?>

Uluslararası kuruluşların desteğini kesmesi İdlib'de sağlık sektörünü çökme noktasına getirdi

Uluslararası yardım kuruluşlarının Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili ve çevresindeki 18 hastaneye sağladığı yardımları kesmesi, sağlık sistemini durma noktasına getirdi

Dünya - 4 yıl önce

İDLİB

Sağlık çalışanları, on binlerce hastanın mağdur edilmemesi için desteğin yeniden sağlanması gerektiğini vurguluyor.

Uluslararası kuruluşların yardımlarını askıya almasının ardından İdlib ve Halep kırsalında on binlerce hastaya ücretsiz sağlık hizmeti veren 18 hastanede faaliyetler durma noktasına geldi.

İdlib Ulusal Hastanesi, Rahme, İhlas, Salam, Sarmada Psikiyatri ve Kefertaharim gibi büyük hastaneler, kısıtlı imkanlardan dolayı hizmetlerini en alt seviyeye indirdi.

İdlib Sağlık Müdürü Dr. Salim Abden, uluslararası yardım kuruluşlarının İdlib'de 18 hastaneye yönelik maddi ve lojistik desteğini kestiğini söyledi.

Abden, "Sivillerin sağlık hizmeti alabilmeleri için yardım kuruluşlarının hastanelere desteklerini yeniden aktifleştirmesi gerekiyor." dedi.

Hastanelerin genellikle dahiliye, cerrahi, kadın hastalıkları ve çocuk hastalıkları alanında hizmet verdiğini ifade eden Abden, "Desteğin kesilmesi, sağlık sektörünü çökme riskiyle karşı karşıya bıraktı." uyarısında bulundu.

"Mevcut imkanlar kısa sürede bitecek"

İdlib'in kuzeyindeki Hıreyten Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Müdürü Dr. Edip Abdurrahman da yardımların kesilmesinin bölge halkını felakete sürükleyeceğini vurguladı.

Dr. Abdurrahman, kış aylarının çetin geçtiği İdlib’de Kovid-19 vakalarının artışta olduğu bir dönemde sağlık sektörüne yardımların kesilmesinin on binlerce hastayı mağdur edeceğini kaydetti.

Yardım kuruluşları ve bağışçılarını sorumluluklarını üstlenmeye davet eden Abdurrahman, "Destekten mahrum bırakılan hastaneler kısıtlı imkanlarla hizmet vermeye çalışıyor ancak mevcut imkanlar kısa sürede bitecek." diye konuştu.

"Bölge halkı yoksulluk içinde yaşıyor"

Rahma Hastanesi Müdürü Dr. Ahmed Gandur da aylık 30 binden fazla sivile çeşitli alanlarda ücretsiz sağlık hizmeti verdiklerini anlattı.

Gandur, yardımların tekrar aktif edilmesinin önemine dikkati çekerek, "Sağlık tesislerine sağlanan desteğin askıya alınması, bölgede yaşayan milyonlarca sivili olumsuz etkileyecek. Bölge halkı yoksulluk içinde yaşıyor. İlaç alma ve tedavi olma imkanları yok." ifadelerini kullandı.

İdlib'deki durum

Türkiye, Rusya ve İran, 2017'deki Astana toplantısında, Esed rejiminin kontrolünde olmayan alanda 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturma kararı aldı.

Rejim, İran destekli teröristler ve Rusya, saldırılara devam edip 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip İdlib'e yöneldi.

Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için ek mutabakata varsa da saldırılar Mayıs 2019'da tekrar şiddetlendi. Türkiye ile Rusya'nın 5 Mart 2020'de sağladığı yeni mutabakatın ardından ateşkes büyük ölçüde korunuyor.

2017-2020 döneminde saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil, Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Berhem Salih, Irak Cumhurbaşkanlığına yeniden aday

2022-01-13 14:21 - Dünya

Zelenskiy, Biden'a, Putin'le üçlü formatta görüşmeyi önerdi

2022-01-14 19:18 - Dünya

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Rusya'nın bizi bölmeye çalıştığı açık

2022-01-14 19:48 - Dünya

Evinde başladığı kurutulmuş meyve işinde ihracatçı oldu

2022-01-14 11:57 - Ekonomi

Göztepe, deplasmanda Yeni Malatyaspor'u 2-1 yendi

2022-01-14 22:36 - Spor

Fenerbahçe, Süper Lig'de yarın Antalyaspor'a konuk olacak

2022-01-14 10:33 - Spor

Uluslararası kuruluşların desteğini kesmesi İdlib'de sağlık sektörünü çökme noktasına getirdi

2022-01-15 12:20 - Dünya

Fenerbahçe yarın Antalyaspor'a konuk olacak

2022-01-14 10:48 - Spor

Trabzonspor yarın Sivasspor'a konuk olacak

2022-01-14 10:51 - Spor

2021'de uluslararası transferlere 4,86 milyar dolar harcandı

2022-01-14 15:21 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail'de hükümet karşıtı genel grev ve protestolara katılanların sayısı 1 milyonu aştı

00:47 - Dünya

İsrail'de hükümet karşıtı genel grev protestolarına 220 bin kişi katıldı

23:07 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara'dan terör örgütü PKK/YPG'ye eleştiri: Mutabakat konusunda çelişkili sinyaller var

20:47 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ortak basın toplantısında konuştu

20:47 - Dünya

ABD: Putin, barış anlaşmasının bir parçası olarak Ukrayna'ya güvenlik garantilerinin verilmesini kabul etti

20:47 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail'de hükümet karşıtı genel grev ve protestolara katılanların sayısı 1 milyonu aştı

00:47 - Dünya

Beşiktaş lige galibiyetle başladı

00:18 - Spor

Gaziantep'te geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

23:47 - Gündem

RAMS Başakşehir, konuk ettiği Zecorner Kayserispor ile berabere kaldı

23:43 - Spor

İsrail'de hükümet karşıtı genel grev protestolarına 220 bin kişi katıldı

23:07 - Dünya