?>

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ortak basın toplantısında konuştu

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'le yaptığı ortak basın toplantısında, "Uluslararası sınırlar zorla değiştirilemez. Bu kararlar Ukrayna masada olmadan alınamaz" dedi

Dünya - 2 ay önce

İSTANBUL

Von der Leyen ve Zelenskiy, Brüksel'de yaptıkları ikili görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Rusya-Ukrayna arasındaki muhtemel barış kapsamında Avrupa ve Kiev için güvenlik garantilerinin olması gerektiğini belirten von der Leyen, Ukrayna ordusuna herhangi bir kısıtlama getirilmemesi gerektiği görüşünü paylaştı.

Von der Leyen, "(ABD) Başkan (Donald) Trump'ın (NATO'nun) 5. maddesi gibi Ukrayna'ya güvenlik garantilerine katkıda bulunma isteğini memnuniyetle karşılıyoruz ve AB dahil Gönüllüler Koalisyonu kendi payına düşeni yapmaya hazır." diye konuştu.

AB'nin savunmasını güçlendirmek için oluşturulan ve 150 milyar avroluk finansman içeren Birliğin yeni mali aracı Avrupa Güvenlik Eylemi (SAFE) aracılığıyla üye devletlerle Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarının karşılanmasını ve bu ülkenin "savunma sanayi tabanının güçlendirilmesini sağladıklarını" söyleyen von der Leyen, "Özellikle burada insansız hava araçlarını düşünüyorum, bu bizim ortak çıkarımıza." dedi.

Von der Leyen, Ukrayna'nın AB üyeliğine desteklerini sürdürdüklerini ve üyeliğin Kiev için bir güvenlik garantisi olacağını vurgulayarak "Uluslararası sınırlar zorla değiştirilemez. Bunlar Ukrayna'nın ve yalnızca Ukrayna'nın vereceği kararlar. Bu kararlar Ukrayna masada olmadan alınamaz." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'da kan dökülmeye devam ettiği sürece AB'nin Rusya'ya "ekonomik ve diplomatik baskıları" sürdüreceğini aktaran von der Leyen, Moskova'ya karşı 19'uncu yaptırım paketini eylül ayının başlarında hazırlayacaklarını kaydetti.

"Toprak meselesi ABD-Rusya-Ukrayna toplantısında görüşülmeli"

Zelenskiy de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "çok fazla talebi olduğunu" ve bunların hepsinden haberdar olmadığını belirterek "Eğer gerçekten eskisi kadar çok sayıda varsa, hepsini incelemek zaman alacaktır. Silahların baskısı altında bunu yapmak imkansız. Bu yüzden ateşkese gerek var ve nihai bir anlaşma üzerinde hızla çalışmak gerekiyor." diye konuştu.

Toprak meselesinin önemine değinen Zelenskiy, "Ukrayna Anayasası, toprak vermeyi ve ticaretini yapmayı imkansız kılıyor. Toprak meselesi çok önemli olduğundan bu konu ancak Ukrayna ve Rusya liderleri tarafından Ukrayna, ABD ve Rusya üçlü toplantısında görüşülmeli." dedi.

Zelenskiy, Rusya'nın şimdiye kadar üçlü toplantının yapılacağına ilişkin "hiçbir işaret vermediğini" aktararak, toplantı olmaması halinde Moskova'ya karşı yeni yaptırımlar uygulanması gerektiğini söyledi.

ABD'nin Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlamak için Avrupa ile birlikte çalışmayı kabul etmesinin önemli olduğunu belirten Zelenskiy, "Ancak (garantilerin) nasıl işleyeceği, ABD'nin rolünün ne olacağı, Avrupa'nın rolünün ne olacağı ve AB'nin neler yapabileceği konusunda hiçbir ayrıntı yok. Bu bizim temel görevimiz." ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, von der Leyen ile savunma konusunda da görüştüklerini ve SAFE gibi programlar kapsamında daha aktif çalışmayı kabul ettiklerini dile getirdi.

