?>

Uluslararası STK'lardan BM'ye Arakan çağrısı

Uluslararası sivil toplum örgütleri, Myanmar ordusunun Arakan'da insanlığa karşı suç işlediğini belirterek, Birleşmiş Milletlerden acil harekete geçmesini istedi.

Dünya - 8 yıl önce

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Uluslararası sivil toplum örgütleri, Myanmar ordusunun Arakan'da insanlığa karşı suç işlediğini belirterek, Birleşmiş Milletlerden (BM) acil harekete geçmesini istedi.

BM Güvenlik Konseyinde gerçekleşecek Arakan toplantısından önce, aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü gibi sivil toplum örgütlerinin yer aldığı 86 kuruluş bildiri yayımlayarak BM'ye çağrı yaptı.

Myanmar'ın Arakan eyaletindeki Rohingyaların insan haklarının ihlal edildiği ve insani felakete maruz kaldıkları vurgulanan bildiride, "Yeni deliller geldikçe Myanmar güvenlik güçlerinin işlediği katliamların insanlığa karşı suç olduğu açıkça görülüyor. BM ve üye ülkeler acil eyleme geçmeli." ifadeleri kullanıldı.

BM Güvenlik Konseyinden Myanmar Ordusuna silah ambargosu, söz konusu suçların failleri ve sorumlularına yönelik de yaptırım uygulanması istenen bildiride, "Tüm BM üyeleri, Myanmar hükümeti üzerinde baskı kurmak için ikili, çok taraflı ya da bölgesel eylemleri de değerlendirmeli. Öncelikle tüm ülkelerden Myanmar ile tüm askeri yardım ve iş birliğini durdurmalarını istiyoruz." değerlendirmesi yer aldı.

"Kınamalar katliamları durdurmuyor"

Bildiride, "Myanmar'da katliam sürerken" BM görevlileri ve diplomatların sadece toplanıp konuşma yapmakla yetinmeleri durumunda, bu ülkedeki tüm etnik temizlik ve insanlığa karşı suçları durdurmak için gerekli adımları atmamanın sorumluluğunu da üstlenecekleri vurgulandı.

"Kitlesel yıkımlar, göç ettirmeler ve katliamlar karşısında eylemsizlik bir seçenek olmamalı." uyarısı yapılan bildiride, BM ve dünya liderlerinin güçlü kınama beyanlarının bu katliamları şu ana kadar durduramadığı kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyi, Arakan'daki durumu görüşmek üzere bugün toplanacak. 

BM, 25 Ağustos'tan bu yana Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslüman sayısının 500 bini geçtiğini duyurmuştu.

Muhabir: Mustafa Keleş  

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Komşusunu silahla vurdu ardından intihar etti

2017-09-25 02:02 - Asayiş

'Laf anlamıyorsa anlayacağı dilden de konuşmasını biliriz'

2017-09-23 16:22 - Gündem

"Mustafa V. Koç Spor Ödülü" sahiplerini buldu

2017-09-26 17:09 - Spor

Meksika'daki depremde ölenlerin sayısı 295'e yükseldi

2017-09-23 20:27 - Dünya

FETÖ/PDY çatı davasında ara karar

2017-09-29 00:17 - Gündem

'Asuriler IKBY'nin baskısı altında'

2017-09-26 12:27 - Dünya

UEFA'dan Türk hakemlere görev

2017-09-22 20:05 - Spor

Tatile çıkabilme imkanı son 10 yılda arttı

2017-09-22 14:37 - Gündem

TEB sendikasyon kredisini yeniledi

2017-09-22 17:21 - Ekonomi

'Yaptırımların yol haritasını çıkaracağız'

2017-09-22 04:02 - Siyaset

İlgili Haberler

Yunan basınına göre Erdoğan-Trump görüşmesi Türkiye için kazanıma işaret ediyor

11:07 - Dünya

İsrail ordusu, son 24 saatte Gazze'ye 140'tan fazla hava saldırısı düzenledi

10:53 - Dünya

İsrail'in Yemen'e düzenlediği hava saldırılarında ölenlerin sayısı 9'a çıktı

08:37 - Dünya

Çin, Meksika'nın ticaret ve yatırım engellerine ilişkin soruşturma başlattı

06:58 - Dünya

Trump, TikTok'un ABD’deki operasyonlarının satılmasının önünü açan kararnameyi imzaladı

02:02 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı yüzde 30,32'ye kadar düştü

12:13 - Ekonomi

Kışlık sebze üssü İzmir, üretim gücünü yerli çeşitlerle artıracak

12:07 - Ekonomi

Somali'nin ticaret kapısı Mogadişu Limanı, Türk şirketi tarafından işletiliyor

12:03 - Ekonomi

Yeşilay "bağımlılıkla mücadelede" dünyaya rol model oldu

11:57 - Gündem

Bursa'nın ana su kaynağı barajlarda 12 günlük su kaldı

11:48 - Gündem