

12:28 - Teknoloji

Turkcell, Google Cloud işbirliğiyle milli gelire yıllık 5 milyar dolar katkı hedefliyor

12:12 - Teknoloji

Uluslararası Uzay Kongresi 2026'da 10 binin üzerinde uzay profesyonelini Türkiye'de buluşt

11:48 - Teknoloji

"2025 Türk-Macar Bilim ve İnovasyon Yılı" dolayısıyla çok sayıda proje hayata geçirildi

22:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Beştepe Millet Camisi'nde Regaip Gecesi Özel Programı düzenlenecek

20:12 - Gündem

Trump yönetimi, Epstein belgelerinin tamamının açıklanmasının bir haftayı bulabileceğini bildirdi

20:07 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Nijerli mevkidaşı Sangare ile Ankara'da bir araya geldi

19:12 - Gündem

Uzmanlar, Zelenskiy'nin barış planının güvenlik ve müzakere açmazları barındırdığını belirtti

19:07 - Dünya

Jandarma komandolar, İzmir'de gerçekleştirilen "Savaşçı Yarışması"nda mücadele ediyor

18:58 - Gündem