Çorum'da eskiyen kıyafetler ebru desenleriyle yenileniyor

Çorum'da açılan ebru kursunda kadınlar, deforme olmuş kıyafetleri ebru tekniğiyle boyayıp yenileyerek tekrar kullanılabilir hale getiriyor.

Çevre-Hayat - 9 ay önce

Çorum
Çorum Belediyesi bünyesinde Velipaşa Konağı'nda faaliyet gösteren Geleneksel El Sanatları Merkezi'nde açılan kursta kadınlar, rengi solmuş, modası geçmiş kıyafetler ile ev tekstili ürünlerini ebru tekniğiyle boyuyor.
Yeni bir form kazanan tekstil ürünlerinin "sürdürülebilir üretim" mantığıyla satılmasıyla hem kursiyerlere gelir sağlanıyor hem de atıl tekstil ürünleri ekonomiye kazandırılıyor.
????
Geleneksel El Sanatları Merkezi Sorumlusu Hilal Irmak, kursun en önemli hedefinin geri dönüşüme katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Kursta kadınların geleneksel el sanatı öğrenmesinin yanı sıra geri dönüşüm bilinci kazandığını belirten Irmak, "2017 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi'nden ilham alarak, biz de geri dönüşüme nasıl katkı sağlayabileceğimizi düşündük ve kumaşa ebru tekniğini uygulamaya karar verdik. Kursumuzda kadınlar üretim sürecine katılmış oluyor." dedi.

Kağıttan kumaşa uzanan bir yolculuk

Ebru eğitmeni Çiğdem Karaç da eğitim sürecinde klasik ebru tekniklerini temel aldıklarını belirterek, "Ebru sanatına öncelikle kağıt üzerinde uygulamalarda bulunarak başladık. Daha sonra fular, runner, şal, eşarp gibi ürünler ortaya çıkardık. Hocamızın tasarımlarıyla ebruyu giyim üzerinde ölümsüzleştirdik." diye konuştu.

Ebru sanatıyla yapılan boyanın uzun ömürlü olduğunu anlatan Karaç, "Kumaş özel bir teknikle suda bekletiliyor. Ardından yapılan yıkama işlemiyle boya sabitleniyor. 6 yıl önce yapılan çalışmalar hala öğrenciler tarafından kullanılıyor." dedi.
Karaç, ziyaretçilerin kursa gelip çalışmaları inceleyebildiğini, alışveriş yapabildiğini söyledi.

"Atmaya kıyamadığımız eşyaları yeniden değerlendiriyoruz"

Kursiyer Aynur Aras ise kursa kendini geliştirmek ve sosyalleşmek amacıyla katıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Kurs sürecinde hem teknik beceri kazanıyor hem de günlük hayatta kullanılabilir ürünler ortaya çıkarıyoruz. Fular, şal, yastık kılıfı gibi ürünleri daha önce de yapmıştık. Bugün ise atmaya kıyamadığımız, bir kenarda beklettiğimiz eşyaları yeniden değerlendiriyoruz. Seramik, ayakkabı, kot pantolon ve tişört gibi aklımıza gelen her yüzeye ebru uyguluyoruz ve yeniden kullanılabilir hale getiriyoruz. Kullanmadığım fularımı da burada yeniden baskıyla değerlendirdim."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çorum'da eskiyen kıyafetler ebru desenleriyle yenileniyor

2025-11-26 13:12 - Çevre-Hayat

Öğretmen çift, yaptıkları uygulamayla öğrencilere çevre bilinci aşılıyor

2025-11-23 12:22 - Teknoloji

Merhamet Damlası Vakfı Türkiye ofisinin tanıtımı İstanbul'da yapıldı

2025-11-22 16:18 - Ekonomi

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ercan, depremden etkilenen öğretmenlerle buluştu

2025-11-24 11:47 - Siyaset

Pelin öğretmen 11 yıldır "çocuklarım" dediği kedileri besliyor

2025-11-22 12:47 - Çevre-Hayat

İran, UAEA ile imzalanan Kahire Anlaşması'nı feshettiğini resmen bildirdi

2025-11-20 16:38 - Dünya

Başkanı olduğu belediyenin yaptırdığı lisede misafir öğretmenlik yapıyor

2025-11-24 15:08 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen oturumda konuştu

2025-11-22 18:53 - Dünya

BM, Ukrayna'da sivil kayıplardaki artıştan endişe duyduğunu açıkladı

2025-11-21 01:18 - Dünya

Tuz Gölü'nde oluşan kütleler fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor

2025-11-19 14:18 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Ticaret Bakanlığı "Hizmet İhracatı Strateji Belgesi"ni yenileme çalışmalarına başladı

18:38 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Bakan Çiftçi, 81 il valisiyle toplantı yaptı

18:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını her platformda en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

18:27 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı resmi törenle karşıladı

18:23 - Gündem

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını her platformda en güçlü şekilde savunmaya devam ede

18:17 - Gündem