Zelenskiy, savaşa ilişkin ana meselelerin ABD ve Rusya ile üçlü çözülmesi gerektiğini belirtti...

Zelenskiy, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşmesine ilişkin paylaşım yaptı.

Von der Leyen ile video konferans yoluyla katıldıkları Gönüllüler Koalisyonu toplantısında yer alanlara teşekkür eden Zelenskiy, görüşmenin "faydalı" geçtiğinin altını çizdi.

Zelenskiy, "Ukrayna'nın bağımsızlığı ve egemenliği için açık destek var. Herkes, sınırların zorla değiştirilmemesi gerektiğine katılıyor. Herkes, ana meselelerin Ukrayna, ABD ve Rusya olarak üçlü formatta çözülmesi gerektiğini destekliyor." ifadelerini kullandı.

ABD'nin, Ukrayna için güvenlik garantileri konusunda rol üstlenmeye hazır olduğunu ifade eden Zelenskiy, güvenlik garantilerinin "pratik" olması, kara, hava ve denizden güvenlik sağlanması ve Avrupa'nın katılımıyla bunun geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Zelenskiy, von der Leyen ile görüşmesinde "ölümlerin bir an önce sona ermesi" konusunu da ele aldıklarını aktararak, "adil, hızlı ve etkili barış anlaşması konusunda ortak vizyon" üzerine çalıştıklarını ifade etti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, makro ekonomik verilerdeki gelişmeleri değerlendirdi

2025-08-13 10:47 - Ekonomi

Aile Yılı etkinlikleri, 12 ilde daha Kültür Yolu Festivali alanlarında yapılacak

2025-08-17 12:42 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye'yi sabırla, cesaretle, samimiyetle inşa ediyoruz

2025-08-13 16:38 - Siyaset

Prematüre bebekler, sağlık çalışanlarının çabasıyla hayata tutunuyor

2025-08-14 12:38 - Sağlık

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ortak basın toplantısında konuştu

2025-08-17 20:47 - Dünya

UAEA: Zaporijya Nükleer Santrali'nde salı günü duman görüldü ancak nükleer güvenlik etkilenmedi

2025-08-14 00:37 - Dünya

Paralimpik oyunları şampiyonu Öznur Cüre Girdi, yine "zirve" istiyor

2025-08-17 11:42 - Spor

Uygun bilet fiyatları tatilcilerin rotasını Karadeniz'e çevirdi

2025-08-16 15:28 - Çevre & Seyahat

Balıkesir depremi ve Çanakkale yangınlarından etkilenen hanelere 10 milyon lira kaynak

2025-08-14 14:08 - Gündem

UEFA Konferans Ligi 3. eleme turunda rövanş heyecanı başlayacak

2025-08-13 00:27 - Spor

İlgili Haberler

İspanya ve Portekiz'de Nisan ayındaki elektrik kesintisi 'türünün ilk örneği' olarak kaydedildi

00:12 - Dünya

Anket: ABD'de halkın yüzde 59'u İsrail'e karşı olumsuz görüş taşıyor

00:27 - Dünya

Hamas, Trump'ın planını kısmen kabul ederken bazı maddelerde müzakere istedi

23:32 - Dünya

ABD Kongre üyesinden Küresel Sumud Filosu yolcularını alıkoyan İsrail'e tepki

22:42 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyinde UNIFIL askerlerinin yakınına bomba attı

22:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'den Trump'ın Gazze'de ateşkes planına Hamas'ın verdiği cevapa ilişkin aç

02:18 - Gündem

Anket: ABD'de halkın yüzde 59'u İsrail'e karşı olumsuz görüş taşıyor

00:27 - Dünya

Türk Devletleri İşbirliği Günü'nde İstanbul ve Ankara'daki bazı köprü ve binalar turkuaza büründü

00:12 - Çevre-Hayat

İspanya ve Portekiz'de Nisan ayındaki elektrik kesintisi 'türünün ilk örneği' olarak kaydedildi

00:12 - Dünya

İstanbul'da bazı bölgelerde sağanak etkili oluyor

23:58 - Gündem