?>

Van Gölü flamingoları ağırlıyor

Göç yolları üzerinde olması dolayısıyla her dönem farklı kuş türlerinin görüldüğü Van Gölü havzasındaki flamingolar, görsel şölen sunuyor.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

VAN

Türkiye'nin sulak alanlarının 3'te 1'ini oluşturan havzanın kuzeyinde Erciş ilçesindeki Çelebibağı ve Kasımbağı sahillerinde görülen flamingolar, ziyaretçi ve fotoğrafçıların ilgisini çekiyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, flamingoların tek eşli olduğunu, birkaç yılda bir yumurta bıraktığını söyledi.

Bu kuşların insanların ve hayvanların zarar veremeyeceği uzak kesimlerde kuluçkaya yattığını anlatan Adızel, "Kuluçka alanları genelde çamur deryalarından oluşur. Yuvalarını yerde çamuru tas haline getirerek yaparlar. Bir yumurta bırakırlar. Yumurtalar 30-32 günde çatlar. Yavrular yaklaşık 100 gün sonra uçarlar." dedi.

Adızel, flamingoların her yıl şubat ayının ortasında Afrika'nın kuzeyinden Van Gölü'ne geldiklerini ifade etti.

Bir hafta kadar dinlendikten sonra olgunluğa ulaşmış olanların Urmiye ve Hazar gölleri çevresindeki çamur deryalarına üremek için gittiklerini belirten Adızel, az sayıdaki genç bireyin ise Van ve Erçek göllerinde kaldığını kaydetti.

Temmuz sonuna doğru üremesini tamamlayan flamingoların küçük gruplar halinde dönüş yolculuğuna başladıklarını anlatan Adızel, "Dönüş yolunda ilk uğradıkları yer Akgöl'dür. Dinlendikçe buradan Erçek ve yoğunlukla Erciş sahil kesimlere inerler. Flamingoların Van Gölü havzasındaki toplam sayıları 10 bin kadar. Genelde kasım sonuna kadar havzada kalıyorlar." diye konuştu.

Muhabir: Necmettin Karaca

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nazilli'de lastik satış mağazasında korkutan yangın

2018-10-16 01:32 - Asayiş

İki teröristin etkisiz hale getirilme görüntüleri ortaya çıktı

2018-10-18 17:32 - Asayiş

Doktorların elinden sülük tedavisi

2018-10-16 16:02 - Sağlık

Türk karateciler sıkletlerinde dünyanın en iyisi

2018-10-16 20:32 - Spor

Sezaryen doğumlar dünya genelinde artıyor

2018-10-18 17:32 - Sağlık

Lavrov'dan 'Kaşıkçı olayı' değerlendirmesi

2018-10-17 00:17 - Dünya

Kapadokya'da yeni 'altın yıl' heyecanı

2018-10-15 15:12 - Çevre-Hayat

Beşiktaş Galatasaray’ı farklı geçti

2018-10-14 00:02 - Spor

İki geyikle kuruldu çok sayıda kızıl geyiği doğaya kazandırdı

2018-10-14 14:47 - Çevre-Hayat

FAO 'Açlığa son' diyecek

2018-10-14 14:52 - Dünya

İlgili Haberler

İstanbul'da bazı AVM esnafı ile STK gönüllüleri Gazze için Hayır Çarşısı kurdu

17:27 - Çevre-Hayat

Sarıkamış'ta araç camları ve bitkiler kırağı tuttu

15:54 - Çevre-Hayat

Ganos Dağı eteklerindeki ormanlar sonbahar renklerine bürünmeye başladı

15:08 - Çevre-Hayat

Kara yolu kenarını mesken edinen ayı yavrularını bölge sakinleri besliyor

13:53 - Çevre-Hayat

Ağrı'da çocukların hayali Gazze'deki arkadaşlarının okula gitmesi

13:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Çin, ABD'nin tarife tehdidine karşı nadir toprak elementleri kontrolünü savundu

07:58 - Ekonomi

Meksika'da şiddetli yağışlar sebebiyle 42 kişi öldü, 27 kişi kayboldu

07:48 - Dünya

Muğla'da 4,1 büyüklüğünde deprem

07:43 - Gündem

Şehid-i Ekber Başbuğ Enver Paşa’ya iftira atanlar analarına kendi geçmişlerini sorsunlar -E. Yarbay Halil Mert yazdı-

03:46 - En Son Yazılar

Denizli'de tavanı çöken evdeki 6 kişi yaralandı

02:03 - Asayiş