?>

Türkiye'de faaliyetteki 270 OSB, planlı sanayi üretimiyle ekonomiye katkı sağlıyor

Türkiye'de planlı sanayileşmenin temel taşı olan organize sanayi bölgeleri (OSB), ülkenin dört bir yanında üretim ve ihracata katkıda bulunuyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, OSB'ler, Türkiye'de sanayinin gelişmesine katkı sağlamayı ve geri kalmış bölgelerin kalkınmalarını teşvik ederek sanayi yatırımlarını bu bölgelere çekmeyi hedefliyor.

OSB'ler, sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesini ve geliştirilmesini de amaçlıyor.

Ortak idari, teknik ve altyapı hizmetleri sunarak, sanayi işletmelerinin bir arada faaliyet göstermesine zemin hazırlayan OSB'ler, Türk sanayisinin gelişmesi, modernize olması ve dışa açılması yönünde önemli bir görev üstleniyor.

​​​​​​​İki bakanlığın sorumluluğunda

Türkiye'de kuruluş onayını karma ve ihtisas OSB'lere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, tarıma dayalı ihtisas OSB'lere (TDİOSB) ise Tarım ve Orman Bakanlığı veriyor. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı 344, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı 34 OSB bulunuyor.

Kuruluş onayı verilen 378 OSB'nin 270'inde üretim gerçekleştirilirken 30'unda kamulaştırma yapılıyor, 38'i planlama aşamasında bulunuyor ve 40'ında altyapı hazırlanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kuruluş onayı verilerek altyapı inşaatlarını tamamlayan ve üretime geçen OSB'lerde doluluk oranı yüzde 83, tahsis dolulukları ise yüzde 90 seviyesinde bulunuyor. Söz konusu OSB'lerde 2,4 milyon kişi istihdam ediliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı, altyapı inşaatları tamamlanan tarıma dayalı ihtisas OSB'lerde ise 5 binden fazla istihdam sağlanıyor.

En çok OSB'ye Bursa ev sahipliği yapıyor

Tüm illerde kuruluş onayı verilen OSB bulunurken Ardahan, Artvin, Hakkari ve Muğla dışındaki 77 ildeki OSB'lerde üretim gerçekleştiriliyor.

Bursa, faaliyette bulunan 16 OSB ile planlı sanayi üretiminin önemli bir kısmını gerçekleştiriyor. İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ'da 13'er OSB faaliyette bulunuyor. Ankara'da 10, İstanbul ve Konya'da 8'er, Afyonkarahisar ve Aydın'da 7'şer OSB faaliyet gösteriyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yılda yaklaşık 1200 ton meyve üreten Karslı köylüler pazar sorunu yaşıyor

2022-10-25 12:48 - Çevre-Hayat

Güneydoğu'da üzüm üreticileri bağ bozumuyla 'tatlı mesai'de

2022-10-23 13:17 - Çevre-Hayat

Küçükbaş hayvan yetiştiricileri desteklerin artırılmasından memnun

2022-10-21 11:48 - Ekonomi

İzmir'de TOKİ tarafından depremzedeler için 2 yılda 2 bin 245 konut yapıldı

2022-10-27 13:04 - Gündem

Iraklılar, kurulacak hükümetten umutlu değil

2022-10-25 11:23 - Dünya

Hatayspor, teknik direktör Volkan Demirel'le çıkışa geçti

2022-10-25 09:58 - Spor

Avrupa Parlamentosunun her ay Strazburg'a taşınması eleştiri konusu

2022-10-26 21:22 - Dünya

Türkiye'den BM'de PKK/YPG operasyonları eleştirilerine yanıt

2022-10-25 20:48 - Dünya

İstanbul'daki barajların doluluk oranı yüzde 42,99 oldu

2022-10-23 17:45 - Gündem

Denizlere bir yılda düşürülen balık ağları dünyanın etrafını 18 kez sarabilir

2022-10-22 21:32 - Dünya

İlgili Haberler

Altının gramı 5 bin 541 liradan işlem görüyor

15:02 - Ekonomi

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi eylülde azaldı

14:23 - Ekonomi

Japonya'nın tahvil piyasasında ekonomik paket endişeleri öne çıkıyor

14:07 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Gıda ve su israfıyla mücadelede güçlü mesajlar vermeye devam edeceğiz

13:52 - Ekonomi

Dağlıoğlu: Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin finans alanında ağırlığını artıracağını öngörüyoruz

13:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Eski Tunceli Belediye Başkanı Maçoğlu'na kamu zararı iddiasıyla 86 milyon lira zimmet çıkarıldı

15:12 - Gündem

Kremlin: Rusya-ABD arasında Ukrayna krizinin çözümüne dair istişareler yürütülmüyor

15:07 - Dünya

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026'da iki kez yapılacak

15:03 - Gündem

İzmit Körfezi'nden 7 bin 90 metreküp atık ayrıştırıldı

14:57 - Gündem

Çin Başbakanı Li, Afrika ülkesi Zambiya'yı ziyaret ediyor

14:53 - Dünya