?>

MKE 'yeni nesil gaz maskeleri' üretimi için harekete geçti

TSK'nın ihtiyacı olan silah ve ağır silah sistemlerinin üretiminde kullanılacak vasıflı çeliğin üretimi için yeni çelikhane kuran MKE, "yeni nesil gaz maskeleri" üretimi için de harekete geçti.

Ekonomi - 8 yıl önce

ANKARA(AA)-Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu, bir süredir yürüttüğü çeşitli yatırım ve modernizasyon çalışmalarına yenilerini ekliyor. Kurum, bu kez "yeni nesil gaz maskesi" üretimiyle hem yurt içi ihtiyaçları yeni teknolojiyle karşılamaya hem de yurt dışı pazara yeni ürünlerle girmeye hazırlanıyor.

Savunma alanında faaliyet gösteren Türkiye'nin en köklü kurumlarından MKE, son dönemde rekabet gücünü artıracak, yenilikçi teknolojilere adaptasyonu sağlayacak bir dizi çalışma yapıyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan silah ve ağır silah sistemlerinin üretimi için stratejik öneme sahip ve tedariğinde sıkıntılar yaşanan vasıflı çeliğin üretimini gerçekleştirebilecek yıllık 120 bin ton imalat kapasitesine sahip yeni çelikhanesini devreye almaya hazırlanan kurum, faaliyet gösterdiği diğer alanlarda da modernizasyon çalışmaları yürütüyor.

Bu çalışmalardan birisi MKE'nin MAKSAM Makine ve Maske Fabrikası Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilecek. Fabrika, 1920'de Askeri Fabrikalar Umum Müdürlüğü ve 1935'te Kızılay Cemiyetine bağlı Gaz Maske Fabrikası olarak kurulan iki fabrikanın 1950’li yıllarda MKE Kurumuna bağlanması ve 2006'da güçlerini birleştirmesiyle oluşturuldu. MAKSAM, halen savunma sanayisi ve sivil ihtiyaca yönelik, NATO standartlarına uygun gaz maskeleri ve filtreleri ile savunma sanayisine yönelik muhtelif silah/savunma sistemleri ve teçhizatları üretiyor.

MKE, 2,2 milyon liralık yatırımla fabrikada modernizasyon çalışması yürütecek. Bu kapsamda, fabrikanın laboratuvar ve atölye imkanları geliştirilerek yenilenmesi, mevcut kapasitenin arttırılması ve alanında kendine yeterli bir tesis oluşturulması amaçlanıyor.

Yatırım kapsamında alınan tezgah/tehçizatla savunma sanayisine ve standartlara uygun yeni nesil gaz maske ve süzgeci yapılacak, test imkanları arttırılarak daha efektif bir üretim sağlanacak.

Modernizasyon sonunda fabrika yılda 60 bin gaz maskesi ve 150 bin gaz süzgeci üretim kapasitesine kavuşacak.

Bu yatırımla, MKE'nin yurt içi ihtiyaçları yeni teknolojiyle karşılanacak, mevcut ürün çeşitliliği ve fonksiyonları arttırılacak. Bu da kurumun yurt dışı pazarlara yeni ürünlerle girme kabiliyetini yükseltecek. Bununla beraber üretim süreleri azalacağından işçilikten de kazanç sağlanacak.

Yatırımın tamamlanmasıyla fabrikanın ürünleri arasına telsiz ve elektronik ses yükseltici uyumlu, zırhlı personel araç içi iletişimine uygun yeni nesil kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) gaz maskesi, yeni yesil panoramik gaz maskesi ve plastik süzgeç eklenecek.

Haftanın Öne Çıkanları

Kozmik ışınların kaynağı keşfedildi

2017-09-22 19:59 - Genel

Küresel piyasalar BM Genel Kurulu'na odaklandı

2017-09-19 12:32 - Ekonomi

Eşini öldüren kocaya müebbet

2017-09-22 21:07 - Asayiş

Kemer Rock Festivali yarın başlayacak

2017-09-20 17:17 - Kültür Sanat

Pamuk fiyatlarına 'kasırga' etkisi

2017-09-20 15:52 - Ekonomi

Çavuşoğlu'nun New York'ta diplomasi trafiği devam ediyor

2017-09-23 10:22 - Dünya

'Sigaram yok' yanıtı üzerine göğsüne bıçak saplayıp dövmüşler

2017-09-21 15:27 - Asayiş

'FETÖ'yü büyük bir hassasiyetle temizliyoruz'

2017-09-17 20:57 - Siyaset

Meclis yeni İçtüzükle çalışmalarına başlayacak

2017-09-22 16:19 - Politika

Diyarbakır'da 20 Eylül'de başlatılan terör operasyonu tamamlandı

2017-09-24 14:07 - Gündem

İlgili Haberler

"15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni" 14 Temmuz'da raylara inecek

14:13 - Ekonomi

Bakan Kacır, Togg'un oyunu kurallarına göre oynayan bir marka olduğunu bildirdi

14:02 - Ekonomi

OPEC+ üyesi 8 ülke ağustosta günlük 548 bin varil üretim artışına gidecek

13:32 - Ekonomi

İstanbullu çiftçinin biber fidesi Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'ndeki yerli üretimden gel

12:48 - Ekonomi

ABD'li finans kuruluşları Türkiye'deki nükleer enerji projelerine destek vermeye hazır

12:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Anadolu-2025 Özel Kuvvet Tatbikatı tamamlandı

18:17 - Gündem

"Alev savaşçıları"nın Hatay'daki zorlu mesaisi aralıksız sürüyor

17:33 - Gündem

Ole Gunnar Solskjaer, yeni sezonun temellerinin Avusturya kampında atılacağına inanıyor

17:17 - Spor

Bakan Kurum'dan orman yangınlarındaki hasar tespit çalışmalarıyla ilgili açıklama

17:08 - Gündem

Bakan Kurum: 8 ilimizde çıkan yangınlardan etkilenen toplam bina sayısı 1168'e ulaşmıştır

17:03 - Gündem